Τη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως απάντηση «στο  αδίστακτο προεκλογικό παιχνίδι του Μητσοτάκη και του Τσίπρα». Οσοι έχουν δει τις τελευταίες μέρες τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ έχουν γίνει αποδέκτες της έντονης ενόχλησής του για την προσπάθεια να δημιουργηθούν, με τρόπο ενορχηστρωμένο, σκιές που αφορούν προσωπικά τον ίδιο. Αν η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντάς τον «σοσιαλ-Καμμένο» ενόχλησε τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι υπαινιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένας πολιτικός αρχηγός που ενδεχομένως να τελεί υπό εκβιασμό, προκάλεσαν την οργή τους.

Διμέτωπος αγώνας

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι πολιτικός των υψηλών τόνων, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κάλεσε τα στελέχη του ΠαΣοΚ να αποφύγουν τις τυφλές συγκρούσεις.  Εκανε όμως, παράλληλα, κάλεσμα σε έναν διμέτωπο αγώνα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο διμέτωπος θα αποτελέσει τη βάση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι στο πολιτικό σύστημα υπάρχουν δύο όχθες. Η όχθη του «όλα για την εξουσία» στην οποία βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αυτή του καθήκοντος την οποία εκπροσωπεί το ΠαΣοΚ. Συνεπώς, το δίλημμα των εκλογών δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων με τη «χρήσιμη ψήφο» στο ΠαΣοΚ.

Ο «νέος Πολάκης»

Η έναρξη του διμέτωπου αγώνα, μία μόλις μέρα μετά την κήρυξη, συνοδεύτηκε από μία σφοδρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σφοδρότερη των τελευταίων χρόνων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πληροφορήθηκε σε πρώτο χρόνο τα υπονοούμενα που άφησε εναντίον του η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και εξοργίστηκε. Η κυρία Τσαπανίδου άφησε να πλανάται στον αέρα ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία της ΝΔ με το ΠαΣοΚ μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα μιας προγραμματικής συμφωνίας αλλά αποτέλεσμα εκβιασμού του κ. Ανδρουλάκη από πιθανά ευρήματα των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε αμέσως στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη τους στενούς του συνεργάτες. Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε την κυρία Τσαπανίδου «νέο Πολάκη».

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πίστεψαν ούτε μια στιγμή ότι οι αναφορές της κυρίας Τσαπανίδου ήταν τυχαίες. Τις θεώρησαν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησε να παρουσιάσει τον κ. Ανδρουλάκη ευάλωτο και αδύναμο, έτοιμο να δεχθεί επιλογές που θα του επιβληθούν, και έκαναν λόγο για «πολιτική αλητεία».

«Θα πάμε σε πόλεμο αν…»

To χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου προμηνύει και άλλες σφοδρές καταιγίδες. Η εκτίμηση των συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει την ίδια πολεμική τακτική καθώς «σε αυτές τις εκλογές παίζει τα πολιτικά του ρέστα. Αν την πρώτη Κυριακή δεν καταφέρει να έχει ένα ποσοστό που να δείχνει ότι μπορεί στην επαναληπτική αναμέτρηση να διεκδικήσει την πρωτιά, τότε θα δεχθεί πιέσεις αποσυσπείρωσης. Αν το αποτέλεσμα δείξει ντέρμπι τότε θα μεταφέρει την πίεση σε εμάς». Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, πάντως, διαμηνύουν ότι «αν στην πορεία προς τις εκλογές εμφανιστεί ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ με τις θεωρίες συνωμοσίας, τη λάσπη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, τότε θα πάμε σε πόλεμο»

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δίνει την ευκαιρία στο ΠαΣοΚ να τονώσει το στίγμα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει την τακτική του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Κώστα Σκανδαλίδη και την Ευαγγελία Λιακούλη να εξετάσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν κυρίως στο κοινωνικό μέτωπο. Η κριτική προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί αμείωτη, με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να στοχεύει στη «θεσμική υποκρισία» του Πρωθυπουργού η οποία, όπως λέγεται, «εκδηλώνεται από το πεδίο των υποκλοπών μέχρι και  αυτή των μετεκλογικών εξελίξεων και συνεργασιών».

Είπε

Για Τσίπρα (29.1.2023)

Η κυβέρνηση Τσίπρα κακοποίησε τους θεσμούς με το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών, με τις προσπάθειες να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και με τα όσα αποκαλύπτονται για τον κύριο Παππά, που όπως φαίνεται μοίραζε και μετοχές στα κανάλια. Αυτό δεν είναι πρόοδος ούτε Αριστερά, κύριε Τσίπρα.

Για Μητσοτάκη (29.1.2023)

Η έκφραση του Πρωθυπουργού περί «σοσιαλ-Καμμένου» δείχνει το πολιτικό του ανάστημα απέναντι στην παράταξη που κράτησε τη χώρα ισχυρή στη ζώνη του ευρώ, όταν και ο ίδιος υπηρετούσε τα λαϊκίστικα και αντιμνημονιακά αφηγήματα. Μαθήματα συνέπειας και αξιοπιστίας, κύριε Μητσοτάκη, στον κύριο Τσίπρα και τους ομοϊδεάτες σας.

Οι περιοδείες

Πορεία προς τον λαό ξεκινά ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα περιοδεύσει σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή στις 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, πιθανόν την Τρίτη, θα επισκεφθεί το Λασίθι και το Ηράκλειο. Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν μια μεγάλη προεκλογική εκδήλωση, στα μέσα Φεβρουαρίου στη Δυτική Αττική.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ

«Σταθερότητα δεν σημαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ»

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί καμία απολύτως συνεργασία με το ΠαΣοΚ. Για αυτό προσπαθεί να τον εκθέσει στο εκλογικό σώμα επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την προσφυγή στις δεύτερες κάλπες. «Σταθερότητα δεν σημαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να τη διασφαλίσει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών» αναφέρουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που, όπως υπογραμμίζεται, «έχει αποφασίσει να πετάξει στα σκουπίδια την πρώτη εντολή περιφρονώντας τη λαϊκή ετυμηγορία», ο κ. Ανδρουλάκης θα χειριστεί με «θεσμικό τρόπο» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό, στην Κεντρική Επιτροπή παρουσίασε έναν δεκάλογο θέσεων-δεσμεύσεων, ο οποίος θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο ώστε να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τις προγραμματικές συγκλίσεις. Το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη προς το εκλογικό σώμα, όπως τόνισε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι ότι «το ΠαΣοΚ είναι σοβαρό κόμμα, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας και δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Αλλά η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση προϋποθέτει ότι μπορείς να επηρεάσεις την πολιτική της. Το κλειδί, λοιπόν, είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Το «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό οδηγεί, υπό προϋποθέσεις, σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οτιδήποτε άλλο, δείχνει τον δρόμο της αντιπολίτευσης.