Ενας νέος πολιτικός και οικονομικός κύκλος πρόκειται να ανοίξει, κατά τα φαινόμενα, μπροστά μας μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Κοινή είναι η πεποίθηση σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ότι η νέα κάλπη θα έλθει να επικυρώσει και πιθανώς να ενισχύσει το εκκωφαντικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, επιτρέποντας στον κ. Μητσοτάκη να ηγεμονεύσει πολιτικά και να ενεργοποιήσει ταχύτατα την εδώ και καιρό προπαρασκευαζόμενη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Οι δημοσκοπήσεις (ξανα)δείχνουν ΝΔ

Ολα τα στοιχεία, δημοσκοπικά, πολιτικά και κοινωνικά, βεβαιώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυναμική μαζί της και κατά πάσα βεβαιότητα θα επικρατήσει και πάλι κατά κράτος, εξασφαλίζοντας μάλιστα διευρυμένη πλειοψηφία, ίσως και υψηλότερη των 160 εδρών, ακόμη και στην περίπτωση που επτά κόμματα εξασφαλίσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο.

Και αυτό ως αποτέλεσμα του νέου εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους στο πρώτο κόμμα, αλλά και του κατακερματισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ολες οι δημοσκοπικές εταιρείες φέρουν τη Νέα Δημοκρατία ενισχυόμενη σε ποσοστά υψηλότερα του 41%, τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα κινούμενο σε ποσοστά μικρότερα του 20%, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια ανασύνταξης, και το ΠαΣοΚ του κ. Ν. Ανδρουλάκη χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, ανίκανη να του δώσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, άλλα τέσσερα, ετερόκλητα μεταξύ τους, κόμματα θα δώσουν μάχες χαρακωμάτων είτε για να ενισχύσουν υποτυπωδώς τη θέση τους, είτε για να εξασφαλίσουν την έστω οριακή τους είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Βάσει των παραπάνω είναι κοινώς παραδεκτό, παρά τις όποιες λογικές νεοδημοκρατικές ανησυχίες και εκκλήσεις για επανάληψη της μαζικής υπερψήφισης του κ. Μητσοτάκη μην και πάει κάτι στραβά, ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση και μια κατακερματισμένη, ηττημένη και εν πολλοίς ανίσχυρη αντιπολίτευση που θα χρειαστεί πολλές προσπάθειες και ακόμη περισσότερο χρόνο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει κάποια αξιόπιστη βάση διεκδίκησης της εξουσίας στο μέλλον.

Μεταρρυθμίσεις με ελευθερία κινήσεων

Υπό αυτή την έννοια, ο νέος πολιτικός κύκλος θα ορίζεται για μεγάλο διάστημα σχεδόν αποκλειστικά από τον φιλελεύθερο και συνεχώς διευρυνόμενο προς το Κέντρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ο ευθέως συνδεδεμένος νέος οικονομικός κύκλος θα ορίζεται επίσης από τον ίδιο και από την ταχύτητα εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας. Ο στόχος του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας είναι διακηρυγμένος, όπως και οι περισσότερες των βασικών κινήσεων είναι περιγεγραμμένες. Ολες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συγκροτήσει στη βάση του παραπάνω στόχου τη νέα κυβέρνησή του, επιλέγοντας πρόσωπα ικανά να υπηρετήσουν ακριβώς τη διαδικασία του επαγγελλόμενου οικονομικού μετασχηματισμού.

Κακά τα ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης στις 25 Ιουνίου θα αποκτήσει το προνόμιο όχι μόνο της ελευθερίας των κινήσεων, αλλά θα έχει στη διάθεσή του και πακτωλό αναπτυξιακών, επενδυτικών και χρηματοδοτικών πόρων, ικανών να αλλάξουν πραγματικά τη θέση της χώρας. Εκτιμάται ότι οι επιχορηγήσεις, τα δάνεια, οι επεκτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι τραπεζικές μοχλεύσεις επιτρέπουν να συγκροτηθεί μια πανίσχυρη βάση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ! Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που αξιοποιούν μέχρι τώρα πλήρως τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χώρα μας αναλογικά προς το μέγεθός της κατέχει την πρώτη θέση.

