Οι δικαστικές αρχές συνέθεσαν τα κομμάτια του παζλ ένα-ένα. Τις παράνομες μεταγωγές κρατουμένων έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τις ύποπτες διευκολύνσεις εντός φυλακών. Τα παράτυπα επισκεπτήρια και τις «παραδικαστικές υπηρεσίες». Οδηγήθηκαν έτσι στα ίχνη ενός κυκλώματος από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στο «πελατολόγιο» του οποίου περιλαμβάνονται κρατούμενοι που ενέχονται σε μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν την υπόθεση συγκεντρώνουν ήδη μαρτυρίες και καταγγελίες κρατουμένων και άλλων ιδιωτών για τις ύποπτες αυτές συναλλαγές. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη «μαύρη αγορά των φυλακών» εξέτασαν δεκάδες φακέλους μεταγωγών, από τους οποίους φαίνεται ότι έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και αρνητικές εισηγήσεις υπευθύνων των φυλακών που επεσήμαιναν την προβληματική αυτή… κινητικότητα των κρατουμένων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η «βοήθεια» που έλαβαν εντός των φυλακών συγκεκριμένοι κρατούμενοι απέβλεπε τελικά σε σχέδια για την οργάνωση αποδράσεων ή για επαφές με συνεργούς τους.

Αναζητούν υψηλούς  συνδέσμους

Το κύριο ζητούμενο για τους εκπροσώπους των Αρχών σήμερα είναι αν υπήρχαν τελικά «σύνδεσμοι» μεταξύ του κυκλώματος και σημαντικών στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από την πορεία της έρευνας ως σήμερα φαίνεται να προκύπτουν σαφείς ενδείξεις πως ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών υπηρεσιών πιθανόν υποστήριζαν και βοηθούσαν τις μεθοδεύσεις του κυκλώματος. Το δίκτυο αυτό φέρεται να επιχειρούσε δε και να αλλοιώσει και τα δεδομένα που εξέταζε και η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Σε αυτό συνηγορούν οι καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπευθύνων φυλακών, οι οποίοι αναφέρονταν σε διαρκείς οχλήσεις και εντολές που δέχονταν από στελέχη κρατικών υπηρεσιών για να διευκολύνουν κρατουμένους σε διάφορες μη σύννομες επιλογές τους. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο φέρεται να είχε ένας ιδιώτης που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης καταστημάτων στα νότια προάστια και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιασμούς αλλά και για υπόθεση διαχείρισης περιουσίας ιδρυμάτων. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να λειτουργούσε ως ο συνδετικός κρίκος των κρατουμένων με οικείους και αρωγούς των σχεδίων τους, αλλά και ως «εισπράκτορας». Ακόμη, το ίδιο πρόσωπο φέρεται να χρησιμοποιούσε ως «κράχτες» άλλους κρατουμένους σε φυλακές, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες είχε επισκεφθεί παρατύπως.

Από τις φυλακές  του Κορυδαλλού

Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος φέρεται να έχει ξεκινήσει από δικαστικούς λειτουργούς που εποπτεύουν φυλακές της χώρας και κυρίως αυτή του Κορυδαλλού. Ο Κορυδαλλός έχει μια ιδιαιτερότητα: Παρότι καταγράφεται ως φυλακή υποδίκων, στην πραγματικότητα «πολιορκείται» από πολλούς κρατουμένους περιφερειακών φυλακών που επιδιώκουν να μεταχθούν σε αυτή.

