Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο εσωκομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου του κόμματος.

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία, άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό και οι προγραμματισμένες εκλογές μετατέθηκαν για την προσεχή Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 24 του μηνός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως… πνίγονται και οι εντάσεις του παρασκηνίου.

Η παγωμάρα που επικράτησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης μπορεί να λειτούργησε «ευεργετικά» ως έναν βαθμό για να μειωθεί η παρασκηνιακή ένταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Εξάλλου, ο ένας εκ των υποψήφιων προέδρων, ο Νίκος Παππάς, το είπε δημόσια προ ημερών, απευθύνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι!

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου και αυτό δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, όσο και να μην το παραδέχονται δημόσια

«Καρφιά» εκατέρωθεν

Τα καρφιά είναι πολλά εκατέρωθεν, χωρίς να εμπλέκονται ιδιαίτερα όμως οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά με ενεργή συμμετοχή κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υποστηρικτών τους, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο εφικτή ή εύθραυστη θα είναι η ενότητα την επόμενη ημέρα.

Και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ένταση, ήταν έκδηλη και η αγωνία για το πώς θα εξελισσόταν το Διαρκές Συνέδριο του περασμένου Σαββάτου, όπου και επικυρώθηκαν και τυπικά οι πέντε υποψηφιότητες, της Εφης Αχτσιόγλου, του Στέφανου Κασσελάκη, του κ. Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Υπήρχε αγωνία. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά» είπε στο «Βήμα» προ ημερών η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε μια τυχαία συνάντηση κοντά στο δικηγορικό γραφείο της κυρίας Αχτσιόγλου και λίγη ώρα πριν δηλώσει δημόσια τη στήριξή της στην πρώην υπουργό. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ως πρόεδρος του Συνεδρίου, είχε πλήρη εικόνα του τι γινόταν στο παρασκήνιο, αλλά έγιναν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Και δεν είχαν άλλη επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί έπρεπε να εμφανίσουν εικόνα ενότητας. Ακόμα και στην περίπτωση της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη υπήρξε «θεσμική» βοήθεια για να συγκεντρωθούν και τυπικά οι 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής ώστε να κατατεθεί η υποψηφιότητά του, βάσει του καταστατικού. Βέβαια, στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Παύλου Πολάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη, οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν και η πεντάδα έκλεισε.

Ομως η υποψηφιότητα του «Αμερικανού» ή του «γιάπη» ή του «ξενόφερτου απολιτίκ», όπως τον χαρακτηρίζουν παρασκηνιακά, έδωσε άλλον «αέρα» σε μια αδιάφορη για το ευρύ κοινό διαδικασία.

Και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι κατά πόσο αυτό το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ενισχύσει τη συμμετοχή για την οποία υπάρχει μεγάλη αγωνία.

Η εικόνα των υποστηρικτών των υποψηφίων να «πλακώνονται» πάνω από τα πληκτρολόγια, όμως, δεν στέλνει αισιόδοξο μήνυμα για τη συμμετοχή, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών μπορεί να φτάσει στις 45.000-50.000. H συμμετοχή είναι και αυτή που θα κρίνει και τα ποσοστά των πέντε υποψήφιων προέδρων αλλά και από το εάν θα υπάρξει ή όχι δεύτερος γύρος.

Ο δεύτερος γύρος

Πόσο πιθανό όμως είναι να έχουμε δεύτερο γύρο στις 24 Σεπτεμβρίου; Εμπειρα κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο, όπου για την ανάδειξη αρχηγού απαιτείται το 50%+1.

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου και αυτό δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, όσο και να μην το παραδέχονται δημόσια. Από εκεί και πέρα αμφισβητούν κατά πόσο αυτή η πρωτιά δύναται να οδηγήσει και σε εκλογή από τον πρώτο γύρο. Γύρω της συσπειρώθηκαν πολλά στελέχη, πολλά της νεότερης γενιάς, αλλά και πιο έμπειρα, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, που προ ημερών δήλωσε τη στήριξή του στην πρώην υπουργό.

Υπάρχουν στελέχη που μιλάνε για δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ποσοστό θα καταγράψει. Αντίθετα, πιο συμπαγής κομματικά είναι η υποψηφιότητα Ευκλείδη Τσακαλώτου και αρκετά πολιτική η παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα.

Βέβαια η πλευρά Παππά επιμένει ότι έως σήμερα έχει κάνει τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλες τις περιφέρειες και 23 συγκεντρώσεις (θα φτάσουν έως 30) και οι περισσότερες συγκεντρώσεις είχαν περισσότερο κόσμο από τις αντίστοιχες των συνυποψηφίων. Μένει να φανεί στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής και με τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα να πλανάται πάνω από αυτές!