Μια σύγχρονη περιφέρεια που θα έχει σαφή κοινωνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα, με τους κατοίκους της στο επίκεντρο, οραματίζεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Μιλώντας στο «Βήμα» αναλύει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμά του δίνοντας προτεραιότητα μεταξύ άλλων στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών καθώς και στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Οι εικόνες που είδαμε όλοι μας, πρώτα με τις πυρκαγιές και μετά με τις πλημμύρες, ήταν συγκλονιστικές. Αύριο ίσως είστε περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Πώς θα χειριστείτε ανάλογες καταστροφές;

«Εχετε δίκιο, όλοι έχουμε συγκλονιστεί με όσα είδαμε και η σκέψη μας είναι σε όσους επλήγησαν από τις πρωτοφανείς καταστροφές. Δοκιμαστήκαμε – σε μικρότερο βαθμό – και στην Πελοπόννησο από πλημμύρες, όπως ξέρετε.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι όσοι διεκδικούμε θέσεις ευθύνης, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και μετρημένοι στα λόγια μας. Γιατί σήμερα όποιος πει ότι αν εκλεγεί υπόσχεται απόλυτη ασφάλεια, θα λέει ψέματα.

Εγώ, λοιπόν, μπορώ να δεσμευτώ για δύο πράγματα: Οτι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας. Και ότι ποτέ δεν θα πω αυτό που απεχθάνομαι να ακούω ως πολίτης: «Δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα»… Ακόμα κι αν κάτι δεν είναι στον στενό τομέα ευθύνης μας, θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Λύσεις χρειάζονται οι πολίτες, όχι δικαιολογίες.

Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει: Να λειτουργήσει Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Να φτιάξουμε Κέντρο Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης. Να ιδρύσουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών – όπως ο ΣΠΑΥ στην Αττική – με συμμετοχή και των 26 Δήμων μας. Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Υποσχόμαστε σχέδιο, ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια».

Τι οδήγησε έναν άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

«Στην Πελοπόννησο γεννήθηκα, μεγάλωσα και εδώ ζω σήμερα με την οικογένειά μου. Ο τόπος αυτός μου έδωσε εφόδια, έμπνευση και ώθηση στη ζωή μου. Νιώθω χρέος μου αυτό να το ανταποδώσω και η τόσο τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού μού δίνει αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να δίνεις εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα των συμπολιτών σου και να εργάζεσαι ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο για όλους.

Ο ιδιωτικός τομέας μού έχει προσφέρει σημαντικές εμπειρίες και, μαζί με τις παραστάσεις μου σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, νιώθω πως διαθέτω τα εφόδια για να μπω μπροστά στην προσπάθεια η Πελοπόννησος να αλλάξει εποχή. Αλλωστε, ως μηχανικός γνωρίζω καλά πως μόνο με σχέδιο και μεθοδική δουλειά μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα. Το μέλλον απαιτεί νέες ιδέες και τολμηρές λύσεις, που θα ενώσουν και θα συνθέσουν. Είναι η στιγμή για μεθοδική προσπάθεια, με μετρήσιμα αποτελέσματα και παρεμβάσεις εκεί όπου χρειάζεται. Με τελικό στόχο να πάει η Πελοπόννησος μπροστά».

Μιλάτε για νέα πορεία στην Πελοπόννησο, εφόσον εκλεγείτε. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για καίριους τομείς;

«Εχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αρθρώνονται σε 7 άξονες: Βιώσιμη ανάπτυξη, προσέλκυση νέων επενδύσεων, εκσυγχρονισμός υποδομών, προστασία του φυσικού μας πλούτου και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, ψηφιακός και οργανωτικός μετασχηματισμός της Αυτοδιοίκησης και κοινωνική αλληλεγγύη.

Το σχέδιό μας αξιοποιεί ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, διορθώνει παραλείψεις και πιθανές αστοχίες, ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες. Το καταθέτουμε στην κρίση των συμπολιτών μας, μαζί με τα εχέγγυα ότι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε».

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς σας και πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε;

«Με «κίνδυνο» να χαρακτηριστώ τοπικιστής, θεωρώ την ίδια την Πελοπόννησο συγκριτικό πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ελλάδα. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, από τα ψηλά βουνά της Πελοποννήσου μέχρι τις απέραντες παραλίες στην τεράστια ακτογραμμή της. Από την πρωτογενή παραγωγή και τα υψηλού επιπέδου προϊόντα, μέχρι τις τουριστικές υποδομές που είναι διάσημες παγκοσμίως. Και φυσικά έχουμε πολύτιμη κληρονομιά την Ιστορία μας και τη μοναδική πολιτιστική μας ταυτότητα. Και ακόμα περισσότερο, τον πλούτο των ανθρώπων μας. Αυτοί κάνουν τον τόπο μας μοναδικό κι ασύγκριτο. Πάνω σε όλα αυτά σκοπεύουμε να χτίσουμε, ξεκινώντας από την ανάδειξη αυτής της μοναδικής μας ενιαίας ταυτότητας. Να μάθουν σε όλο τον κόσμο τι θα πει Πελοπόννησος!».

Αν σας ζητούσα να θέσετε τον μεγαλύτερο στόχο για την Περιφέρεια, ποιος θα ήταν αυτός;

«Ο στόχος μου είναι το 2028 η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποτελεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια- πρότυπο. Με σαφή κοινωνικό κι ανθρώπινο χαρακτήρα. Αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα, τις παραδόσεις και το φιλότιμο των ανθρώπων μας. Ονειρεύομαι έναν τόπο όπου το πού ζεις δεν βάζει εμπόδια στη ζωή σου. Οπου οι άνθρωποι που κρατάνε ζωντανά τα χωριά, μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους δίχως να τρέχουν στα αστικά κέντρα. Με νέες δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιοποίηση του κράτους. Και ένα αναπτυξιακό μοντέλο που αξιοποιεί το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιφέρειας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας και μπορεί να φέρει στα μέρη μας τόσο όσους έφυγαν για την Αθήνα όσο και πολίτες του κόσμου που αναζητούν έναν νέο τρόπο ζωής. Γιατί η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος ανάπτυξης, αναψυχής, αλλά και προκοπής».

Ο βασικός σας αντίπαλος σας ασκεί έντονη κριτική…

«Ο κ. Τατούλης από το πρωί μέχρι το βράδυ με βρίζει και με διαβάλλει. Ο καθένας καταλαβαίνει γιατί το κάνει αυτό: Αυτή είναι η πολιτική τού χθες, όποιος δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις επιτίθεται… Αυτό ξέρει, αυτό κάνει. Εγώ όμως είμαι εδώ για να προσφέρω στον τόπο μου, όχι να τσακώνομαι. Κι άλλωστε, οι πολίτες βαρέθηκαν πια την τοξικότητα.

Αντιμετωπίζω, λοιπόν, τον κ. Τατούλη με σεβασμό, όπως όλους τους συνυποψηφίους μου. Μακάρι να δουλέψουμε όλοι μαζί αύριο. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι επί πολλά χρόνια τον δοκιμάσαμε και ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Οι συμπολίτες μας έκριναν ότι απέτυχε και δεν νομίζω ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω. Οπως σας είπα, εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά, κι αυτό συζητάμε καθημερινά με τον κόσμο».