«Και τώρα τρέχουμε όλοι ενωμένοι». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα επί της ουσίας του Κώστα Ζαχαριάδη που από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είναι και επισήμως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Αθηναίων. Και μπορεί ο κ. Ζαχαριάδης να επιχειρεί να πείσει ότι θα είναι μια δυναμική υποψηφιότητα που δύναται να κάνει τη διαφορά και να «παλέψει» με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάνη, αλλά έχει να αντιμετωπίσει επί της ουσίας έντονο κλίμα δυσφορίας για όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα που μόνο θετική εικόνα δεν έδειξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οριακή επικράτηση

Και μόνο η ψηφοφορία που έγινε στην ΠΓ μεταξύ του Κ. Ζαχαριάδη και του Νίκου Φίλη με την οριακή επικράτηση του πρώτου για δυο ψήφους, σε σημείο μάλιστα που είπε δημόσια πως υπάρχει επί της ουσίας ισοψηφία, αλλά και η στάση πολλών κορυφαίων στελεχών ανέδειξαν την υπαρξιακή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποτυπώνεται και στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από το κομματικό ιερατείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εξαφανίζει τη «μαυρίλα» που προηγήθηκε και η οποία δημιούργησε αρνητική εικόνα για το κόμμα που μεγάλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα αντιμετωπίζει μείζονα υπαρξιακή κρίση. Μάλιστα είναι τόσο περίεργο το σκηνικό που έφθασε το ανώτερο κομματικό καθοδηγητικό όργανο να καταψηφίσει την πρόταση για υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Ο γνωστός μπασκετμπολίστας ήταν αρχική πρόταση του Αλ. Τσίπρα και τον οποίο συνάντησε αντιπροσωπεία του κόμματος για να τον μεταπείσουν και μετά τον καταψήφισαν (25 κατά, υπέρ 14 και ένα λευκό).

Κομματικός σουρεαλισμός στη μετά Τσίπρα εποχή. Και όπως έγραψε πολύ πριν από την ψηφοφορία ο πρώην διευθυντής της «Αυγής», Αγγελος Τσέκερης, «αν μιλάμε για κυβερνησιμότητα με την εικόνα που παρουσιάζουμε σήμερα, ο κόσμος γελάει σε βάρος μας. Και δεν γελάνε μόνο οι αντίπαλοί μας. Κυρίως γελάνε οι φίλοι μας».

Το κενό ηγεσίας είναι εμφανές σε μια χρονική στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να εκλέξει πρόεδρο σε 35 μέρες ή 41 εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος και σε 25 μέρες οι υποψήφιοι δήμαρχοί του και περιφερειάρχες που στηρίζει πρέπει να καταθέσουν ψηφοδέλτια.

Στην ψηφοφορία της ΠΓ μπήκαν μόνο τα ονόματα των κ.κ. Φίλη και Ζαχαριάδη και όχι της Ολγας Μπαλαούρα που ήταν αρχική πρόταση μελών της Ανοιχτής Πόλης, δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και του έμπειρου αυτοδιοικητικού Πέτρου Φιλίππου. Επίσης, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς απέσυρε το ενδιαφέρον του, μέσω του Διονύση Τεμπονέρα που τον πρότεινε, με τον δεύτερο να βλέπει το παράδοξο ενώ ήταν ανοικτός να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εάν η εκλογή γινόταν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού είχε προηγηθεί συνέδριο, να προτείνεται από κάποια μέλη της ΠΓ για υποψήφιος δήμαρχος!

Η συνεδρίαση της ΠΓ ανέδειξε όμως εν μέρει και τις νέες συμμαχίες εν όψει και των εσωκομματικών εκλογών, ενώ προκάλεσε και ερωτηματικά για τη στάση ορισμένων σχετικά με το πώς θα τοποθετούνται στο μέλλον, αφού έδειξαν πως θα έχουν πολιτική αυτονομία ανεξάρτητα από το ποιον ή ποια στηρίζουν για αρχηγό.

Ποιος στήριξε ποιον

Ο Κ. Ζαχαριάδης στηρίχτηκε από την Εφη Αχτσιόγλου που συντάσσεται μαζί της για την αρχηγία, ενώ τον ψήφισαν: η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος που ήταν και υποψήφιος δήμαρχος το 2019 και εκ των στενών συνεργατών τώρα της Εφης Αχτσιόγλου, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου (η οποία έτυχε θερμής υποστήριξης μετά την προ ημερών αθώωσή της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σχετικά με τις κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι, χωρίς να εντοπίσουν παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της), οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ ήταν το λευκό του Αλέξη Χαρίτση, που είναι από τους πιο βασικούς υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου. Λευκό ψήφισαν οι Ν. Παππάς (σ.σ. ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του συνονόματού του μπασκετμπολίστα) και Δ. Τεμπονέρας, ενώ π.χ. απείχε ο Παύλος Πολάκης που αρχικά ψήφισε υπέρ Παππά.

Την υποψηφιότητα Ν. Φίλη στήριξαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κ.ά.

Η αυτοδιοικητική μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πολλές περιοχές, όπου τορπιλίστηκε κάθε προσπάθεια συνεννόησης με το ΠαΣοΚ. Παράλληλα έχουν δοθεί στηρίξεις, όπως στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τον Σπύρο Πέγκα, στον Πειραιά με τον Γιώργο Γαβρίλη και στην Πάτρα με τον Βασίλη Αϊβαλή.