Σε έναν αγώνα δρόμου για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα, έχει επιδοθεί η Χαριλάου Τρικούπη. Τα «ισχυρά ψηφοδέλτια», που αποτελούν μια από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου να εμφανιστεί το ΠαΣοΚ ως «δεύτερη δύναμη» στον αυτοδιοικητικό χάρτη, έχουν εξελιχθεί σε μια δύσκολη άσκηση για τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη και ειδικά σε Περιφέρειες που καθυστέρησε η ανακοίνωση των επικεφαλής. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλώνεται γκρίνια, η οποία πάντως δεν έχει ξεπεράσει τα συνήθη, για τέτοιες διαδικασίες, όρια.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι «χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, αποτελεσματικότερος συντονισμός των δυνάμεων και πολλή δουλειά» αν το ΠαΣοΚ θέλει στην πορεία προς το επόμενο ορόσημο, τις ευρωεκλογές, να υπερκεράσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του προοδευτικού, κεντροαριστερού χώρου.

Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη

Την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, όπως κάθε χρόνο, θα σηματοδοτήσει ο εορτασμός της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη. Στα 49 του χρόνια το ΠαΣοΚ φαίνεται να έχει αφήσει οριστικά πίσω του τα πέτρινα χρόνια των μονοψήφιων ποσοστών και της προσπάθειας πολιτικής επιβίωσης. Ο στόχος που τέθηκε στην περυσινή επέτειο, η κατάκτηση του διψήφιου ποσοστού, επετεύχθη. Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δημιούργησε, προς στιγμήν, την αίσθηση ότι η πλήρης ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτευχθεί στις εκλογές του Ιουνίου. Το ΠαΣοΚ κατάφερε να περάσει ή να βρεθεί κοντά στη δεύτερη θέση σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, ωστόσο η ανατροπή δεν υπήρξε.

Ομως οι εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα προσφέρουν μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί σε περιδίνηση, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και ο νέος αρχηγός, όποιος και να είναι, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνο για να μαζέψει τα εκλογικά του συντρίμμια. Το διάστημα αυτό θεωρείται κρίσιμο καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να αντιπαραθέσει στην εικόνα αναταράξεων που εκτιμάται ότι θα μεταδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πλαίσιο και μια συγκεκριμένη γραμμή πολιτικής πλεύσης η οποία θα εκφραστεί μέσω της παρουσίασης ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει το στίγμα της προσπάθειας και των στόχων του κόμματος για την επόμενη χρονιά.

Σε δύο επίπεδα το στοίχημα

Είναι σαφές ότι το μεγάλο στοίχημα, «της αξιόπιστης αντιπολίτευσης» απέναντι στη ΝΔ, θα κριθεί σε δύο επίπεδα. Στη Βουλή, όπου θα υπάρχει συστηματικό και διαρκές πρέσινγκ στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και στην κοινωνία. Το κόμμα «μετά από μια περίοδο εξαφάνισης» θα πρέπει να επανέλθει στην κοινωνία με τις οργανώσεις του να αναλαμβάνουν δράσεις που αφορούν την επίλυση των τοπικών προβλημάτων ενισχύοντας, παράλληλα, το μήνυμα της ριζικής τους ανανέωσης.

Οι περυσινές εκδηλώσεις, στο Ζάππειο, είχαν λάβει τη μορφή φεστιβαλικού χαρακτήρα με στόχο την προσέλκυση της νέας γενιάς. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε, όπως λέγεται, ότι ο στόχος επετεύχθη, καθώς το ΠαΣοΚ κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του στις νέες ηλικίες.

Ο εορτασμός της επετείου θα γίνει και φέτος στο Ζάππειο. Δεν θα διαρκέσει, όπως πέρυσι, 3 ημέρες, ούτε θα περιλαμβάνει αγώνες μπάσκετ και πινγκ-πονγκ. Θα υπάρξουν θεματικές συζητήσεις, ενδεχομένως ένα από τα τραπέζια να αφορούν την αυτοδιοίκηση, λόγω των επερχόμενων εκλογών και το ενδιαφέρον θα στραφεί στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη.

Η διπλή στόχευση στη ΔΕΘ

Σε αντίθεση με τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του ΠαΣοΚ, η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ θα λάβει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς συζήτηση το αν θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ανδρουλάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη και με την ιδιότητα του βουλευτή της πόλης και έχει προγραμματίσει πλήθος επαφών και συσκέψεων με τους αρμόδιους φορείς. Το στοίχημα του κ. Ανδρουλάκη είναι η στελέχωση του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση του «κενού εκπροσώπησης», κάτι στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία.