Στους ρυθμούς της νέας τροπής που έχει πάρει η υπόθεση των υποκλοπών αλλά και των επικείμενων ανακοινώσεων των επικεφαλής των τομέων του κόμματος και των υποψηφίων βουλευτών κινείται η Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει μέσα στην εβδομάδα να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τα πρόσωπα και μέχρι το τέλος του μήνα να έχει συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ώστε να εγκρίνει το πρόγραμμα του κόμματος και να δώσει το σύνθημα της προεκλογικής εκκίνησης. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ εμφανίζονται προβληματισμένοι για το σκηνικό έντασης που, όπως υπογραμμίζουν, καλλιεργούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν όμως ότι το πολιτικό κλίμα, όπως διαμορφώνεται, δεν κρύβει μόνο κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για το ΠαΣοΚ.

Δικαιώθηκε για τη στάση του

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η τροπή που πήραν τα πράγματα στο μέτωπο των υποκλοπών δικαιώνει τη στάση που κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οπως λένε, μόλις έγινε επισήμως γνωστό ότι έγινε προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator επέλεξε να κινηθεί θεσμικά. «Πήρε τα χαρτιά του, πήγε στον εισαγγελέα, προσέφυγε στην ΑΔΑΕ και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι όλης αυτής της ιστορίας» τονίζουν. Αυτή τη θεσμική στάση θα συνεχίσει να κρατά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Οι στενοί του συνεργάτες δεν κρύβουν την ενόχληση και τον προβληματισμό τους για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να καπελώσει και να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση, οξύνοντας το κλίμα και συμβάλλοντας στην κυριαρχία της σκανδαλολογίας στη δημόσια αντιπαράθεση». Ωστόσο, όπως αναφέρουν, «δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι, ο Ανδρουλάκης δεν θα πάει στις εκλογές ως το θύμα των υποκλοπών, θα πάει με την ατζέντα του». Σε αυτήν θα είναι κυρίαρχη μια «άλλη θεσμική κουλτούρα διακυβέρνησης που δεν θα επιτρέπει την ύπαρξη μιας «βρώμικης αυλής» στο Μ. Μαξίμου».

Βλέπουν κάλπες αρχές Απριλίου

Στο περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι οι μέχρι στιγμής εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών δεν θα αλλάξουν τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν στις αρχές Απριλίου. Επειδή, όμως, όπως σημειώνουν, έχει ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου, ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις που θα καταστήσουν μονόδρομο την προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πρέπει να αποκαλυφθεί άμεσα αυτό το κέντρο παρακολουθήσεων που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει. «Δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι το κέντρο αυτό αλλά ξέρουμε ότι είναι συγκεκριμένες οι εταιρείες που το έφεραν και εμπορεύονται το Predator στην Ελλάδα» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. «Γνωρίζουμε ότι είναι δύο οι εταιρείες. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που ήρθε να καταθέσει στη Βουλή μια από αυτές τις εταιρείες επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε την εταιρεία με 5.000 ευρώ ως κεφάλαιο και πήρε 1.400.000 ευρώ απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 10.000.000 από τη ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Πίεση με έμφαση στην καθημερινότητα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών δεν αλλάζουν το σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να δώσει βάση στην προγραμματική ατζέντα. Η πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί στο μέτωπο των προβλημάτων της καθημερινότητας με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια αλλά και τις τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδωσε το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης και επετέθη εναντίον της κυβέρνησης. «Αντί να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» δήλωσε.

