Να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση στο μέτωπο των υποκλοπών και  να  ενισχύσει την πολιτική εικόνα του ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών (spyware) στην Ελλάδα. Τη συνεδρίαση ζήτησε η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) με αφορμή την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του  ΠαΣοΚ και στη συνέντευξη Τύπου θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν τη γραμμή πλεύσης μέχρι τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική του στάση. Ο ίδιος εμφανίζεται πλέον ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. «Εχω μια πορεία και θεωρώ ότι η χώρα θα έχει πολύ καλύτερη τύχη με έναν πρωθυπουργό που έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, που σέβεται τους θεσμούς, που είναι βαθιά δημοκράτης και δεν έχει παίξει με την εγχώρια ολιγαρχία. Αυτό εκπροσωπώ» δήλωσε την Παρασκευή στον ΑΝΤ1.

Διαβάστε επίσης – Νίκος Ανδρουλάκης: «Ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠΑΣΟΚ – Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς»

«Δημοσκοπικό μούδιασμα»

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε ένα «μούδιασμα» από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ανέμεναν μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης και μεγαλύτερη δημοσκοπική ώθηση για το ΠαΣοΚ. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι το ζήτημα των υποκλοπών απασχολεί έντονα ένα κοινό που κινείται στον χώρο του Κέντρου αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας, η αγωνία και η ανασφάλεια για τον χειμώνα που έρχεται επισκιάζουν τα πάντα. Είναι ξεκάθαρο ότι η πίεση προς την κυβέρνηση στο μέτωπο των υποκλοπών θα συνεχιστεί. Στο ΠαΣοΚ είναι εξοργισμένοι από τη στάση που κρατά η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή. «Η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Ομερτά και βαθύ σκοτάδι αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης» δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη.

Ομως, όπως λέγεται, καθώς το πολιτικό παιχνίδι ανοίγει το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν θα πρέπει να απορροφά όλο το ενδιαφέρον ή να μειώνει τα πολιτικά ανακλαστικά του κόμματος σε άλλα ζητήματα αιχμής. Για παράδειγμα, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η αρχική ανακοίνωση του ΠαΣοΚ για το ζήτημα της ανακίνησης από την κυβέρνηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν «χλιαρή». Γρήγορα το κόμμα κινήθηκε στη γραμμή του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πρώην υπουργός τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι «η αλλαγή εκλογικού νόμου από την ίδια κυβέρνηση στην ίδια θητεία είναι πρωτοφανής. Είναι κόλαφος για τη δημοκρατία και μνημείο θεσμικής αναξιοπιστίας».

Θετική ατζέντα

Το βάρος, εκ των πραγμάτων, δίνεται στην προβολή της καλούμενης «θετικής ατζέντας» του κόμματος, του πλαισίου των προτάσεων που απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών. Από το μεσημέρι της Παρασκευής το ΠαΣοΚ κατέθεσε και «τρέχει» μια καμπάνια με τις επτά προτάσεις του για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς και τη ρύθμιση των οφειλών για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ.  Μεταξύ άλλων προτείνει την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία – ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους) και βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στελεχών με αντικείμενο τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και ειδικά αυτές που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Πολιτική ομιλία

Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη θα έχει αναφορές σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Θα είναι πρωτίστως πολιτική. Θα δώσει το στίγμα του κόμματός του, θα τονίσει τις διαφορές που υπάρχουν με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στις υποκλοπές και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει συσκότιση και θα θυμίσει ότι ανάλογα παιχνίδια με τους θεσμούς έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης δημοκρατικού και θεσμικού ελέγχου απέναντι στη συγκεντρωτική εξουσία, ώστε να μην υπάρχει έδαφος για δράση κάθε λογής παρακυκλωμάτων. Το βάρος θα δοθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ, στα σημεία εκείνα που αποτελούν τις σημαίες του, τη βάση για κάθε μετεκλογική συζήτηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Προγραμματικό σχέδιο με έξι στόχους και ανατροπές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει στα χέρια του ένα έτοιμο σχέδιο προγράμματος 250 σελίδων που ετοίμασε μια ομάδα στελεχών υπό την εποπτεία του Νίκου Χριστοδουλάκη, καθώς και δύο περιληπτικές εκδοχές του. Αυτό το σχέδιο προγράμματος, που, όπως λέγεται, «έχει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης Αλλαγής, με τολμηρές ανατροπές σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», θέτει έξι στόχους:

 •  Να φέρει τη νέα γενιά στο προσκήνιο.
 • Να μειώσει δραστικά τις κοινωνικές ανισότητες.
 • Να οδηγήσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με στήριξη της εγχώριας παραγωγής και αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 • Να πετύχει αύξηση της απασχόλησης με ποιοτικές θέσεις εργασίας.
 • Να υπάρξει δημοκρατικός και θεσμικός έλεγχος απέναντι στη συγκεντρωτική εξουσία.
 • Να υπάρξει μια ανοιχτή κοινωνία που θα αποκλείει κάθε μορφής διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μεταξύ άλλων:

 • Κίνητρα μέσω 4ετούς επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 100 χιλιάδων νέων και μακροχρόνια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση.
 • Ρήτρα απασχόλησης σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις.
 • Αμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζομένους στις ταχυμεταφορές.
 • Θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.
 • Κατασκευή 30 χιλιάδων νέων κατοικιών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και του πρώην ΟΕΚ που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
 • Πρόσθετο επίδομα για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους και επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις οικογένειές τους.
 • Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
 • Πλήρης στελέχωση και οργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Πλήρης κάλυψη των κενών σε προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 • Ανάπτυξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 • Ενίσχυση των κέντρων για την προστασία των παιδιών και των κακοποιημένων γυναικών.
 • Οι δήμοι αναλαμβάνουν να υλοποιούν τα κοινωνικά προγράμματα με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης, στην υγεία, στην παιδεία, στην παραγωγή, με συγκεκριμένες εφαρμογές.
 • Προώθηση με τις νέες εφαρμογές της συμμετοχικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
 • Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για όλα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
 • Διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών με θεσμικό έλεγχο της ΕΥΠ από τη Βουλή και αναβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Κατάργηση της τροπολογίας για τη μη εκ των υστέρων ενημέρωση των παρακολουθουμένων.