Τα λεγόμενα «ειδικά κοινά», η δυναμική των κοινωνικοοικονομικών μεταβολών και η ευαισθητοποίηση για ζητήματα τα οποία έως και προσφάτως θεωρούνταν ταμπού για την κεντρική πολιτική σκηνή είναι πλέον κυρίαρχες παράμετροι στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τα περισσότερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Υπό αυτή την έννοια, ο όρος της «συμπερίληψης» και ο πολιτικός της αντικατοπτρισμός στα ψηφοδέλτια  των κομμάτων είναι μια προτεραιότητα και για τα εκλογικά επιτελεία. Στο κυβερνών κόμμα, στόχος μεταξύ άλλων είναι η εμπέδωση του μηνύματος το οποίο επιδιώκει συχνά να αναδεικνύει ο Πρωθυπουργός ως προς τη φιλελεύθερη πολιτική ταυτότητα της ΝΔ και την υπέρβαση των στερεοτύπων του «δεξιού», «συντηρητικού» ή, κατ’ άλλους, «αναχρονιστικού» κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι «υποψήφιοι της επόμενης μέρας» συμβολοποιούν την κοινωνική κουλτούρα με την οποία είναι ταυτισμένη η Αριστερά και το προοδευτικό πρόσημο που διεκδικεί ο χώρος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα ίδια πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά εκφράζει και το ΠαΣοΚ ως ο άλλοτε ένας εκ των δυο πόλων στο δίπολο προοδευτισμός – συντηρητισμός. Φαίνεται, σε κάθε περίπτωση, πως τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συγχρονίζονται σιγά-σιγά με την εποχή της συμπερίληψης και της αποδοχής του διαφορετικού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν ακόμη βήματα να γίνουν τόσο από το κοινωνικό σώμα όσο και από το πολιτικό σύστημα.

Το βέβαιο είναι πως η εποχή του βουλευτή «άνδρας, λευκός και μεσήλικος» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιπλέον, όμως, φαίνεται να αφήνουμε πίσω μας και τον κανόνα της ποσόστωσης που βασιζόταν στον διαχωρισμό των δύο φύλων. Οι ίσες ευκαιρίες και η προσβασιμότητα αφορούν πια ποικίλες κοινωνικές ομάδες από τις οποίες δεν αποκλείονται επιτέλους μειονότητες που κάποτε ήταν καταδικασμένες στον αποκλεισμό εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους, της εθνοτικής τους καταγωγής ή άλλων ταυτοτικών χαρακτηριστικών.

Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα

Ετοιμος για το πιο μεγάλο κεφάλαιο

Μετανάστης από το Μπουρούντι, ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα είναι σήμερα μέλος της ΠΕ της ΝΔ και υποδιευθυντής (από τον Μάρτιο του 2020) της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο υπουργείο Μετανάστευσης. Θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιά, μια δύσκολη περιφέρεια, όπου κατά το παρελθόν είχε συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή. Αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος μαύρος βουλευτής στην Ελλάδα. για να συμπληρώσει ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ μιας μυθιστορηματικής ζωής.

«Εφτασα στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1991, ως υπότροφος της κυβέρνησης, βάσει μιας διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Μπουρούντι, προκειμένου να φοιτήσω στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από όπου αποφοίτησα και ορκίστηκα ως μάχιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αργότερα, αφού δεν μπόρεσα να επιστρέψω στο Μπουρούντι λόγω της δικτατορίας και του εμφυλίου, ζήτησα και έλαβα διεθνή προστασία από την ελληνική πολιτεία» διηγείται. Στη συνέχεια, κατά τη φοίτησή του στη Νομική Σχολή Αθηνών, μελέτησε την ιστορία της Ελλάδας, ενώ επέλεξε να βαφτιστεί χριστιανός ορθόδοξος (ήταν καθολικός) και έλαβε το όνομα Σπυρίδων, του πατέρα της νονάς του, τον οποίο αναφέρει ως «παππού». «Το 1998, στα 28 μου, μπήκα στην κολυμβήθρα» λέει χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η πολιτογράφησή του και η ελληνική υπηκοότητα. Βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με δικτατορία στο Μπουρούντι το 2015 και φυλακίστηκε, όμως «οι έλληνες συμπατριώτες μου κινητοποιήθηκαν και με απελευθέρωσαν» όπως τονίζει. «Σε αυτή την πατρίδα μου κατ’ επιλογή νιώθω να χρωστάω τη μόρφωση και την ελευθερία μου. Θα την υπηρετώ κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία» δηλώνει σήμερα. Για τη δράση του στο υπουργείο Μετανάστευσης υπογραμμίζει: «Εκ των πραγμάτων το Προσφυγικό έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την Ελλάδα, που υφίσταται επιπλέον την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα Τουρκία».

