Το ΚΚΕ παίρνει πάνω του το κίνημα κατά των πλειστηριασμών διακηρύσσοντας ότι «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός – κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός». Η μαζική αντίδραση που εκδηλώθηκε έξω από το σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου την περασμένη Δευτέρα μετά την «εισβολή» των αστυνομικών και του δικαστικού επιμελητή, αφού προηγουμένως παραβιάστηκε η πόρτα της υπό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας της, προκάλεσε αίσθηση.

Διαβάστε επίσης: Ο Λαφαζάνης «καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»

Χιλιάδες ανθρώπων βρέθηκαν στην περιοχή εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους. Το πλήθος κόσμου αποτελούσαν μέλη σωματείων και μαζικών φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ενώ το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ, κινητοποιήθηκε άμεσα. Από τα χαράματα σήμανε συναγερμός προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα σωματεία και να αποτραπεί η έξωση, όπως και συνέβη λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν. Από νωρίς βρέθηκε εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης καθώς και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζωγράφου που εκλέγονται με την παράταξη του κόμματος «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ στην κινητοποίηση που διοργανώθηκε παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η κινητοποίηση πήρε μορφή πορείας στους κεντρικούς δρόμους του Ζωγράφου υπό το σύνθημα «Ούτε στην Αβύδου ούτε πουθενά – Τσακίστε τα «κοράκια» σε κάθε γειτονιά», ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Αναγνώστου δήλωσε στους συγκεντρωμένους ότι «δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανένα «κοράκι», κανέναν τραπεζίτη, κανένα fund, να αρπάξουν τα σπίτια της εργατιάς, του λαού μας».

Σημειώνεται ότι τα σωματεία αποφάσισαν να παραμένουν με βάρδιες στο σπίτι της συνταξιούχου προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέα επέμβαση για την έξωσή της, ενώ την επόμενη ημέρα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από την ισχυρή εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων doValue, η οποία διαχειρίζεται συνολικά πάνω από 162 δισ. ευρώ σε δάνεια και ακίνητα. Μάλιστα ύστερα από έρευνα που διενήργησε το ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι η εταιρεία που φέρεται να έβγαλε «στο σφυρί» το σπίτι της συνταξιούχου «εκτός από «κοράκι» αποδείχτηκε και «φάντασμα», αφού δεν υπάρχει γραφείο!». Ηταν ένα πρώτο δείγμα αποφασιστικής γραφής εκ μέρους του ΚΚΕ στο θέμα των πλειστηριασμών.

Οπως δήλωσε εξάλλου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, «είμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε εργαζόμενο, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του κι έρχεται αντιμέτωπος με τους «διαρρήκτες» των τραπεζών, των αρπακτικών funds και των κρατικών μηχανισμών», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του Περισσού στο μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα. «Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειές του με τις προτάσεις του και κυρίως με την καθημερινή του δράση, για να ορθωθεί τείχος προστασίας των λαϊκών κατοικιών και για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της αρπαγής και της αδικίας», ήταν το «μήνυμα» που εξέπεμψε.

«Τα σπίτια τα παίρνουν οι καπιταλιστές»

«Παλιά έλεγαν ότι οι κομμουνιστές «θα σας πάρουν τα σπίτια», όμως τα σπίτια τα παίρνουν οι καπιταλιστές με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» δήλωνε το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, ενώ υπήρξε μπαράζ τροπολογιών που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ζητώντας την παύση των πλειστηριασμών και των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης-κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

Σύγκρουση και για το ΕΣΥ

Το ΚΚΕ εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, στο οποίο θα πρωτοστατεί, ψηλά στην ατζέντα του θέτει το διάστημα αυτό και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη (έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες) καλώντας σε «συναγερμό», καθώς αποτελεί για τον Περισσό «αιτία πολέμου». Το σκεπτικό που διατυπώνεται είναι ότι συνιστά νομοσχέδιο-τομή ως προς την περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ «σπρώχνει» τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματός τους, που όμως τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους, όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας σε ειδική κομματική εκδήλωση με θέμα «Η υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».