Το 2023 θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πολιτικής του διαδρομής. Το βασικό στοίχημα που έχει θέσει είναι η πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο σχηματισμός μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», όπως λέει με ένταση σε κάθε ευκαιρία.

Ο κ. Τσίπρας, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τα βασικά στελέχη του άτυπου «πολιτικού διευθυντηρίου» που λειτουργεί στην Κουμουνδούρου, επιμένει ότι υπάρχει επιταχυνόμενη ραγδαία φθορά του κ. Μητσοτάκη και υπεροχή του ιδίου σε κρίσιμους δείκτες. Μάλιστα, προ ημερών σε σύσκεψη στο επιτελείο του επισημάνθηκε ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σημαντική («ιστορικά χαμηλή» ειπώθηκε).

+ Κυβερνητική φθορά

– Δεν την καρπώνεται

Μόνο που στην προσπάθειά του για ανατροπή της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και θετικά και αρνητικά σημεία που διαμορφώνουν και το πολιτικό κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενα από θετικά, προς αξιοποίηση, στοιχεία είναι ότι καταγράφεται φθορά της κυβέρνησης, όπως λένε, την οποία όμως – και αυτό είναι αρνητικό σημείο – δεν καρπώνεται επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να επιμένει ότι οι επτά στους 10 πολίτες ανταποκρίνονται με δυσκολία στις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά δεν δημιουργείται και κλίμα ελπίδας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

+ Το πρόγραμμα

– Αναξιοποίητα στελέχη

Για να δημιουργηθεί κλίμα ελπίδας, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και μία από αυτές είναι να υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα ρεαλιστικό, μετρήσιμο και εφαρμόσιμο. Στα θετικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είχε γίνει προεργασία για το πρόγραμμα τους προηγούμενους μήνες, με ενδιαφέρουσες προτάσεις όμως που χάνονται και δεν προβλήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Για το πρόγραμμα εργάστηκαν και εργάζονται στελέχη που δεν είναι στον πυρήνα της κομματικής εξουσίας αλλά έχουν σοβαρό επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, και αυτό είναι στα θετικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το αρνητικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη δεν αξιοποιούνται από την κεντρική κομματική εξουσία και μένουν στη σκιά, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι «κομματικοκένταυροι».

 

+ Ανανέωση

– Ελλειψη προβολής

Η ανανέωση στα πρόσωπα και η δημιουργία μιας καλής «βιτρίνας» στελεχών ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του κ. Τσίπρα, ο οποίος πέρυσι τέτοιες μέρες επέμενε πολύ στην προβολή του think tank που σχηματίστηκε. Αυτό ήταν ένα από τα συν του κ. Τσίπρα που γρήγορα έγινε μείον, καθώς, με εξαίρεση δύο-τρία άτομα, τα περισσότερα πρόσωπα ουδεμία προβολή είχαν ούτε και στηρίχθηκαν και προβλήθηκαν για να αλλάξει και η δημόσια εικόνα του κόμματος.

 

+ Μείωση διαφοράς

– Ελλειψη οράματος

Στα θετικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όντως η μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, αλλά υπάρχει το αρνητικό στοιχείο της μη δημιουργίας κλίματος ανατροπής, ενώ είναι εμφανές και το πρόβλημα στην προβολή οράματος για το μέλλον. Η λογική του ώριμου φρούτου που επελέγη ως στρατηγική είναι προφανές, όπως λένε και έμπειρα παλαιά στελέχη, ότι δεν έπιασε και «τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει και δεν φτάνει». Πειστικό αφήγημα δεν υπάρχει και αυτό το παραδέχονται αρκετοί βουλευτές.

 

+ Συνεργασίες

– «Λεηλασία»

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει στον πυρήνα της τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση» που όντως κερδίζει έδαφος στις μετρήσεις και είναι στα συν του κ. Τσίπρα, αλλά η λογική που επικρατεί ευρύτερα στο κόμμα δεν είναι τόσο των συνεργασιών και των έντιμων συμμαχιών, αλλά παραπέμπει στις κινήσεις του ΠαΣοΚ τη δεκαετία του 1980 περί λεηλασίας των όμορων χώρων. Π.χ., ένας χρόνος στην προεδρία του ΠαΣοΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεν έχει γίνει ουδεμία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

+ Μάχιμο κόμμα

– Γκρίνιες

Και επειδή σε περίπου 100 ημέρες θα έχουμε εκλογές – όπως λένε στην Κουμουνδούρου που έχουν κυκλώσει την Κυριακή των Βαΐων, την 9η Απριλίου -, ο κομματικός μηχανισμός είναι έτοιμος, και αυτό είναι στα συν, αλλά το αρνητικό είναι η δυσθυμία πάρα πολλών διότι τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τα μέσα Νοεμβρίου. Θετικό είναι ότι υπάρχει πληθώρα ονομάτων, αλλά το αρνητικό είναι ότι μέχρι στιγμής – και αυτό είναι στα αρνητικά – δεν έχουν «κλείσει» ελκυστικά ονόματα που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον.

INFO

ΣΥΝ
*** Η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ «προεδρικών» και αριστερής τάσης.

ΜΕΙΟΝ
*** Η έλλειψη πειστικού αφηγήματος. Δεν έχει δείξει με ποιους θα κυβερνήσει.