Μάριαμ Αλή Σακίμπ

Αγώνας για τον άνθρωπο και την πατρίδα

Χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά της εποχής έχει η υποψηφιότητα της Μάριαμ (Μαρίας) Αλή Σακίμπ στην Α’ Αθήνας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη, σε πενταμελή οικογένεια. Η μητέρα της είναι Ελληνίδα και ο πατέρας της Αραβας λιβυκής καταγωγής. Αποφοίτησε από το 60ό Λύκειο Αθηνών και όλες οι μετέπειτα σπουδές της πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Εχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και Διαφήμιση, είναι πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας.
«Η βασικότερη επιρροή για την απόφασή μου να εμπλακώ στην πολιτική είναι ο πατέρας μου, που ως φιλελεύθερος άνθρωπος και αγωνιστής που πιστεύει στη δημοκρατική κοινωνία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη εκδιώχθηκε από την πατρίδα του, τη Λιβύη, λόγω του καθεστώτος. Συνεπώς, αυτό συνέβαλε στο να αναπτύξω έντονα το αίσθημα του δικαίου, να ενδιαφέρομαι για τον συνάνθρωπο και να αγωνίζομαι για την πατρίδα, τα ιδανικά και τις αξίες» λέει για την υποψηφιότητά της στην Α’ Αθήνας.
Το βάπτισμα του πυρός το έλαβε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη το 2019, ενώ έχει υπηρετήσει ως επιστημονική συνεργάτιδα του υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα έρευνας και καινοτομίας. Γιατί όμως με τη ΝΔ; «Πρόκειται για ένα κόμμα λαϊκό και ζυμωμένο μέσα στην πραγματική κοινωνία, το οποίο θέλει συνεχώς να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Λαμβάνοντας ερεθίσματα από την πραγματική κοινωνία, προσπαθεί να ενσωματώσει ανθρώπους οι οποίοι, αν και εκφράζουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μάχονται για την ευημερία και την πρόοδο του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου». Σύμφωνα με την ίδια, η υποψηφιότητά της ως γυναίκας, νέου ανθρώπου ελληνολιβυκής καταγωγής και νέας επιστήμονος επιβεβαιώνει ότι η παράταξη της ΝΔ προωθεί περισσότερο αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «συμπερίληψη».

Αγγελική Λεβέντη

Ανάγκη για ίσες ευκαιρίες

«Τα στερεότυπα δεν νομίζω ότι αφορούν τον περισσότερο κόσμο» λέει η Αγγελική Λεβέντη που έχει μαχητική παρουσία εδώ και πολύ καιρό στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο πατέρας της είναι Ελληνας και η μητέρα της κατάγεται από το Κονγκό. «Δεν με ανάγκασε κάποιος να είμαι υποψήφια. Θέλω να προσφέρω και γι’ αυτό μπήκα στη διαδικασία» τονίζει στο «Βήμα». Αποφεύγει να μιλά για τον κοινωνικό ρατσισμό, δεν στέκεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως σημειώνει και βάζει τον όρο «πολίτες του κόσμου». Η ενασχόληση με την πολιτική δεν ήταν πρωτόγνωρη διαδικασία για την ίδια, καθώς πρώτη φορά ήταν υποψήφια στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής και εξελέγη. Σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι ξανά υποψήφια όπως και το 2019 (τότε στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών) αλλά τώρα στην Ανατ. Αττική.

Η Αγγελική Λεβέντη είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών και εργάζεται από το 2004 στο αντικείμενο των σπουδών της (Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία) στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ).

Στη συνομιλία μας έδωσε μεγάλη σημασία στην ανάγκη να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιοσύνη για όλους, καθώς στο παρελθόν είχε συντονίσει την ομάδα εκπόνησης της «Χάρτας Δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη» για την περιφέρεια Αττικής, η οποία ισχύει, όπως την εισηγήθηκε, έως σήμερα. Υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις λόγω διαφορετικότητας, η οποία για την ίδια είναι κάτι φυσιολογικό, μια κανονικότητα. «Είμαι Ελληνίδα» δηλώνει με ένταση, κάτι που διακρίνει κανείς έντονα μιλώντας μαζί της, όπως και το πάθος της για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις εκλογές, καθώς αυτό θα φέρει κανονικότητα στη χώρα, όπως διευκρινίζει.

Μαρία Τζαμπάζη

Παρούσα για τα δικαιώματατων Ρομά

«To κίνητρο για συμμετοχή μου στα κοινά είναι να ακουστεί και η δική μας φωνή» τονίζει η Μαρία Τζαμπάζη που θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ξάνθη. Είναι εκπρόσωπος των Ρομά και δίνει ιδιαίτερη σημασία στη θεώρηση περί συμπερίληψης. Με πολύ καλό λόγο και στέρεα επιχειρήματα, η 41χρονη τονίζει την ανάγκη να λυθούν προβλήματα δεκαετιών που αφορούν τους Ρομά.

Αυτή ήταν και η επιδίωξή της και το 2019, όταν συμπεριλήφθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θα είναι σε μια άλλη μάχη στην Ξάνθη, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο (ΤΕΕ Ξάνθης, ειδικότητα Λογιστικής). Πρόσωπο της βιοπάλης, καθώς όπως ανέφερε ήταν και ελεύθερη επαγγελματίας, έμπορος λαϊκών αγορών, θεώρησε φυσιολογική εξέλιξη τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης. «Οταν συμμετείχα στο ευρωψηφοδέλτιο δεν ήταν μόνο λόγω της καταγωγής μου, αλλά συνδύαζα και άλλα στοιχεία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και ανθρώπους της μεσαίας τάξης».

