Οι σημερινές εκλογές είναι, ίσως, οι πιο κρίσιμες στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος έβαλε τη σφραγίδα του, την εποχή της πρωθυπουργίας του, να γίνουν με απλή αναλογική και τώρα, όπως είναι διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί, θεωρείται πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, ακόμα και αυτή που τονίζει συνεχώς, της προοδευτικής κατεύθυνσης.
Πηγαίνει σε μια εκλογική αναμέτρηση με τη σκιά από την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου να πλανάται πάνω από τις κάλπες και με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί πως έχει κρυφή ατζέντα. Δεν είναι και λίγο, μόλις 32 ώρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, να τίθεται ουσιαστικά εκτός (τυπικά εντός καθώς έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια) μάχης ο κ. Κατρούγκαλος με τη δήλωσή του για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αναφέρει πουθενά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα λάθος και είναι εκτός με τη δική του αποφασιστικότητα και την ευθιξία, βεβαίως, του πρώην υπουργού, η ζημιά έχει γίνει.
Και μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η υπόθεση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρέθηκε στο… καναβάτσο και με άλλες περιπτώσεις, μετά και την επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ, τόσο για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού όσο και για τις αναφορές στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
«Μαύρη τρύπα»
Ο κ. Τσίπρας είχε θέσει ψηλά τον πήχη εδώ και μήνες και το βασικό στοίχημά του, εκτός από τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, ήταν η πρωτιά. Από αυτήν εξαρτώνται πολλά και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι και για τον ίδιο. Θα είναι η τρέχουσα εκλογική μάχη μια «μαύρη τρύπα» για τον πρώην πρωθυπουργό;
Είναι προφανές ότι όλοι το απεύχονται και δεν το συζητούν αυτό εν ώρα μάχης, όπως λένε. Αφήνουν τα σενάρια στην άκρη και μένουν στον κεντρικό στόχο που είναι η ήττα της ΝΔ και η πολιτική αποκαθήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό όμως που πέρασε τελείως απαρατήρητο και δεν σχολιάστηκε σχεδόν καθόλου, αν και ο κ. Τσίπρας το έχει πει αρκετές φορές τελευταία, είναι η αναφορά του για τα μετεκλογικά σενάρια εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.
Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, το λέει καθαρά ότι θα σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση, αν και η πολιτική εξίσωση δεν λύνεται εύκολα. Στην περίπτωση νίκης της ΝΔ, εκτιμά ότι, παρά τα όσα λέγονται δημόσια, θα επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης να σχηματιστεί κυβέρνηση. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τους συσχετισμούς από εδώ και πέρα.
Σε αντίθετη περίπτωση, πάμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση που θα έχει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος: ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκεί προσδοκά την περαιτέρω συμπίεση των κομμάτων, όπως το ΠαΣοΚ, το ΜέΡΑ25, ακόμα και το ΚΚΕ. Εξάλλου είδαν στην Κουμουνδούρου ότι η πόλωση των τελευταίων ημερών τούς αύξησε τη συσπείρωση και «τσίμπησαν» και τα ποσοστά.
Το κλειδί της εκλογικής αναμέτρησης που δύναται να ξεκλειδώσει το θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα και με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, είναι η ψήφος των αναποφάσιστων και των νέων ψηφοφόρων. Ελπίζει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή» που έθεσε υπό την πολιτική ομπρέλα του συνθήματος «Δικαιοσύνη παντού» να πείσει τους πολίτες και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης.
Ενα από τα διλήμματα της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κατά πόσο έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες – κυρίως τη μεσαία τάξη – ότι έχει κυβερνητικό πρόγραμμα ρεαλιστικό, μετρήσιμο και εφαρμόσιμο,και αυτό μάλιστα στη σκιά της υπόθεσης του κ. Κατρούγκαλου.
Στο άκρως πολωτικό σκηνικό που κυριάρχησε,κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το 31,53% των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019. Από αυτό το ποσοστό και πάνω υπάρχει η εκτίμηση ότι δημιουργούνται συνθήκες ανατροπής στη δεύτερη κάλπη, αλλά όλα εξαρτώνται και από την εκλογική επίδοση της ΝΔ. Ακόμα όμως και σε περίπτωση ήττας από τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, εάν η διαφορά είναι μικρή, έως και τρεις μονάδες, υπάρχει η εκτίμηση πως αυτό ανατρέπεται στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.