Οι γαλάζιοι στρατηγοί, οι λοχαγοί και οι… νεοσύλλεκτοι

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και η εκλογική προετοιμασία εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς.

Το έργο του γενικού προεκλογικού συντονισμού έχει αναληφθεί κατ’ αρχάς από την τριάδα που αποτελείται από τους Γιάννη Μπρατάκο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και γενικό διευθυντή της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, και Θανάση Νέζη, σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επικουρικά κρατούν ρόλους έμπειρα κομματικά στελέχη, όπως ο Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος έχει την εποπτεία των κομματικών οργανώσεων.

Η τριάδα Μπρατάκου, Μαρινάκη, Νέζη χαρακτηρίζεται κατά μείζονα λόγο από το στοιχείο ότι πρόκειται για πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με εξαίρεση ωστόσο τον τελευταίο, το εκλογικό «στρατηγείο» της ΝΔ υστερεί σε κάτι κρίσιμο: την εμπειρία της διενέργειας των εκλογών από θέσεις κομματικής ευθύνης.

Ο σημερινός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ έπειτα από τις εκλογές του 2019 και τη μετακίνηση του προκατόχου του Νίκου Παπαθανάση στην κυβέρνηση. Διαδέχθηκε τον Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από την κρίση των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2022 και έως τότε ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Θεωρείται πρόσωπο το οποίο μπορεί να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ Μαξίμου και κόμματος.

Ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά νέα πρόσωπα της ΝΔ που αναδείχθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπληρώνει περίπου έναν χρόνο στη θέση και έως σήμερα έχει δώσει δείγματα μετριοπάθειας και νηφαλιότητας στις συχνές δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του. Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην περιφέρεια, είτε με αναγνωριστικές συναντήσεις είτε συμμετέχοντας σε περιοδείες κυβερνητικών στελεχών και του Πρωθυπουργού είτε αναθερμαίνοντας την επικοινωνία του κόμματος με τα δίκτυα των συνδικαλιστών.

Ο Θανάσης Νέζης είναι ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες και από τα πρόσωπα που μπορούν να θεωρούνται εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού. Κατά μία έννοια αναλαμβάνει ειδικές κομματικές αποστολές και κινείται κατά μείζονα λόγο παρασκηνιακώς και αθόρυβα. Δεν επιδιώκει ποτέ τη δημοσιότητα, αποφεύγει κάθε είδους δημόσιες παρεμβάσεις και φωτογραφίσεις, ενώ κάθε του ενέργεια είναι σε στενή συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αγγελος Κωβαίος

***

Οι άνθρωποι του προέδρου σε πρώτο πλάνο

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το εκλογικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα που θεωρεί ότι από εδώ και πέρα όλες οι ημερομηνίες είναι «ανοικτές» για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η αρχή της επόμενης εβδομάδας σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία είχε ξεκινήσει για την αξιωματική αντιπολίτευση με τις συνεχείς περιοδείες των κεντρικών στελεχών για την προώθηση των έξι δεσμεύσεων-προτεραιοτήτων στο πνεύμα της ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Για το θέμα θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι συσκέψεις θα είναι καθημερινές με το στενό εκλογικό επιτελείο, το οποίο απαρτίζουν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού και με τα οποία έχει πορευθεί πολλά χρόνια. Σε αυτό το επιτελείο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι εκ δεξιών του.

Αν και παραιτήθηκε προ ημερών για να τοποθετηθεί στη θέση του ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, θα βρίσκεται στον πυρήνα του εκλογικού επιτελείου ως υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας.

Κομβικό ρόλο στην εκλογική προετοιμασία έχει το δίδυμο Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με τη γραμματέα να περιοδεύει συνεχώς για να έχει σε εγρήγορση τις νομαρχιακές επιτροπές, ενώ ο αναπληρωτής της κινείται πιο παρασκηνιακά και κάνει κρίσιμες συναντήσεις με κομματικά στελέχη στο πλAσιο εντολών του κ. Τσίπρα.

Το παρών στις συσκέψεις του εκλογικού επιτελείου θα δίνει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος που ολοκληρώνεται, αλλά και ο υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Χρήστος Σπίρτζης. Σημαντικό ρόλο στην επαφή με τα ΜΜΕ θα έχει ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος, ενώ παρών στις συσκέψεις θα δίνει και ο πολύπειρος Μπάμπης Παπαδάκης.