Σήμερα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Ξάνθης, καθώς είναι υπεύθυνη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει εργαστεί ως διαμεσολαβήτρια προγράμματος νομικής βοήθειας και νομικής συμβουλευτικής Justrom στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Είμαστε δυστυχώς 50 χρόνια πίσω σε πολλά. Τα προβλήματα θα εξαλειφθούν με πολιτικές ένταξης, εκπαίδευση, κ.ά. Δυστυχώς χαράσσονται πολιτικές, αλλά δεν φθάνουν στο πεδίο. Δεν υπάρχει συντονισμός των αρμόδιων φορέων και πολλές πολιτικές ένταξης χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας» λέει και συμπληρώνει, εμφανιζόμενη και σίγουρη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Οσο η πολιτεία θα συντηρεί αρνητικά στερεότυπα, τόσο η κοινωνία θα αρνείται να αποδεχτεί τους Ρομά και οι ανισότητες θα μεγαλώνουν».

Ανθή Λιάγκου

Παράδειγμα θέλησης και δύναμης

Η Ανθή Λιάγκου κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον πολιτικό στίβο. Εχει ήδη σημαντικές διακρίσεις στον αθλητισμό και την κοινωνική προσφορά. Η πορεία της στον αθλητισμό, που ξεκίνησε το 2008, είναι αυτή που τη βοήθησε να βγάλει «τη δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας και πρέπει να ανακαλύψουμε». Τα εμπόδια που αντιμετώπισε δεν την πτόησαν. Την πείσμωσαν και έφεραν αποτέλεσμα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, κατέκτησε την πέμπτη θέση στη σφαιροβολία. Σε αυτούς του Τόκιο, την έβδομη. Εχει συνεχόμενες παρουσίες σε σπουδαία αθλητικά τουρνουά, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο και παγκόσμιο στη δισκοβολία. Η κυρία Λιάγκου κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ σε σφαίρα, δίσκο και ακόντιο.

Πέραν του αθλητισμού, η υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ έχει να επιδείξει μια έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Πύρρος ΑμεΑ» των Ιωαννίνων, γενική γραμματέας του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ιωαννίνων, ταμίας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

Η συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία είναι αποτέλεσμα της πεποίθησής της ότι τα άτομα με αναπηρία, παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. «Το μήνυμα που θέλω να περάσω με την υποψηφιότητά του είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε βήμα-βήμα. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Οχι μόνο των ανθρώπων με αναπηρία αλλά όλων των ανθρώπων».

«Ολοι εμείς πρέπει να βγούμε στην κοινωνία και να διεκδικήσουμε πράγματα. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας προσβάλλει και να μας μειώνει. Ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα για τα νεότερα παιδιά. Να παίρνουν από εμάς θέληση και δύναμη» σημείωσε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Μαρία Δημητρίου

Ξαναπέφτει στην… αμαρτία της κάλπης

Η Μαρία Δημητρίου είναι μια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Τσιγγάνα στην καταγωγή, μεγαλωμένη στην Αγία Βαρβάρα όπου γεννήθηκε το 1971, η κυρία Δημητρίου από νεαρή ηλικία εμφάνιζε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από το στερεότυπο που υπάρχει για αυτή την κοινωνική ομάδα, ακολουθώντας τον δικό της δρόμο. Βοήθησε σε αυτό και η οικογένειά της. Οι γονείς της παντρεύτηκαν μικροί, έκαναν γρήγορα 4 παιδιά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους οδήγησαν στην άποψη ότι ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας σε τόσο μικρή ηλικία ίσως να μην είναι η καλύτερη οδός. Η ίδια παντρεύτηκε μεγάλη για τα δεδομένα των Τσιγγάνων, σε ηλικία 23 ετών, και είναι μητέρα δύο παιδιών. Οπως λέει, ούτε η ίδια επιθυμεί τα παιδιά της να παντρευτούν νωρίς. Θα προτιμούσε να τα δει προηγουμένως να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, όπως η ίδια.

Η κυρία Δημητρίου είναι επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας και έχει δουλέψει με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθηνών, αλλά και με πολλές εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Την πρακτική της ως επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας την έκανε φροντίζοντας καρκινοπαθή παιδιά στον Ερυθρό Σταυρό και στον Φάρο Τυφλών.

Η ενασχόλησή της με την πολιτική, «η πρώτη φορά που αμάρτησα» όπως η ίδια αναφέρει, ξεκινά με την εκλογή της, τη δεκαετία του ’90, ως νομαρχιακής συμβούλου Αττικής. Την ίδια περίοδο, το 1999, διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, χωρίς όμως αυτό να αποτελέσει εμπόδιο στην κοινωνική της δράση. Εχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τσιγγάνων, συνέβαλε στην προσπάθεια καταγραφής του τσιγγάνικου πληθυσμού και είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΡΙΖΩ, ενός κόμματος αποτελούμενο κατά 95% από έλληνες Ρομά. Το 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.