«Προσέξτε, οι χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ κάτι ετοιμάζονται να κάνουν». Σε αυτή την προειδοποίηση είχαν προχωρήσει – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – οι πληροφοριοδότες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Aττικής της ΕΛ.ΑΣ., λίγα 24ωρα πριν από την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο, φαίνεται να υπήρξε η ερμηνεία ότι η επικείμενη επίθεση αφορούσε επιδρομή στο «Δωματιάκι»! Εναν μικρό δηλαδή σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ στην πλατεία Αργεντινής (στη λεωφόρο Αλεξάνδρας), στον οποίο τον Νοέμβριο του 2018 είχαν υπάρξει συγκρούσεις ελλήνων χούλιγκαν, με τη συμμετοχή και οπαδών του Αγιαξ. Εκεί είχε επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αστυνομικών, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εσφαλμένη εικόνα και για τις κινήσεις των μεθοδικών ελλήνων χούλιγκαν του Παναθηναϊκού που φαίνεται να συμμετείχαν στην οργάνωση της αιματηρής επίθεσης στο γήπεδο της ΑΕΚ μαζί με τους «αδελφοποιημένους» Κροάτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Με ενημέρωση και από αστυνομικούς

Μάλιστα το 2021 είχε διαπιστωθεί ότι τμήμα αυτών των ελλήνων οπαδών προχωρούσε σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, με εντυπωσιακή συστηματικότητα, εναντίον οπαδών αντίπαλων ομάδων με στοιχεία που αντλούσαν μέσα από το Facebook, με πληροφοριοδότες σε συνδέσμους των «εχθρών» τους, φροντίζοντας να εισέρχονται σε διαδικτυακά γκρουπ αντίπαλων χούλιγκαν ενώ είχαν ενημέρωση και από αστυνομικούς! Επιπλέον ορισμένοι εκ των συλληφθέντων για τη σφαγή στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί τον Μάρτιο του 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση φανατικών οπαδών (συνολικά οι κατηγορούμενοι ήταν 24, με κατηγορίες για επιθέσεις, ληστείες κ.λπ.) αλλά είχαν αποφυλακιστεί λίγους μήνες αργότερα! Ακόμα, είχε εξεταστεί ο ηγετικός ρόλος μιας νεαρής γυναίκας από τους ίδιους συνδέσμους, η οποία είχε κατηγορηθεί για επίθεση και απειλές σε βάρος αστυνομικών της αρμόδιας διεύθυνσης της Αθλητικής Βίας και για ληστείες, και ήταν εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης («βραχιολάκι»).

Eπίσης η ίδια γυναίκα φέρεται να είχε απειλήσει και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας: «Μάθαμε ότι μας βάζετε εγκληματική οργάνωση και στέλνεις ραβασάκια στον Εισαγγελέα. Πας να μπλέξεις κι άλλους… Μην το κάνεις γιατί θα μπλέξω κι εγώ κι άλλους», εννοώντας μέλη της οικογένειάς του. Στον ίδιο αξιωματικό που είχε αναλάβει τον έλεγχο των ίδιων χούλιγκαν είχε τοποθετηθεί το 2019 εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει στη Νέα Ιωνία.

Καρέ από βίντεο που κατέγραψε την επιδρομή των οπαδών της Ντινάμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο λόφος του Στρέφη και η Κηφισιά

Πλέον η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα τουλάχιστον 15 επιχειρησιακά λάθη και την υποτίμηση του κινδύνου από τους κροάτες χούλιγκαν εστιάζεται σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τοποθετηθεί με ιδιόμορφα κριτήρια, προσφάτως σε κρίσιμα πόστα. Κι αυτό παρότι είχαν εμπειρία μόνο από υπηρεσίες της επαρχίας, ενώ τους είχε ήδη αποδοθεί ευθυνοφοβία και διστακτικότητα. Σε μία σειρά κενών και προβληματικών σημείων που είχαν αναδειχθεί και σε τρία-τέσσερα ενδεικτικά περιστατικά διαχείρισης επεισοδίων στην Αττική όπου είχαν δοθεί λανθασμένες κεντρικές εντολές ενώ σε μία περίπτωση είχε ζητηθεί από αστυνομικούς να μείνουν «αιχμάλωτοι» αντιεξουσιαστών στον λόφο Στρέφη προκειμένου να μην τους εκνευρίσουν. Οπως αναφέρουν επίσης γνώστες του παρασκηνίου, «ορισμένοι από αυτούς τους αξιωματικούς που αποβλέπουν να έχουν πολιτικά στηρίγματα προχωρούν συχνά σε σχετικές συναντήσεις και συνεννοήσεις σε εστιατόριο στην Κηφισιά για να αντλούν ισχύ από αρωγούς τους».

