Η σκηνή καταγράφηκε την ημέρα των Θεοφανίων στο κολυμβητήριο του Περιστερίου. Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγιασμός των υδάτων, η Νάντια Γιαννακοπούλου πλησιάζει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μόλις έχει αναλάβει για πέμπτη φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και του εύχεται καλή θητεία.

Τομεάρχης και υπουργός, εκλέγονται στις ίδιες γειτονιές της δυτικής όχθης του Κηφισού. Είναι το δεύτερο σημείο «κοινού ενδιαφέροντος» – μετά τα χρόνια του υπουργού στο ΠαΣοΚ. Στον σύντομο διάλογο που ακολουθεί, ωστόσο, τον προειδοποιεί πως θα έρθουν ημέρες «σκληρού ροκ» για το θέμα της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια, δεν έκανε τίποτα προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ενώ με τον Γιάννη Οικονόμου, προκάτοχο του Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, «δεν υπήρξε καμία συνεργασία σε κανένα επίπεδο».

Γι’ αυτό και αρχές της εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί και η πρώτη ερώτηση στη Βουλή προς τον νέο υπουργό. Μία κίνηση που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της σημασίας που δίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη στο ζήτημα, που όπως λένε, απασχολεί οριζόντια την ελληνική κοινωνία.

Τη γραμμή αυτή έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που ανέφερε πρόσφατα πως πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρή προστασία και ασφάλεια για τον πολίτη με σεβασμό στα ανθρωπινά δικαιώματα, καθώς όπως τόνισε «είναι και θέμα ταξικό η ασφάλεια, γιατί ο φτωχός άνθρωπος και ο άνθρωπος της μεσαίας τάξης είναι εκείνος που δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει για την ασφάλειά του, αυτός είναι το βασικό θύμα της εγκληματικότητας».

Οι θέσεις του ΠαΣοΚ για την ασφάλεια, όπως και εκείνες που ανέπτυξαν οι τομείς του κόμματος σε μια σειρά από θέματα, όπως η ακρίβεια, τα κοινωνικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών, παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του ΠαΣοΚ. Θέματα που θα επιχειρηθεί να συντηρηθούν στην επικαιρότητα με εκστρατείες στη βάση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το οργανωτικό της Χαριλάου Τρικούπη μελετά περιοχές ανά την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις με κοινωνικό πρόσημο το επόμενο διάστημα, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη καμπάνια του 2024, εκτός Αθηνών.

Τη Χαριλάου Τρικούπη απασχολεί και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που κατατέθηκε την Παρασκευή. Σχετικά λένε πως επί της αρχής είναι υπέρ της διευκόλυνσης για όλους όσοι εμποδίζονται να πάνε στην κάλπη, είτε γιατί είναι κάτοικοι εξωτερικού είτε γιατί απουσιάζουν για λόγους εργασίας είτε γιατί υπάρχουν λόγοι υγείας και δεν μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα. Τονίζουν όμως πως η επιστολική ψήφος δεν πρέπει να είναι καθολική.