Μια «φωτογραφία» του συσχετισμού δυνάμεων ο οποίος προέκυψε στις 21 Μαΐου παρουσιάζεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα ωστόσο εντοπίζονται μάλλον στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, τα οποία προμηνύουν με σχετική ασφάλεια μια επτακομματική Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,4%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποχωρεί στο 17,1%. Το ΠαΣοΚ εμφανίζει μια στασιμότητα στο 10,1%, το ΚΚΕ μετριέται στο 6%, ενώ το όριο του 3% ξεπερνούν η Νίκη (3,4%), η Ελληνική Λύση (4,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας (4,1%).

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η εκτίμηση ψήφου δίνει την εξής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της κάλπης της προσεχούς Κυριακής: ΝΔ 40,6% (έναντι 40,8% στις 21 Μαΐου), ΣΥΡΙΖΑ 19,6% (έναντι 20,1%), ΠαΣοΚ 11,5% (11,5%), ΚΚΕ 6,8% (από 7,2%), Ελληνική Λύση 4,7% (4,5%), Νίκη 3,9% (2,9%) και Πλεύση Ελευθερίας 4,7% (από 2,9%). Εκτός Βουλής φαίνεται ότι θα μείνει, με βάση τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από 8%.

Κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί

Εφόσον αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων με βάση τις έδρες θα διαμορφωνόταν ως εξής: ΝΔ 161, ΣΥΡΙΖΑ 53, ΠαΣοΚ 31, ΚΚΕ 18, Ελληνική Λύση 13, Νίκη 11, Πλεύση Ελευθερίας 13. Στον βαθμό κατά τον οποίο από τις εκλογές προκύψει μια τέτοια εικόνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι η κοινοβουλευτική ισχύς της ΝΔ πιθανώς θα είναι υπετριπλάσια από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν διπλάσια από το άθροισμα των εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ.

Στις επιμέρους παρατηρήσεις και δεδομένης της συνθήκης η οποία έχει επικρατήσει λόγω των πρόσφατων εκλογών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για τις διαρροές ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων. Ο βαθμός συσπείρωσης της ΝΔ βρίσκεται λίγο πάνω από το 90% και εμφανίζει διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠαΣοΚ και τη Νίκη, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, με βαθμό συσπείρωσης 85%, εμφανίζει σημαντικές διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και  αθροιστικά του 8% προς τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη.

Λίγο χαμηλότερα μετριέται η συσπείρωση του ΠαΣοΚ (84%), το οποίο έχει σημαντικές διαρροές (5%) προς τη ΝΔ, συνολικά 6% προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και 1% προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Πιο ικανοποιημένοι οι κεντροδεξιοί

Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση για τον βαθμό ικανοποίησης από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. «Πολύ» και «αρκετά ικανοποιημένοι» δηλώνει συνολικά το 42% των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό που σχεδόν συμπίπτει με το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (χωρίς ωστόσο να διαμορφώνεται κατ’ απόλυτη αντιστοιχία από αυτή την πρόσθεση). Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησης είναι σημαντικός (39%) μεταξύ εκείνων οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» και γίνεται υψηλότερος μεταξύ των «δεξιών» και «κεντροδεξιών» (73% και 81%, αντίστοιχα).

Ως προς το προτιμώμενο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συντριπτικό και φτάνει στο 40%, έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα. Αξιοσημείωτο εύρημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, μία μόλις μονάδα χαμηλότερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή, βέβαιοι και μάλλον βέβαιοι για την ψήφο τους δηλώνουν σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (88%), ενώ ως προς το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής το 92% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες. Διαπιστώνεται ωστόσο, κατά τα αναμενόμενα, ένας χαμηλότερος βαθμός προθυμίας στις χαμηλότερες ηλιακές ομάδες (17-24 ετών), όπου το 77% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την προσεχή Κυριακή.

Η στροφή προς τα άκρα

Συνοπτικά, τα καθοριστικά ευρήματα της έρευνας είναι:

α) Η τάση επιβεβαίωσης των εκλογικών συσχετισμών της 21ης Μαΐου, δίχως να καταγράφεται κάποια τάση «διόρθωσης» ή προσφοράς μιας ευκαιρίας στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως είχε συμβεί μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019) ή κάποια δημοσκοπική ορμή για το ΠαΣοΚ, ώστε να αναδειχθεί από την επόμενη Κυριακή σε βασικό αντιπολιτευτικό πόλο.

β) Η στροφή σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος προς ακραίες, φερόμενες ως αντισυστημικές και λαϊκιστικές δυνάμεις. Εφόσον τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, ένα συνολικό ποσοστό κοντά στο 18% φαίνεται ότι αναζητεί πολιτική εκπροσώπηση είτε στην Ακρα, φασιστική και λαϊκιστική Δεξιά είτε στην Ακρα Αριστερά (δίχως σε αυτό το ποσοστό να προσμετράται η δύναμη του ΚΚΕ). Σε ποιον βαθμό αυτή η συνθήκη θα διαμορφώσει ή τουλάχιστον θα επηρεάσει την πολιτική ατμόσφαιρα της επόμενης πολιτικής περιόδου είναι μία από τις παραμέτρους προς διερεύνηση.