Η απορρόφηση των κονδυλίων

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη και τη νέα κυβέρνησή του είναι αν θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πλήρη απορρόφησή τους και την κατεύθυνσή τους σε τομείς που όντως θα αλλάξουν τη ζωή της χώρας. Η ιδέα του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ανθεκτική, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανοιχτή, εξωστρεφή φιλελεύθερη οικονομία, ικανή να αντιμετωπίζει τις όποιες κρίσεις και να προστατεύει κατά το δυνατόν τους ασθενέστερους. Δεν είναι το απλούστερο των εγχειρημάτων, αλλά έχει συγκροτήσει τις βάσεις μιας επιτυχούς προσπάθειας. Διαμόρφωσε ήδη το σχετικό ιδεολογικό και πολιτικό περιβάλλον και όπως προαναφέραμε έχει στη διάθεσή του πρωτοφανείς σε έκταση πόρους, ικανούς να το υποστηρίξουν. Επιπλέον έχει μαζί του τον επιχειρηματικό κόσμο, εγχώριο και διεθνή, η χώρα θα αποκτήσει κατά πάσα βεβαιότητα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τη διεκδικούμενη εδώ και χρόνια επενδυτική βαθμίδα, οι αξίες της έχουν καταστεί διεκδικίσημες και οι αγορές της ιδιαιτέρως ελκυστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση των παραπάνω προοπτικών κινούνται όλες οι τραπεζικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, προετοιμάζοντας κινήσεις και σχέδια ικανά να αξιοποιήσουν το νέο περιβάλλον.

Οι στόχοι στην οικονομία

Στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο την πολιτική και κοινωνική δυναμική που διαμορφώθηκε στη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων, να ανοίξουν ταχύτατα όλες οι μεγάλες αγορές, να αρθούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που μπλοκάρουν αδειοδοτήσεις επενδύσεων και εμποδίζουν τις συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στις προτεραιότητές του είναι το πλήρες άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς, η αλληλοκάλυψη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των διευρυνόμενων αναγκών της υγείας, η πρόσληψη μάνατζερ διεθνούς επιπέδου στα δημόσια νοσοκομεία, η ελευθέρωση των κρατικών πανεπιστημίων από ανεπίκαιρους και αναχρονιστικούς περιορισμούς, η μεγαλύτερη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και βεβαίως η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μέσω μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών ιδιαιτέρως στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης, όπου η χώρα μας υστερεί χαρακτηριστικά.

Η εξυγίανση των τραπεζών

Πρόσφατα σε ειδική μέρα της Alpha Bank αφιερωμένη στους επενδυτές συζητήθηκε εκτεταμένα το θέμα της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τονίστηκε ακριβώς η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας κ. Βασ. Ψάλτη πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα έναρξης των νέων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και των μηνυμάτων που θα εκπέμψουν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι ίδιες οι τράπεζες επιθυμούν ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ και επανιδιωτικοποίησή τους, ώστε να εκμεταλλευθούν εγκαίρως τις νέες συνθήκες, να αποκτήσουν τα κεφάλαια που θα βεβαιώνουν την εξυγίανσή τους και έτσι από καλύτερες θέσεις να παίξουν τον ρόλο που τους αρμόζει στο νέο περιβάλλον.

Ο κ. Ψάλτης παραδέχεται ότι η τρέχουσα μεγάλη διαφορά επιτοκίων αποδίδει σημαντική κερδοφορία στα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον και θα χρειαστούν άλλες κινήσεις ικανές να στηρίζουν την υγεία των τραπεζών. Ο ίδιος πιστεύει ότι η εξυγίανση των τραπεζών θα διευκολύνει την ανάληψη πιστωτικών μέτρων και στο πεδίο των επενδυτικών δανείων, όπως έγινε πρόσφατα με το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

Οι προσδοκίες προόδου και ευημερίας

Οπως και να έχει, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η αναπτυχθείσα στη διάρκεια της διπλής προεκλογικής περιόδου κοινωνική δυναμική θέλει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα να προχωρήσει γρήγορα, ώστε να επιβεβαιωθεί η έναρξη του νέου πολιτικού και κυρίως του νέου οικονομικού κύκλου, με ταυτόχρονη βεβαίως διάχυση και του αναμενόμενου οφέλους. Επειτα από σχεδόν μια δεκαετία διαρκούς βύθισης στην ελληνική κοινωνία επικρατούν προσδοκίες προόδου και ευημερίας. Είναι αυτές που δεν είδε και συνεχίζει να μη βλέπει η αντιπολίτευση. Ανεξαρτήτως πώς επικράτησαν και είναι αυτές που έδωσαν τη μεγάλη νίκη στον κ. Μητσοτάκη στις 21 Μαΐου και όλα δείχνουν ότι θα την ξαναδώσουν στις 25 Ιουνίου.