Η δομή και η λειτουργία του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ένα από τα πεδία στα οποία έγιναν αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφότου το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου τον έφερε και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα αναλάβει ο Σταύρος Παπασταύρου από τη θέση τού ενός εκ των τριών υπουργών Επικρατείας. Θα είναι αρμόδιος για τον νομοθετικό σχεδιασμό, ενώ ο Ακης Σκέρτσος θα αναλάβει και πάλι τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και ο Μάκης Βορίδης τις αρμοδιότητες για τα κοινοβουλευτικά ζητήματα και την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας είναι νομικός με ιδιαίτερη εμπειρία, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και άνθρωπος «ειδικών αποστολών». Μεταξύ όλων των άλλων ήταν ο διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το δημόσιο χρέος στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο 2012-2014. Είναι 56 ετών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Χάρβαρντ και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

Ήταν ένα από τα πρόσωπα τα οποία επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο εκτυλισσόταν η σκευωρία Novartis και σε προηγούμενο χρόνο το όνομά του είχε εμπλακεί σε φημολογίες σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Η επιχείρηση που οργανώθηκε σε βάρος του οδήγησε σε μία δικαστική περιπέτεια, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια, ώσπου να απαλλαγεί και για τις δύο υποθέσεις, με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις.

Από τα τέλη του προηγούμενου έτους και πολύ πιο εντατικά από τις αρχές του 2023 και καθώς είχε ανοίξει ο δρόμος προς τις εκλογές, εντάχθηκε στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Δίχως να έχει αναλάβει τυπικά κάποια θέση, συμμετείχε καθημερινώς στις συσκέψεις για τον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό, με παρεμβάσεις και εισηγήσεις.

Ο Σταύρος Παπασταύρου διαθέτει ένα δίκτυο επαγγελματικών και πολιτικών επαφών και διασυνδέσεων με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Υπό αυτή την έννοια η ανάληψη της θέσης του υπουργού Επικρατείας σηματοδοτεί και την περαιτέρω αναβάθμιση της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με την ΕΕ και τους διεθνείς παράγοντες.

Λόγω των διασυνδέσεών του με τις Βρυξέλλες, το όνομά του είχε κατά πληροφορίες συζητηθεί και για τη θέση του επιτρόπου μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2025.

Είναι αμφίβολο πάντως αν κάτι τέτοιο εντάσσεται στις προσωπικές του επιθυμίες και φιλοδοξίες, καθώς θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που προτιμούν τη μάχιμη πολιτική, έστω και από θέσεις χαμηλού προφίλ και περιορισμένης δημοσιότητας.