Η σημερινή δημοτική αρχή «μικραίνει» την Αθήνα με τις πράξεις της και τις παραλείψεις  της, τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Υποστηρίζει ότι η Αθήνα χρειάζεται εναλλακτική προοδευτική πρόταση. Για τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ Χάρη Δούκα αναφέρει πως αισθάνεται ότι τους ενώνουν πολλά.


Γιατί υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων;

«Είπα ναι σε μια μεγάλη πολιτική πρόκληση και έχω πλήρη εικόνα του ρίσκου και των δυσκολιών. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές γίνονται μέσω μεγάλων πολιτικών και κυρίως μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών. Θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κατεξοχήν πεδίο πολιτικών συγκλίσεων και συνεργασιών, ακόμα δε περισσότερο όταν αυτές αφορούν τον Δήμο Αθηναίων. Την Αθήνα και ό,τι εμπεριέχει όχι μόνο ως πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά και ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπόσημο, ως παράδοση, ως ιστορία, ως πολιτισμό. Ολοι βλέπουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή «μικραίνει» την Αθήνα με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της. Δημιουργεί νέα προβλήματα αντί να λύνει τα παλιά. Εσωστρέφεια – αδιαφάνεια – έλλειψη προγραμματισμού, απομάκρυνση του δήμου από τον πολίτη, αλαζονική ακόμα και στην αποτυχία της. Μπορούμε καλύτερα – η Αθήνα αξίζει περισσότερα, αυτό υποστηρίζω και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος, γιατί η Αθήνα χρειάζεται εναλλακτική προοδευτική πρόταση».

Ξέρετε τα θέματα του δήμου ή απλώς πρόκειται για μια πολιτική σύγκρουση με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη;

«Τα προβλήματα της Αθήνας τα βλέπουμε όλοι, τα γνωρίζουμε όλοι όσοι βιώνουμε αυτή την πόλη. Πολιτική σύγκρουση προφανώς υπάρχει και εδράζεται στον τρόπο, στη ματιά που βλέπεις τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις τους. Υπάρχει ο τρόπος των ανοιχτών οριζόντων, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της δημιουργικότητας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της αλληλεγγύης και υπάρχει και η συντήρηση από την άλλη πλευρά, η αδράνεια, η εσωστρέφεια, η αδιαφάνεια, η απομάκρυνση από τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Σε καμία περίπτωση δεν μας αρκεί ούτε βολευόμαστε με την αποτυχία του κ. Μπακογιάννη. Θέλω να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα. Να χτίσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης και συμμετοχής με όλους τους δημιουργικούς κατοίκους της πρωτεύουσας, απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά».

Δεν φοβάστε μήπως επικρατήσει η λογική «δεν εξελέγη στη Βουλή» και «τι θέλει τώρα από τον δήμο;».

«Είμαι νέος στην ηλικία αλλά όχι και τόσο νέος στην πολιτική. Εχω μάθει και ξέρω και να περιμένω και να επιμένω σε αυτά που πιστεύω. Με τις πράξεις μου θα δείξω ότι αυτή η λογική που μόλις αναφέρατε δεν είναι σωστή. Η υποψηφιότητά μου στον Δήμο Αθηναίων υπηρετεί την πεποίθησή μου ότι στην πολιτική σε κάθε πεδίο μπορούν τα πράγματα να γίνονται αλλιώς, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές προοδευτικές προτάσεις, εφαρμόσιμες για τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας».

Το λένε πολλοί και σας το αναφέρω και εγώ: Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή, ισχυρή υποψηφιότητα με το ΠαΣοΚ που να εκφράζει ευρύτερα τον χώρο;

«Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια συνεργασία. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν γιατί αυτό δεν έγινε, οι μετεκλογικές συνθήκες είναι ρευστές και οι πολιτικές επιδιώξεις στον χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, προσωρινά ελπίζω, συγκρουόμενες. Αυτό όμως αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση της υποψηφιότητάς μου. Θέλω ό,τι δεν μπόρεσαν για τους δικούς τους λόγους τα κόμματα να κάνουν να το κάνουν με την υποστήριξή τους οι πολίτες. Αυτό θα επιδιώξω».

Τον συνυποψήφιό σας από το ΠαΣοΚ, τον Χάρη Δούκα, πώς τον αξιολογείτε;

«Τον γνωρίζω λίγο αλλά έχω την εικόνα ενός σοβαρού επιστήμονα και πολύ συμπαθητικού ανθρώπου. Αισθάνομαι ότι μας ενώνουν πολλά. Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η ανάγκη να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη, η ενεργειακή αναβάθμιση της πρωτεύουσας είναι θέματα που μας ενώνουν. Ομως η Αθήνα χρειάζεται και μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις με κατεστημένες λογικές ή συμφέροντα που κρατούν την πόλη εγκλωβισμένη. Χρειάζεται διεκδίκηση και χειραφέτηση από την κεντρική εξουσία για να ανασάνει. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή των πολιτών γι’ αυτό, χρειάζεται σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και γειτονιών».

Μπορείτε να συνεργαστείτε; Εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, ποιος στηρίζει ποιον;

«Και μπορούμε και επιβάλλεται να υπάρξει όχι μόνο στον δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του δήμου στην τετραετία που έρχεται».

Τι είναι το πιο μείζον αυτή τη στιγμή για τον Δήμο Αθηναίων; Ποιος είναι ο βασικός στόχος εάν εκλεγείτε;

«Να γίνει η Αθήνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ό,τι λέει ο τίτλος της. Δεν είναι ανεκτό αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η πόλη δείχνει να κινείται τυχαία, σαν να μην υπάρχει δημοτική αρχή. Πώς θέλουμε την Αθήνα ύστερα από πέντε ή δέκα χρόνια; Είναι εμφανέστατο πλέον σε όλους ότι δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα για την πόλη».

Το έργο του Κ. Μπακογιάννη πώς το αξιολογείτε; Δεν υπάρχει κάτι θετικό στη θητεία του;

«Παρά τις προσπάθειες του κ. Μπακογιάννη η Αθήνα παραμένει μια όμορφη και ενδιαφέρουσα πόλη κυρίως το βράδυ. Υπάρχει η μαγεία της Αθήνας, αυτή όμως υπάρχει ερήμην της δημοτικής αρχής. Μια βόλτα αργά το βράδυ στο Μοναστηράκι θα σας το επιβεβαιώσει. Αν κάτι χαρακτηρίζει τη διοίκηση Μπακογιάννη είναι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και οι εμβαλωματικές λύσεις. Εκεί νομίζω χάθηκε το στοίχημα. Δεν λέω ότι όλα είναι λάθος ή μαύρα, λέω όμως ότι δεν έχει συνολική στρατηγική για την πόλη. Θα σας φέρω δυο παραδείγματα: οι βυθιζόμενοι κάδοι και τα πάρκα τσέπης είναι σωστές κατ’ αρχήν παρεμβάσεις, δεν έχουν όμως ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και η εικόνα της πόλης δεν βελτιώθηκε. Στο αντίποδα, κάθε μέρα για όλους μας η επίσκεψη ή η διέλευση από το κέντρο της Αθήνας έχει καταντήσει – επί δημαρχίας Μπακογιάννη – μια μεγάλη περιπέτεια: την περιπέτεια της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, μια περιπέτεια χωρίς όρια χρόνου και κόστους. Το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί εμβληματικό σε σχέση με τον τρόπο που σκέπτεται και δρα η απερχόμενη δημοτική αρχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συμμετοχή των πολιτών μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Ομως το θέμα δεν είναι πώς το αξιολογώ εγώ το έργο Μπακογιάννη αλλά πώς θα το αξιολογήσουν οι πολίτες στις κάλπες και τι θέλουν για το μέλλον της πόλης και της ζωής τους».

Η εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη νέας ηγεσίας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση να υπάρξει ανακοίνωση για το όνομα του υποψηφίου δημάρχου δημιουργεί προβλήματα;

«Μας δημιούργησε προβλήματα χρόνου και προετοιμασίας, όμως γρήγορα βρίσκουμε τον βηματισμό μας και προχωράμε».

Η σχέση σας με την «Ανοιχτή Πόλη», τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι, καθώς είχε άλλη άποψη για τις υποψηφιότητες; Εχετε δικό σας στίγμα ή θα πατήσετε πάνω στο προγραμματικό τους πλαίσιο;

«Εχει καθήκον ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να δίνει το δικό του στίγμα και το δικό του όραμα για την πόλη που καλείται να διοικήσει. Προφανώς και θα υπάρχουν επεξεργασίες από τη μεγάλη εμπειρία της «Ανοιχτής Πόλης» στον δήμο, όμως φτιάχνεται στην πραγματικότητα κάτι νέο και φρέσκο που θα εκπροσωπεί μια μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία στον δήμο της Αθήνας».