Τη μανιώδη και επαινετική προς το Κατάρ ενασχόληση της Εύας Καϊλή, σε βάθος χρόνου, περιγράφει σε συνέντευξή της προς «Το Βήμα» η γερμανίδα Πράσινη ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν που συνυπήρξε μαζί της στην Αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την παράταση της προφυλάκισης

Ποιες ήταν οι εμπειρίες σας ως προέδρου της Αντιπροσωπείας για την Αραβική Χερσόνησο σχετικά με το Κατάρ και την Εύα Καϊλή;

«Από την αρχή πρόσεξα ότι, ως μέλος της ίδιας Αντιπροσωπείας, η Εύα Καϊλή εστίαζε έντονα στο Κατάρ. Αυτό όμως δεν είναι ασυνήθιστο. Η Εύα ήταν πάντα θετική για τις εξελίξεις στο Κατάρ αλλά όχι με τρόπο που να μου κινήσει υποψίες στην αρχή. Αλλωστε υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο Κατάρ, λόγω της διεθνούς πίεσης, αλλά παραμένουν ανεπαρκείς. Η Εύα όμως χαιρέτιζε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ποτέ να αναφέρεται στις ελλείψεις.

Η πρώτη φορά που εκνευρίστηκα ελαφρώς ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, στη διάρκεια ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία. Η Καϊλή έθετε εμφανώς σε κάθε ευκαιρία το θέμα μιας πριγκίπισσας από το Κατάρ που κρατούνταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις σαουδαραβικές αρχές – ασχέτως του ποιο ήταν το θέμα της εκάστοτε συνάντησης. Τέλος, υπήρξε η ομιλία της Εύας για το Κατάρ στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου που μας σάστισε όλους. Εκτός από τους ενθουσιώδεις επαίνους της για το Κατάρ, μου προξενεί μεγάλη εντύπωση το ότι ισχυρίστηκε πως οι ευρωβουλευτές που είναι φιλικοί προς το Κατάρ κινδυνεύουν να κατηγορηθούν αδίκως για διαφθορά…».

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με Παντσέρι και Τζόρτζι να κουβαλάνε τις βαλίτσες με τα λεφτά

Συζητήσατε το θέμα με την Καϊλή;

«Στις αρχές Νοεμβρίου η Αντιπροσωπεία μου επρόκειτο να επισκεφθεί το Κατάρ. Ως μέλος της ίδιας Αντιπροσωπείας, η Καϊλή το γνώριζε. Το ταξίδι όμως ακυρώθηκε τελευταία στιγμή. Την εβδομάδα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, έμαθα μέσω του Twitter ότι η Εύα Καϊλή βρισκόταν στο Κατάρ και συναντιόταν με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Οταν επέστρεψε, τη ρώτησα γιατί δεν με είχε πληροφορήσει πριν πάει. Ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό του γραφείου της το είχε ξεχάσει. Της εξέφρασα επίσης την ανησυχία μου για τα θετικά σχόλιά της για το Κατάρ. Το προσπέρασε. Αλλά δεν την κατήγγειλα ποτέ επισήμως. Σκόπευα να εγείρω το γενικότερο θέμα μεμονωμένων αντιπροέδρων που ταξίδευαν σε ορισμένες χώρες χωρίς να συνεννοούνται προηγουμένως με τους προέδρους των αντίστοιχων αντιπροσωπειών, αλλά με πρόλαβε το Qatargate».

Εσάς σας πλησίασε το Κατάρ;

«Από την αρχή πρόσεξα ότι ορισμένες πρεσβείες προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις πολύ πιο επιθετικά από άλλες. Ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για την Αραβική Χερσόνησο, ήμουν πάντα πολύ προσεκτική και διατηρούσα την ανεξαρτησία μου σε όλα τα θέματα. Για παράδειγμα, την άνοιξη ο πρεσβευτής του Κατάρ στην ΕΕ μού προσέφερε αεροπορικό εισιτήριο και δωρεάν διαμονή για το Μουντιάλ. Αρνήθηκα».

Ποιες θα έπρεπε να είναι οι συνέπειες για τους ευρωβουλευτές που δωροδοκούνται;

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το Qatargate για να εντοπίσουμε «τρύπες» στους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου και να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι υπάρχοντες κανονισμοί εφαρμόζονται πλήρως και επιβάλλονται. Υστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, στις 15 Δεκεμβρίου, μια σειρά σημαντικών μέτρων κατά της διαφθοράς που περιλαμβάνουν μια περίοδο «αναμονής» για τους πρώην ευρωβουλευτές ώστε να αποφεύγονται οι «περιστρεφόμενες πόρτες» (σ.σ.: δηλαδή η απευθείας μετάβαση από την Ευρωβουλή στα λόμπι), αυστηρότερους κανόνες για τις «ομάδες φιλίας», κ.ά.  Μέχρι τις πρόσφατες αποκαλύψεις, πίστευα ότι οι πολιτικές μας διαμάχες βασίζονταν σε ειλικρινείς πολιτικές διαφορές. Οχι σε τσάντες γεμάτες χρήματα. Η εμπιστοσύνη αυτή έχει διαρραγεί. Τα αυταρχικά καθεστώτα θα προσπαθούν πάντα να επηρεάσουν τους ευρωβουλευτές. Γι’ αυτό εξοργίζομαι περισσότερο με τους συναδέλφους μου που πούλησαν την ακεραιότητά τους και την ψήφο τους, και αποδυνάμωσαν την Ευρωβουλή».