Ο Αλέξης Τσίπρας και η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εντάξουν τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Πέμπτης στις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ως συνήθως κατάλληλα προετοιμασμένος και είχε τη δική του ημερήσια διάταξη.

Ετσι, απέναντι στην απόπειρα του αρχηγού της αντιπολίτευσης να εμφανιστεί με έναν θεσμικό μανδύα, ο Γιάννης Στουρνάρας αντιπαρέταξε την απόλυτη θεσμικότητα και… κέρασε και καφέ.

Τα επεισόδια των προηγούμενων ετών ήταν τόσα πολλά και τέτοιας μορφής που για τον έμπειρο τραπεζίτη δεν χωρούσε καμία αμφιβολία: Η συνάντηση την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας εξυπηρετούσε τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς στη δεδομένη συγκυρία και καθώς έχει επιλέξει να φέρει τις τράπεζες στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ομως σε αυτό το παιχνίδι δεν επρόκειτο να παρασυρθεί ο κεντρικός τραπεζίτης και έτσι το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπο με ολόκληρη τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. «Εγινε μια καλή συζήτηση ουσίας, ασχέτως των δηλώσεων που έγιναν στη συνέχεια, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες. Οι 12 διευθυντές και οι υποδιοικητές της τράπεζας τους ανέλυσαν τα πάντα. Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, λεπτομέρειες για το τραπεζικό σύστημα, πορεία του χρέους, προοπτικές και προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» σημειώνεται από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη, δίχως καμία αναφορά ή υπαινιγμό στο παρελθόν.

Πώς είδε το Μαξίμου τη συνάντηση

Τη συνάντηση παρακολουθούσαν προφανώς με ενδιαφέρον και από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως σχολίαζαν μετά το τέλος της, «το ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει και ζητεί συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα δείχνει μία προφανή του επιδίωξη να εμφανιστεί ως θεσμικός παίκτης, όμως αυτή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο σκοπιμοτήτων με τις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο».

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συντηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα των τραπεζών, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών και των επιτοκίων καταθέσεων. Θεωρούν όμως ότι το βεβαρημένο παρελθόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ίδιο πεδίο δεν πρόκειται να προσφέρει πολιτικό όφελος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως σημειώνουν σχετικά, «στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα σημασία έχει σε τελική ανάλυση ποιος μιλάει, τι λέει και πόσο αξιόπιστος είναι».

Τα «καμπανάκια» του κεντρικού τραπεζίτη

Το ενδιαφέρον της συγκυρίας είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην ΤτΕ και την εξαντλητική ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Στουρνάρας εκφώνησε μία ομιλία στο ετήσιο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Εκεί είχε πολλά και σημαντικά να επισημάνει, αφενός εν όψει της εκλογικής εκκρεμότητας, αφετέρου εν όψει των όσων διαδικασιών εκκρεμούν ή δρομολογούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε τα εξής:

«Θα ήθελα να διατυπώσω μία αισιόδοξη σκέψη. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε θετική, αν και δύσκολη, πορεία. Παρ’ όλο που αντιμετωπίζει αρκετές και σημαντικές προκλήσεις, φαίνεται ότι έχει τη δυναμική να υπερβεί τα εμπόδια. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και εδώ ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά όχι αδιάβατος. Εναπόκειται σε μας, στους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης, να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας και να δράσουμε εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων, ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς».

Ο στόχος της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

Εν όψει δε της εκλογικής αναμέτρησης (ή των εκλογικών αναμετρήσεων) του 2023, ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι «ο αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υπηρετεί την επίτευξή του με τρόπο συνεπή και απόλυτο» και υπογράμμισε πως «απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία».

Θέλησε ωστόσο στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας να διατυπώσει μία σαφή προειδοποίηση για την Ευρώπη και τους κινδύνους της αδράνειας εν όψει μίας πιθανής επόμενης κρίσης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε συλλογικά στην ευρωζώνη είναι να κάνουμε πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις και με καθυστέρηση. Πρέπει να δράσουμε εγκαίρως και εκ των προτέρων (δηλαδή πριν ξεσπάσει μια νέα μεγάλη κρίση), με αποφασιστικές, ισορροπημένες και καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίων παραχωρήσεων, στο πλαίσιο όσων ειπώθηκαν προηγουμένως».

Οπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, «οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, θα προσδώσουν μεγαλύτερη αποδοχή στο ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και θα θέσουν τα θεμέλια για βιώσιμη και διαρκή ευημερία όλων των πολιτών της ευρωζώνης. Η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί μια ομοσπονδιακή μορφή διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Και ακόμη περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα αποτελούν την πιο προχωρημένη μορφή ενιαίας διακυβέρνησης μέσα στην ευρωζώνη, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων μεγάλων προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κλείνοντας την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και σε μία περισσότερο πολιτική επισήμανση, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε: «Ο δρόμος για την πλήρη ενοποίηση της Ευρώπης είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Οτιδήποτε όμως λιγότερο από αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή περιθωριοποίηση της Ευρώπης και στην απώλεια ευημερίας για τους πολίτες της. Ετσι, πρέπει να επικεντρωθούμε στον στόχο μας: την ενωμένη Ευρώπη της ελευθερίας, της ασφάλειας, της ευημερίας και της δημοκρατίας».