Ηταν Μάιος του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά λάμβανε τη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Περίπου 11 χρόνια μετά ενδέχεται να ζήσει άλλο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ο ίδιος είναι έτοιμος για όλα. Θα την αξιοποιήσει ή θα είναι ένα χαρτί καμένο η διερευνητική, αν και το 2015 είχε τον Πάνο Καμμένο ως κυβερνητικό μπαλαντέρ.

Οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα που αμφισβητεί ο κ. Τσίπρας, αλλά ο ίδιος ελπίζει ότι και την ανατροπή θα κάνει και κυβέρνηση θα σχηματίσει. Πώς θα γίνει αυτό; Πολλά εάν πρέπει να καταπέσουν και να αλλάξει η στρατηγική των σημερινών πολιτικών παικτών που βρίσκονται στο μέτωπο που ο ίδιος ονομάζει προοδευτικό – δημοκρατικό. Στο ερώτημα εάν θα κρατήσει τη διερευνητική εντολή, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Ναι». Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση όπως ο ίδιος την επιθυμεί. Πρώτα απ’ όλα με διαφορετικό πολιτικό αέρα θα κινηθεί εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γι’ αυτό και μιλάει για «κυβέρνηση των νικητών», και αλλιώς εάν βρεθεί πίσω από τη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Τσίπρας είναι προφανές, με βάση όσα λέει σε συνομιλητές του, ότι θα προσπαθήσει με το χαρτί των διερευνητικών εντολών να παίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι, ανεξάρτητα εάν θα του βγει ή όχι. Βασικός του στόχος είναι να εκφράσει το σύνολο του αντιμητσοτακικού – αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί κυρίως και όχι αντικυβερνητικού – μετώπου, θέλοντας να «προκαλέσει» το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που όμως έχουν άλλες στοχεύσεις.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας βλέπει καθολική άρνηση από το ΚΚΕ, αρνητισμό από το ΜέΡΑ25 με τον Γ. Βαρουφάκη να είναι ξεκάθαρα στο «Οχι με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» την περασμένη Πέμπτη και με την πλειοψηφία στο ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ να είναι απέναντι, αν και υπάρχουν και φωνές για σύγκλιση και συζήτηση, αλλά δεν είναι πλειοψηφικές. Το τοπίο είναι θολό αλλά θα το κρατήσει «αναμμένο» όσο έχει στα χέρια του τον δαυλό των διερευνητικών, ανεξάρτητα εάν θα βρει φως, και ουσιαστικά θα τηρήσει το χρονικό περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα.