Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εκλογικά ντέρμπι αναμένεται ότι θα διεξαχθούν στις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας, με εσωκομματικό αλλά και γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι ανακατανομές των εδρών με βάση την τελευταία απογραφή, οι νέες υποψηφιότητες στις επικείμενες εκλογές και τα στοιχήματα των προσωπικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση θα καθορίσουν, πέραν του πραγματικού αποτελέσματος, και την έκβαση του παιχνιδιού των εντυπώσεων.

Οι εκλογικές μάχες στην πρωτεύουσα και στις περιφέρειες της Αττικής καθορίζουν στην ουσία τη σύνθεση του Κοινοβουλίου, σε ποσοστό 30%. Υπό αυτό το πρίσμα, η σύνθεση των ΚΟ των τριών πρώτων κομμάτων στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, είναι μία καθοριστική παράμετρος για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις επιδιώξεις των επικεφαλής τους μετά τις εκλογές.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα ντέρμπι, οι εκλεκτοί του Μαξίμου και οι ανησυχούντες

Σε πεδία σκληρών εσωκομματικών μαχών (ουσίας και γοήτρου) αναμένεται ότι θα μεταβληθούν για τους υποψηφίους της ΝΔ οι περιφέρειες της Αττικής στις εκλογικές αναμετρήσεις της άνοιξης. Πέραν όμως του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων, οι εκλογικές τους επιδόσεις συνιστούν σε κάποιες περιπτώσεις και προσωπικά στοιχήματα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων έχουν ήδη θερμάνει την ατμόσφαιρα. Οι περισσότεροι ήδη κινούνται στους ρυθμούς της προσωπικής τους καμπάνιας και αναμένουν απλώς την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας προκειμένου να εντείνουν τους ρυθμούς και να πέσουν στο κυνήγι του σταυρού.

Υπό αυτή τη συνθήκη, οι μάχες μεταξύ παλαιών και νέων υποψηφίων στις περιφέρειες της Αττικής αναμένονται με ενδιαφέρον και από την ηγεσία της ΝΔ, καθώς στην ουσία περίπου το 30% της σύνθεσης της ΚΟ θα εκλεγεί εκεί.

Η κατά πάσα βεβαιότητα διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023 έχει και μία καθοριστική ιδιαιτερότητα. Οι εκλογικές επιδόσεις των υποψηφίων προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, στην οποία κατά μείζονα λόγο θα διατηρηθεί η σειρά της εκλογής της πρώτης αναμέτρησης.

Τα πιο ενδιαφέροντα εσωκομματικά εκλογικά ντέρμπι της ΝΔ αναμένεται ότι θα διεξαχθούν στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, στον Βόρειο, στον Δυτικό και στον Νότιο Τομέα. Σε αυτές τις περιφέρειες καταγράφεται ο μεγάλος συνωστισμός υπουργών και υφυπουργών, ενώ εκεί θα είναι υποψήφιοι και κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι πιθανώς θα απειλήσουν τα υποτιθέμενα προσωπικά κάστρα παλαιότερων βουλευτών.

 

Στην Α’ Αθήνας

Στην Α’ Αθήνας η πλέον φιλόδοξη υποψηφιότητα είναι εκείνη του Κυριάκου Πιερρακάκη. Πρόκειται για την κατ’ εξοχήν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, η οποία έχει θορυβήσει σε σημαντικό βαθμό τους Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτα Κακλαμάνη, που ως γνωστόν δεν συγκαταλέγονται στα στελέχη του περιβάλλοντος Μητσοτάκη.

Οι υπόλοιποι εκλεγμένοι με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές του 2019 στην Α’ Αθήνας είναι οι Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Αγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή, καθώς και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που στην πορεία διαγράφηκε. Υποψήφια στην ίδια περιφέρεια έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι και η Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ, Χρήστου Ροκόφυλλου και επίσης προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομως η μάχη της Α’ Αθήνας θα προσλάβει άλλου τύπου χαρακτηριστικά, εφόσον επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μετά τη δημόσια εκδήλωση της επιθυμίας του την προηγούμενη εβδομάδα, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε η πληροφορία ότι ο πρώην επίτροπος κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει την επιστροφή του στα βουλευτικά έδρανα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι βάσει της τελευταίας απογραφής η Α’ Αθήνας θα εκλέξει έναν βουλευτή λιγότερο σε σχέση με το 2019, ο εσωτερικός ανταγωνισμός στη ΝΔ αναμένεται λυσσαλέος και ο κίνδυνος να μην εκλεγεί ένας από τους σημερινούς βουλευτές είναι υπαρκτός.

Υπουργικός συνωστισμός

Μία έδρα έχει κερδίσει ο Δυτικός Τομέας, στον οποίο ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπου εξελέγησαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος. Η νέα και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα εκεί είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η μάχη για την πρωτιά και την κατάταξη θα έχει πολλαπλές ιδιαιτερότητες. Υποψήφια στον Δυτικό Τομέα θα είναι και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα.

Στον Βόρειο Τομέα καταγράφεται ίσως ο μεγαλύτερος συνωστισμός υποψηφίων-μελών του Υπουργικού Συμβουλίου: Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη και προσφάτως ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα και του Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος ήδη είναι ιδιαιτέρως δραστήριος στην προεκλογική του καμπάνια.

Η μία επιπλέον έδρα και σε αυτή την περιφέρεια έχει μάλλον μετριάσει την αγωνία της επανεκλογής των Δημήτρη Καιρίδη, Θοδωρή Ρουσόπουλου και Γιώργου Κουμουτσάκου.

INFO

Η «σύγκρουση» Δένδια – Θεοδωρικάκου

Στον Νότιο Τομέα, όπου οι έδρες έχουν αυξηθεί κατά μία σε σχέση με το 2019, θα δοθεί η μάχη ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στον νεοεισερχόμενο στη μάχη του σταυρού Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ για το καλύτερο θα αγωνιστούν οι Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Σοφία Βούλτεψη, Αννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κυρανάκης και Βασίλης Σπανάκης. Νέα υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα είναι και εκείνη του εκπροσώπου της ΝΔ, Τάσου Γαϊτάνη.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι έμπειροι, τα φρέσκα πρόσωπα και οι ισορροπίες

Το μωσαϊκό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ψηφίδες με νυν βουλευτές που διατηρούν σημαντική επιρροή και νέα πρόσωπα που σε διάφορες περιοχές αλλάζουν τα δεδομένα. Οι παρασκηνιακές μάχες είναι σκληρές με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού και στην αξιωματική αντιπολίτευση η έννοια συντροφικότητα παραμένει στα λόγια.

Στην Α’ Αθήνων θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι παλιοί και έμπειροι βουλευτές, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ο νυν βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος που παραμένει στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θα είναι δεύτερη φορά υποψήφιος, ενώ τη μάχη του σταυρού θα δώσει ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφια η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, καθώς η απόφαση του συνεδρίου ήταν οι γραμματείς του κόμματος, άρα η ίδια και ο αναπληρωτής της Γιώργος Βασιλειάδης, να μην είναι υποψήφιοι. Στη λίστα όμως θα είναι η βουλευτής (εκ μεταγραφής από το ΜέΡΑ25) Αγγελική Αδαμοπούλου.

Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια που θεωρείται προνομιακή για τη ΝΔ, αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξε τέσσερις βουλευτές το 2019, η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου. Ο νυν επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας κ. Ηλιόπουλος λέγεται πως θα συμμαχήσει με τον  κ. Τζανακόπουλο που ιδεολογικά είναι κοντά και υπάρχει άριστη διαπροσωπική σχέση.

Στον Δυτικό Τομέα τα νέα πρόσωπα είναι η τομεάρχης Οικονομικών και νυν βουλευτής Εφη Αχτσιόγλου που μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το νέο πρόσωπο εδώ είναι το κεντρικό στέλεχος και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που θα δώσει τη μάχη του σταυρού με τους παλιούς, τους νυν βουλευτές Δημήτρη Βίτσα και Χαρά Καφαντάρη και τον πρώην βουλευτή Πάνο Ρήγα που διετέλεσε και γραμματέας. Η ανατροπή των δεδομένων εδώ είναι η απόφαση του πολύπειρου Γιάννη Δραγασάκη να μην είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο κ. Δραγασάκης φέρεται να ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να είναι στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, σταθερές αξίες είναι οι νυν βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ πρώτη φορά θα είναι υποψήφιος εδώ ο πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης που θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη που κάνει δυναμικές παρεμβάσεις. Εδώ μερικά από τα νέα πρόσωπα είναι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Τάνια Καραγιάννη.

Στην Α’ Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας θα είναι τελευταία φορά υποψήφιος και στον συνδυασμό θα συμμετάσχει και ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Στη Β’ Πειραιά υπάρχουν οι νυν βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφωνας Αλεξιάδης και ένα από τα νέα πρόσωπα είναι η Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη.

Στη Δυτική Αττική σταθερή αξία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο Γιώργος Τσίπρας. Στην Ανατολική Αττική ένα από τα νέα πρόσωπα θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος δίπλα στους νυν βουλευτές, Χρήστο Σπίρτζη, Νάσο Αθανασίου και Πάνο Σκουρολιάκο.

INFO

Κουίζ με Αντώναρο

Ουδεμία απόφαση υπάρχει ακόμα για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αντώναρος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προ ημερών, όπως αποκάλυψε tovima.gr, συναντήθηκε στην Κουμουνδούρου επί μία ώρα με τον Αλ. Τσίπρα, συζήτησαν για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για υποψηφιότητα. Εάν τελικά κλειδώσει η συμφωνία με τον Ευ. Αντώναρο, που ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια του Λεκανοπεδίου Αττικής.