Λίαν συντόμως θα ενεργοποιηθεί περισσότερο η Επιτροπή Πολιτικού Αγώνα, συντονιστής της οποίας είναι ο Νίκος Μπίστης και συμμετέχουν ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα, η Επιτροπή θα έχει και συνεργασία με τον Στέφανο Τζουμάκα, τον επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.

Αρης Ραβανός

***

Ο «πρωινός καφές» της Χαριλάου Τρικούπη

Η Χαριλάου Τρικούπη κινείται ήδη σε ρυθμούς προεκλογικούς. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης έχει, εδώ και καιρό, συγκροτήσει μια ομάδα «πρωινού καφέ» που ασχολείται με τη στρατηγική και τις καθημερινές παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, η διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου, η επικεφαλής του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη Ελενα Αναστασίου και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου. Στον «πρωινό καφέ» συμμετέχουν, στον βαθμό που επιτρέπουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πέραν αυτής της ομάδας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στις αποφάσεις του για τη στρατηγική του κόμματος συμβουλεύεται μια σειρά έμπειρων στελεχών όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης. Κομβικός είναι και ο ρόλος του γενικού διευθυντή Νίκου Σαλαγιάννη.

Από όλα αυτά τα πρόσωπα, τέσσερα θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του εκλογικού επιτελείου του ΠαΣοΚ. Δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές και θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις εκλογές. Το γενικό πρόσταγμα θα το έχει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. «Σε αυτές τις εκλογές θα υπάρχει οργανωμένο κόμμα» αναφέρει σε συνομιλητές του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Σπυρόπουλος έχει δώσει βάρος στην αναζωογόνηση των οργανώσεων, νέα γραφεία έχουν ανοίξει σε αρκετές πόλεις και το στοίχημά του είναι «τη μάχη των εκλογών να μην τη δώσουν, όπως το 2019, μόνο οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και μια συντεταγμένη δύναμη πυρός». Στην προσπάθεια αυτή θα είναι καθοριστική η συμβολή της Αναστασίας Χατζηδάκη, της επικεφαλής του Οργανωτικού Τομέα του ΠαΣοΚ.

Βεβαίως, όπως λέγεται, δεν αρκεί να έχεις στελέχη να τρέξουν, πρέπει να μεταφέρουν και ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα στην κοινωνία. Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής θα σηκώσει το βάρος των εισηγήσεων για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην πολιτική σκακιέρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποκρυστάλλωση μιας καθαρής γραμμής για την προεκλογική αλλά και τη μετεκλογική στάση του κόμματος στο θέμα των συνεργασιών, στο οποίο αναμένεται να πιεστεί η Χαριλάου Τρικούπη. Στην προβολή των θέσεων του ΠαΣοΚ καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Μάντζου, που θα σηκώσει και μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και της Στεφανίας Μουρελάτου.

Δημήτρης Χόνδρος

***

Πολιτική ιστορία…

Στο ΠαΣοΚ είχαν τρόικα πολύ πριν ανακαλυφθούν τα μνημόνια… Ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Λαλιώτης ήταν τα στελέχη του ΠαΣοΚ που βρίσκονταν κοντά στον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρόεδρος τους άκουγε, ήταν το κομματικό επιτελείο του, τους συμβουλευόταν όχι μόνο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και στη στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ηταν 18 Οκτωβρίου του 1981, αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και τον θρίαμβο του ΠαΣοΚ, και στο Καστρί υπήρχε συνωστισμός.

Σε κάποια από τις αίθουσες βρισκόταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Αν κανείς τον πλησίαζε θα πρόσεχε ότι είχε στα χέρια του μια λίστα στην οποία έγραφε και έσβηνε. Ηταν η λίστα του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλη αίθουσα βρισκόταν η «τρόικα» και αυτοί με δική τους λίστα. Κοντά τους ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος εκείνη την ώρα πανηγύριζε ότι έπεσε μέσα στις προβλέψεις του για το αποτέλεσμα. Ηταν βλέπετε ο εκλογολόγος του ΠαΣοΚ.

Η ώρα προχωρούσε και έπρεπε ο Παπανδρέου να ανακοινώσει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη λίστα όμως των ονομάτων, ο πρόεδρος πρόσεξε πως έλειπε ένα όνομα. Ηταν αυτό του Κώστα Σημίτη: «Ξεχάσαμε τον Σημίτη» είπε ο Ανδρέας, με τον Μένιο να απαντά «να τον κάνουμε Γεωργίας, ξέρει και αγγλικά». Οντως στην πρώτη κυβέρνηση ΠαΣοΚ, ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε υπουργός Γεωργίας.

Νίκος Χασαπόπουλος