Οι πρώτες αναφορές και μαρτυρίες για τη δράση του κυκλώματος έφτασαν την περασμένη άνοιξη από κρατουμένους και άλλα πρόσωπα. Και αποκάλυπταν την ύπαρξη «μεσαζόντων» που ζητούσαν χρηματικά ποσά της τάξης των 70.000-80.000 ευρώ προκειμένου να τύχουν προνομίων εντός των φυλακών, να μετακινηθούν στη φυλακή της προτίμησής τους ή να έχουν επισκεπτήρια από πρόσωπα που δεν δικαιούνταν είσοδο στα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα αιτήματα αυτά, δε, φέρονταν να ικανοποιούνται…

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρονταν σε συναντήσεις που γίνονταν σε καφετέρια στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, με ιδιώτη «μεσάζοντα» για τα αιτήματα αυτά σε κρατικές υπηρεσίες. Το όνομα του ίδιου ιδιώτη είχε αναμειχθεί και σε 2-3 ακόμη υποθέσεις με εκβιασμούς, ιδιοποιήσεις χρημάτων από ιδρύματα και συναλλαγές με υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα. Σχετικές αναφορές περιέχονται σε πορίσματα του ΣΔΟΕ, ενώ υπάρχει και καταγραφή συνομιλιών του. Σε ορισμένες από αυτές, την περίοδο 2017-2018, ο ίδιος είχε ακουστεί να αναφέρεται σε συναλλαγές που είχε με κρατούμενο επιχειρηματία προκειμένου έναντι αμοιβής να αποκτήσει «ελεύθερα επισκεπτήρια». Τις συναντήσεις με τον συγκεκριμένο ιδιώτη φέρεται να πραγματοποιούσαν οικείοι των κρατουμένων, ενώ ερευνάται αν είχε επιχειρηθεί επαφή και συναντήσεις του με ορισμένους νομικούς εκπροσώπους των φυλακισμένων. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες, το ίδιο άτομο είχε παλαιότερες γνωριμίες με πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί σε καίριες θέσεις και οι οποίες «ενεργοποιήθηκαν» το επίμαχο χρονικό διάστημα.

 

Οι περίεργες  μετακινήσεις

Παράλληλα, οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν την υπόθεση εξετάζουν τι ακριβώς είχε συμβεί με τις μεταγωγές των κρατουμένων που κατήγγειλαν τελικώς τις συγκεκριμένες συναλλαγές και αν πράγματι επιχειρήθηκε να υλοποιηθούν παρότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν ορισμένες περιπτώσεις ιδιότυπων μεταγωγών, όπως εκείνη συλληφθέντος εμπόρου ναρκωτικών από βαλκανική χώρα που κρατούνταν στις φυλακές πόλης της Πελοποννήσου και ο οποίος μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Για τη μετακίνηση του συγκεκριμένου κρατουμένου φαίνεται να υπήρχε αρνητική εισήγηση των υπευθύνων της περιφερειακής φυλακής, η οποία ωστόσο περιέργως δεν είχε βρεθεί στον φάκελο που εξέτασε η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Μάλιστα, για τον ίδιο κρατούμενο είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες από την Ασφάλεια Αττικής, οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν προετοίμαζε απόδραση από τις φυλακές την ίδια περίοδο δε που διαπιστώθηκε η περίεργη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Υποσχέσεις για  για όλες τις… ανάγκες

Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται και… ανεξήγητες μεταφορές κρατουμένων σε φυλακές της Κεντρικής Ελλάδας, όπου το κύκλωμα φέρεται να είχε «προσβάσεις». Επίσης, τους ερευνητές της υπόθεσης είχαν εντυπωσιάσει περιπτώσεις κρατουμένων που προανήγγειλαν τις μεταγωγές τους πριν καν ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Μάλιστα, ένας εξ αυτών φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ότι είχε πληρώσει 18.000 ευρώ για να πάει στο σωφρονιστικό κατάστημα της αρεσκείας του.

Τέλος, από τις έρευνες των λειτουργών της Δικαιοσύνης έχουν συγκεντρωθεί και αναφορές ότι το ίδιο σύστημα υποσχόταν σε κρατουμένους και παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς για πρόωρες αποφυλακίσεις, μείωση ποινών κ.λπ. Χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί αν πράγματι το σύστημα είχε αυτές τις επαφές και τις προσβάσεις στον δικαστικό χώρο.