Το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να τραβήξει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κινούμενη άμμο των χρεών και των «κόκκινων» δανείων προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, καθώς το επιτελείο της βλέπει στον ορίζοντα τις εθνικές εκλογές αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οικονομία και τράπεζες.

Το σχέδιο ονομάζεται «Δεύτερη ευκαιρία» για τα 4,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τα χρέη τους στην Εφορία και στα Ταμεία έφτασαν στα 103 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση 60% στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και τα «κόκκινα» δάνειά τους βρίσκονται στα 89 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι τρεις:

1 Καθολική ρύθμιση των οφειλών έως 3.000 ευρώ σε 120 μηνιαίες δόσεις (με ελάχιστο ύψος τα 20 ευρώ) που αφορά πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογουμένους.

2Αυτοματοποιημένη εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και δανείων για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

3Αναβίωση του νόμου Δένδια που προβλέπει οι ρυθμίσεις δανείων να γίνονται με τη συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, ακόμη και με διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων, για να είναι βιώσιμες.

«Μητρώο καλοπληρωτών»

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ακόμη ότι για τους συνεπείς φορολογουμένους και δανειολήπτες θα δημιουργηθεί «λευκό μητρώο», ώστε να έχουν ειδική ευνοϊκή μεταχείριση από το Δημόσιο και τις τράπεζες. Η ένταξή τους στο «μητρώο καλοπληρωτών» θα τους δίνει πρόσβαση σε νέο τραπεζικό δανεισμό και προτεραιότητα σε επιδοτήσεις του Δημοσίου ή προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», πρόκειται για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος, εν συνεχεία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, και θα αποτελέσει βασικό κορμό σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η ουσιαστική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που αφορά τεράστιο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας ότι βγήκαμε από την κρίση (που κατασκευάζει ο ΣΥΡΙΖΑ) και αυτής που βιώνουν 1,1 εκατ. πολίτες, στους οποίους έχουν επιβληθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Με την πρότασή της η ΝΔ θέλει να μεταδώσει ότι πρόκειται πραγματικά για μια δεύτερη ευκαιρία να σταθούν όρθιοι όσοι επλήγησαν στα χρόνια της κρίσης και να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο το σχέδιο επεξεργάστηκαν ο οικονομικός τομέας της ΝΔ αλλά και εμπειρογνώμονες του τραπεζικού χώρου και των επιχειρήσεων προτού το υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

Για τις μικρές οφειλές: Ενιαία ρύθμιση με 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ/μήνα για όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία ή στα Ταμεία. Το μέτρο αφορά 4 στους 5 οφειλέτες.

Για τα νοικοκυριά: Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

1.Οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

2Οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους, η οποία θα προστατεύεται.

3Οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους, οι υποθέσεις των οποίων θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα καθώς ανάμεσά τους ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Προκειμένου να ξεκολλήσουν από τη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις αυτές, θα ενισχυθούν τα ειρηνοδικεία των μεγάλων αστικών κέντρων με ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές, ενώ θα ανατεθεί κατ’ αποκλειστικότητα η εκδίκαση των 100.000 και πλέον παλαιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

 Για τις επιχειρήσεις: Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

l Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις μέσω της αναβίωσης του κεφαλαίου 3 του νόμου 4307/2014, γνωστού ως νόμου Δένδια, που προβλέπει ρυθμίσεις δανείων ακόμη και με διαγραφές τόκων και αρχικού κεφαλαίου, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι βιώσιμες για όσες βρίσκονται εν λειτουργία.

l Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας έτσι ώστε οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

«Θα κρίνονται στελέχη και τράπεζες»

Για τις τράπεζες ο στόχος είναι να υποχρεωθούν να κινηθούν γρήγορα, τολμηρά και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Οπως τονίζουν, «στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένη τη σοβαρότητα, την ένταση και την έκταση του προβλήματος, θα πρέπει να εξεταστούν κι από τον κάθε stakeholder (μέτοχο μειοψηφίας), υπό το πρίσμα του κόστους – οφέλους για την ελληνική οικονομία, το Δημόσιο, τους αποταμιευτές και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η «επιθετική» εφαρμογή του σχεδίου «Δεύτερη ευκαιρία» θα μειώσει τους τραπεζικούς κινδύνους, θα ενισχύσει τα οργανικά έσοδα και, το κυριότερο, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό σύστημα.