Τη μεταρρυθμιστική ανάταξη της κυβέρνησης θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής. Η εκ των συνθηκών επιβεβλημένη έμφαση που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο διπλωματικό πεδίο και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται ότι θα δώσει τη θέση της στην επίσπευση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και στην προσπάθεια τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και των υπουργείων να ξαναπιάσουν το νήμα των αλλαγών και των αποφάσεων τις οποίες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα. Σε συνδυασμό με αυτά όμως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης έχει προστεθεί η νέα έξαρση του Μεταναστευτικού, η οποία τέθηκε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από εξαγγελίες… πράξη

Σε πολιτικό επίπεδο, βασική πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να δώσει έμφαση στα όσα ανέφερε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα στην επισήμανσή του ότι «το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας». Στόχος είναι να διαλυθούν οι αρνητικές εντυπώσεις του καλοκαιριού και να ανακοπεί η φθορά η οποία έχει αρχίσει να καταγράφεται και στις πρώτες μετρήσεις. Με βάση τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουν και επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δημοσκοπικές απώλειες μέχρι αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται ανησυχητικές και πάντως δεν φανερώνουν πολιτικές ανατροπές. Υπό αυτό το πρίσμα όμως κύριο μέλημά τους είναι να μη συνεχίσει η κυβέρνηση στους καχεκτικούς ρυθμούς του πρώτου τριμήνου.

Εν όψει αυτών, το επιτελείο των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοίμαζε τις προηγούμενες ημέρες, σε έναν διαρκή συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη. Η συνεδρίαση αυτή περιγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους υπουργούς ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση μίας σειράς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν μεν εξαγγελθεί πολλές φορές, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι βασική βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πολυδιάστατης κρίσης λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στη Θεσσαλία και στον Εβρο. Σε αυτό το πεδίο «τρέχουν» ήδη οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων. Παράλληλα όμως έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για την ταχεία υλοποίηση των όσων εξήγγειλε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη συνολική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία (κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με ολλανδική εταιρεία, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο).

Υπουργικό σε δόσεις

Ταυτόχρονα όμως κεντρική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δρομολόγηση όσων παρεμβάσεων έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες είτε ήταν γνωστές και απλώς λίμναζαν τα προηγούμενα χρόνια είτε αναδείχθηκαν με πολλαπλές αφορμές στο διάστημα των τελευταίων μηνών.

Υπό αυτή την έννοια, το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να δώσει τον τόνο για το κυβερνητικό έργο των ερχόμενων εβδομάδων και τις τομές οι οποίες κατά τα λεγόμενα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα αλλάξουν την καθημερινότητα προς το καλύτερο». Οπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τη συνεδρίαση της Τετάρτης θα ακολουθήσει και μία νέα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, λόγω του πλήθους και της βαρύτητας των θεμάτων.

Στάση αναμονής για τις εκλογές της Κουμουνδούρου

Πέραν ορισμένων υπουργών και στελεχών που τα σχόλιά τους περιορίστηκαν στο χιουμοριστικό πεδίο, στην κυβέρνηση αποφεύγουν να εμπλακούν σε συζητήσεις για τα όσα εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκδηλώνουν κάποιου είδους ανησυχία και περιορίζονται σε άτυπα σχόλια, ενώ εκτιμούν ότι παρά τις θριαμβολογίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή των πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία, η προσέλευση των 150.000 στις κάλπες δεν δείχνει κάποιο κύμα ούτε κάποια δυναμική ανάκαμψης έπειτα από την πρόσφατη εκλογική καθίζηση.
Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς για την επόμενη μέρα είναι δεδομένο και οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένουν το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης την Κυριακή το βράδυ, ώστε να αξιολογήσουν αν αυτό θα σημάνει αλλαγή των πολιτικών δεδομένων και αν θα προστεθούν νέες παράμετροι στους πολιτικούς συσχετισμούς, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.