Γεμίζει το σταυρόλεξο των υποψηφίων του κόμματος

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του ΠαΣοΚ. Θα ανακοινωθούν, επισήμως, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Βαγγέλης Αργύρης, εμφανίζεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Η επιτροπή δέχθηκε πάνω από 1.700 αιτήσεις και στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα χωρέσουν περί τους 415 υποψηφίους. Το έργο της αξιολόγησης ήταν δύσκολο. Ανθρωποι με μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους, επιτυχημένοι επαγγελματίες, πρόσωπα καταξιωμένα στους χώρους εργασίας και στις τοπικές κοινωνίες διεκδικούσαν μια θέση.
Η επιτροπή κλήθηκε μέσα από την αξιολόγηση των αιτήσεων να πετύχει τρεις βασικούς στόχους. Την ενότητα, την ανανέωση σε πρόσωπα και την ηλικιακή ανανέωση. Η ακτινογραφία των υποψηφίων, όπως τονίζουν τα μέλη της επιτροπής, δείχνει ότι και οι τρεις στόχοι επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό. Στα ψηφοδέλτια μετέχουν πρόσωπα από όλες τις τάσεις του κόμματος. Η ανανέωση είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν 225 νέα πρόσωπα. Μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή της νέας γενιάς, περίπου 100 υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών. Από τους 415 υποψηφίους οι 366 έχουν ηλικία μέχρι 60 έτη. Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που αφορούν το μορφωτικό επίπεδο των υποψηφίων. Το 42% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 31% διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και το 10% διδακτορικό.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στο να υπάρξει ενίσχυση των ψηφοδελτίων στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχές όπου το ΠαΣοΚ καταγράφει μικρά ποσοστά.
Στην Α’ Αθηνών υποψήφιοι θα είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Παύλος Γερουλάνος, Ρωξάνη Μπέη, Πόπη Γιαννοπούλου, Ζέφη Δημαδάμα, Δημήτρης Οικονόμου, Πάνος Αβραμόπουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος.
Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Βλάχος, Έφη Χαλάτση, Ρένια Ζαρκαδούλα, Κατερίνα Μπατζελή, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Γκανιάτσος, Γιάννης Πούπκος.
Στον Νότιο Τομέα οι Τόνια Αντωνίου, Στέφανος Ξεκαλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Αναστασία Σιμητροπούλου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Μαρία Τσέλιου, Αρης Τσαμπώρας.
Στον Δυτικό Τομέα οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Ηρακλής Δρούλιας, Θανάσης Κατερινόπουλος, Θανάσης Βαφειώτης.
Στην Ανατολική Αττική οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Γιάννης Σμέρος, Σπύρος Βρεττός, Βάσια Αναστασίου, Παντελής Ασπραδάκης, Λάζαρος Καραούλης.
Στη Δυτική Αττική ο Αγγελος Λιόσης με τον Μηνά Αναστασάκη.
Στην Α’ Πειραιώς έχει ακουστεί το όνομα του Παναγιώτη Φασούλα και των Βασίλη Κατσαφάδου και Χρυσοφάκη. Στη Β’ Πειραιώς, υποψήφιοι θα είναι οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Δημήτρης Κατσικάρης, Γιάννης Τσούτσας και Λεωνίδας Αθανασιάδης.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι οι Χάρης Καστανίδης, Αντώνης Σαουλίδης, Κυριάκος Μερελής, Πέννυ Δαλαμπούρα, Νίκος Ξυλούρης και Πέτρος Λεκάκης. Στη Β’ Θεσσαλονίκης οι Γιώργος Αρβανιτίδης, Θανάσης Γλαβίνας, Κώστας Πετρίδης και Μιχάλης Πάππου.