Μάλιστα, σχετικές επισημάνσεις για τα ελλείμματα και τις εσφαλμένες επιλογές των εν λόγω αξιωματικών είχαν γίνει και σε επιστολή του απερχόμενου – στις τελευταίες έκτακτες κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας – κ. Κωνσταντίνου Σκούμα. Ο τελευταίος μιλούσε για «μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον», καθώς και ότι «αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις του για πρόσωπα» στα οποία όπως φαίνεται τώρα εστιάζεται το ενδιαφέρον για την κατανομή των ευθυνών για τα δραματικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Δεν τους έκοψαν ούτε στα διόδια

Μέχρι στιγμής λοιπόν έχει αναδειχθεί σωρεία λαθών στην αντιμετώπιση της άφιξης του κονβόι των περίπου 130 κροατών χούλιγκαν. Παρότι υπήρξαν έγκαιρη προειδοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την αθλητική βία της ΕΛ.ΑΣ. και σήμα των Αρχών του Μαυροβουνίου, δεν δόθηκε εντολή να διακοπεί η κίνηση των κροατών χούλιγκαν ούτε ακόμα και στα διόδια της Ελευσίνας όπου βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και θα μπορούσε να υπάρξει έγκαιρη ενίσχυσή τους. Επιπλέον δεν υπήρχε ουσιαστικά καμιά επιφυλακή και συντάχθηκε ένα ασαφές ενημερωτικό έγγραφο για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά μήκος της διαδρομής του κονβόι, το οποίο ζητούσε εν γένει… μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, ακόμα κι αυτό το έγγραφο στάλθηκε αργοπορημένα και μετά τη διέλευση των Κροατών. Επίσης, παρότι υπήρχαν ενδείξεις πως επικρατούσε ανησυχία στις τάξεις της ΑΕΚ για επίθεση των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν στάλθηκε καμιά αστυνομική δύναμη και εκεί με την ψευδαίσθηση ότι… τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί.

Ωστόσο φαίνεται ότι η αρχή της προβληματικής αντιμετώπισης των κροατών χούλιγκαν ήταν η εσφαλμένη αξιολόγηση που υπήρχε για τις στοχεύσεις τους. Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να είχε ορισμένες «πηγές» στους οπαδούς του Παναθηναϊκού που έλεγαν ότι το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας οι κροάτες χούλιγκαν θα κατέλυαν – όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με «φιλοξενούμενους» ξένους οπαδούς – σε τετραώροφο κτίριο συνδέσμου οπαδών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στη διάρκεια της πορείας του κονβόι παρατηρητές της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωναν πως πράγματι εκείνη την ώρα τα γραφεία του Συνδέσμου ήταν ανοιχτά παρότι δεν γινόταν κάποιο ματς – και υπήρχε σκηνικό υποδοχής και αναμονής των ξένων οπαδών. Γι’ αυτό και επικρατούσε χαλαρότητα, καθώς και η αντίληψη ότι «ας τους αφήσουμε να εισέλθουν στην Αθήνα, θα πάνε για ύπνο ή ενδεχομένως να μεταβούν στο ξενοδοχείο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ για να ενθαρρύνουν τους παίκτες ή και να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους για παράγοντες της ομάδας, με τους οποίους είναι σε διαμάχη». Χωρίς να δίνεται απάντηση γιατί τόσοι κροάτες οπαδοί, χωρίς εισιτήριο και δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο, διήνυσαν 1.400 χιλιόμετρα από τη χώρα τους προκειμένου να… κοιμηθούν ή να φωνάξουν έξω από ένα ξενοδοχείο.

Η επιδρομή έγινε αλλού και νωρίτερα

Οπως διαπιστώνεται και παρουσιάζει «Το Βήμα», η ΕΛ.ΑΣ. είχε από τους πληροφοριοδότες της την εικόνα ότι κάτι επίκειται να συμβεί. Ωστόσο αυτό εκτιμήθηκε ότι αφορά επίθεση, ίσως και το πρωί ή το βράδυ της Τρίτης μετά τον αγώνα ΑΕΚ-Ντινάμο, σε δύο γειτονικούς συνδέσμους της ΑΕΚ στα Εξάρχεια και στην πλατεία Αργεντινής όπου είχαν ληφθεί μέτρα για να αποτραπεί. Μόνο που η αιματηρή επιδρομή υπήρξε σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από εκεί που υπολόγιζε η ΕΛ.ΑΣ. και πολλές ώρες νωρίτερα. Επίσης δεν έγινε αντιληπτή η συνδρομή που τους παρείχαν δυο-τρεις χούλιγκαν του Παναθηναϊκού που φαίνεται ότι διατηρούσαν παλιές «επαφές» με τους αρχηγούς των κροατών οπαδών και οργάνωσαν το αιφνιδιαστικό αιματηρό χτύπημα της Νέας Φιλαδέλφειας.