Στη «μάχη της Κρήτης»
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη «μάχη της Κρήτης», όπου το ΠαΣοΚ αναμένεται να συγκεντρώσει τα υψηλότερα ποσοστά του.
Στο Ηράκλειο, την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Ανδρουλάκη, θα είναι υποψήφιοι οι Φραγκίσκος Παρασύρης, Βασίλης Λαμπρινός, Παύλος Μπαριτάκης, Ελένη Βατσινά, Σταύρος Τζεδάκης και Χρήστος Στρατάκης.
Στα Χανιά η Λίτσα Κουρουπάκη. Στο Ρέθυμνο ο Μανώλης Χνάρης και η Ελευθερία Μιχάλα.
Στην Αχαΐα θα είναι υποψήφιοι οι Γιώργος Παπανδρέου, Μαρίνος Σκανδάμης, Κατερίνα Σολωμού.
Στην Ηλεία ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Μάικ Αμπουχάτμπα.
Στην Αρκαδία οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου και Βαγγέλης Γιαννακούρας.
Στη Λακωνία η Νάγια Γρηγοράκου. Στην Αργολίδα οι Παναγιώτης Ψυχογιός και ο Τάσος Χιβιδόπουλος.
Στη Μεσσηνία οι Μενέλαος Γερονικολός, Γιάννης Πάζιος και Γιώργος Κατσούλης.
Στην Κορινθία οι Κατερίνα Φαρμάκη, Τζίμης Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Ανδριανάκος και Κατερίνα Ταγαρά.
Στη Λάρισα υποψήφιοι θα είναι η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Θωμάς Παπαλιάγκας. Στα Τρίκαλα η Λένα Χαλβατζά και ο Γιώργος Οικονόμου.
Στην Καρδίτσα ο Βαγγέλης Τσουκνίδας και ο Σωτήρης Παπαγεωργίου.
Στη Μαγνησία οι Γιώργος Πετρουλάκης, Δημήτρης Τσιμπανάκος, Ματίνα Τρίγγου, Φώτης Χατζηδημητρίου και Νίκος Χαυτούρας.
Στην Αιτωλοακαρνανία οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βαγγέλης Γάκης, Παναγιώτης Τρυφιάτης και Σπύρος Μπαρμπαρέσος.
Στη Φθιώτιδα οι Κωνσταντίνα Αντεργιώτη, Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Κυριάκου και Αντώνης Παπαγόρας.
Στην Εύβοια η Κατερίνα Καζάνη, η Κατερίνα Περλεπέ και ο Αλέξανδρος Θεοδώρου.
Στα Ιωάννινα θα είναι υποψήφιοι οι Κωνσταντίνος Γάτσιος, Σωτήρης Ζαρπαλάς, Τσίμαρης Γιάννης. Στην Αρτα οι Χρήστος Γκόκας και Χρήστος Μέγας.

Σε Μακεδονία και Θράκη
Στην Κοζάνη θα είναι υποψήφιος ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Στο Κιλκίς οι Γιώργος Φραγγίδης, Στέφανος Παραστατίδης και Γιώργος Αναστασιάδης.
Στη Δράμα η Χαρά Κεφαλίδου, ο Τάσος Νικολαΐδης και ο Δαμιανός Καγκελίδης.
Στην Πέλλα ο Νίκος Τσακιρίδης.
Στα Γρεβενά ο Γιάννης Στούπας.
Στη Ροδόπη οι Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Μανανάς, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Ριτβάν Μολαϊσά.
Στον Εβρο οι Σταύρος Βαβίας και Παναγιώτης Ζαπάρτας.
Στην Καβάλα οι Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης.
Στις Σέρρες οι Μιχάλης Τζελέπης και Παναγιώτης Καρίπογλου.
Στη Φλώρινα οι Ελισάβετ Παναγιωτίδου, Λάζαρος Λαβασίδης, Λεωνίδας Καλυβιάνος και Νίκος Σαμαράς.
Στη Χαλκιδική ο Απόστολος Πάνας.
Στην Ξάνθη ο Ανέστης Αντωνιάδης.
Στα Δωδεκάνησα υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Νικητιάδης, Βάιος Καλοπίττας, Κατερίνα Γαβαλά, Φώτης Χατζηδιάκος.
Στις Κυκλάδες οι Γιάννης Βλασερός, Δημήτρης Καπούνης και Γιάννης Πολυχρονάκης.
Στη Λέσβο ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Πετρέλη, Μάγδας Τούφου και Βάσως Χοχλάκα.