Η Εύα Καϊλή δαπάνησε χρόνο και ενέργεια προκειμένου να φιλοτεχνήσει την τέλεια εικόνα της. Δεν θα ήταν απλώς η όμορφη ξανθιά, θα ήταν η όμορφη ξανθιά με μυαλό και δυνατότητες πέρα από τα στερεότυπα.

Τα στερεότυπα τα επιστράτευσε προς όφελός της, γι’ αυτό στην αρχή της ευρωπαϊκής καριέρας της δεν απέφυγε να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα κόκκινο μήλο. Η Εύα και το μήλο του πειρασμού. Μια βιβλική παραπομπή σε σύγχρονη απόδοση, γιατί το μήλο η Εύα δεν το δάγκωσε η ίδια, το τάισε στους άλλους. Στην πορεία εξοικειώθηκε τόσο πολύ με τον πειρασμό, ώστε όταν μπήκε στο σπίτι της με τη μορφή βαλίτσας γεμάτης χαρτονομίσματα ή πολύτιμων δώρων με τη στάμπα του Κατάρ δεν αναρωτήθηκε τι συμβαίνει, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Αθώα ή ένοχη, η Εύα παγιδεύτηκε μέσα στην ίδια την εικόνα της, η οποία τώρα την κατασπαράσσει.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΝΥΤ ξεμπροστιάζουν την Εύα – Οι ύποπτες κινήσεις, τα λάθη – Ολη η έρευνα

Η Εύα που (δεν) γνώριζα

Η είσοδος στην πολιτική

Μέχρι τη σύλληψή της η πορεία της ήταν αξιοζήλευτη. Από τα αμφιθέατρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, η εντυπωσιακή Εύα μεταπήδησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια. Στη συνέχεια κατέβηκε στην Αθήνα, έγινε εκφωνήτρια του δελτίου ειδήσεων στο Mega, εξελέγη βουλευτής του ΠαΣοΚ το 2004 στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπήκε στη Βουλή γιατί κράτησε την έδρα ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου. Στα έδρανα του Κοινοβουλίου κάθισε για πρώτη φορά το 2007. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους βουλευτής, αλλά έχασε ξανά την έδρα από έναν άλλον πρόεδρο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η απώλεια της βγήκε σε καλό. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη σε ψήφους ευρωβουλευτής της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη, με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μια μετεωρική άνοδος. Η «Barbie του ΠαΣοΚ» μετατράπηκε στην «πιο σέξι πολιτικό της Ευρώπης». Αυτές ήταν οι επιφανειακές προσεγγίσεις. Η Εύα Καϊλή δεν ήταν ποτέ Barbie. Ηταν μια έξυπνη πολιτικός με προσόντα, απόψεις και τσαγανό, το οποίο έδειξε πολλές φορές στους συντρόφους της στο ΠαΣοΚ. Βρέθηκε απέναντι από τον Παπανδρέου ως «βενιζελική» με τόση ένταση, ώστε ο Σωκράτης Ξυνίδης τη χαρακτήρισε «καλτσοδέτα», για να την απαξιώσει, σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από την αντιπαράθεση χαμένος βγήκε ο Ξυνίδης.

Στις Βρυξέλλες, η Καϊλή εργάστηκε σκληρά, βελτίωσε τα αγγλικά της, έμαθε πώς να μιλάει από στήθους μπροστά σε μεγάλο κοινό, εμβάθυνε στα θέματα που αναλάμβανε.

Η καθιέρωση στις Βρυξέλλες

Από το 2014 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το 2018 έλαβε το βραβείο του «Parliament Magazine» ως ευρωβουλευτού για τις νέες τεχνολογίες και το Politico τη συμπεριέλαβε σε αφιέρωμα με τίτλο «Οι γυναίκες που διαμορφώνουν τις Βρυξέλλες». Το 2020 και το 2021 αναδείχθηκε μια από τους ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή – Δείκτης ψηφιακής επιρροής, και το νομοθετικό της έργο έχαιρε ευρείας εκτίμησης.

Το 2022 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άνεση από τον πρώτο γύρο περνώντας σε ψήφους σημαντικά πρόσωπα της Ευρωβουλής. Την  περασμένη Τρίτη καθαιρέθηκε με 624 ψήφους υπέρ και 1 κατά, σε μια ατιμωτική διαδικασία για εκείνη και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τα σαλόνια στο κελί της φυλακής

Ο εκπεσών άγγελος του «ευρωπαραδείσου» δεν μένει πλέον στο πολυτελές διαμέρισμα της οδού Wiertz, αλλά στο κελί μιας βελγικής φυλακής περιμένοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη. Νέα, ωραία, επιτυχημένη, με δικτύωση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, παντρεμένη με έναν εξίσου ωραίο Ιταλό, μητέρα μιας δίχρονης κόρης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιαζόταν σαν μέλος του διεθνούς τζετ σετ, έκανε παρέα με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον καλεσμένη στο ιδιωτικό νησί του. Φωτογραφιζόταν σε ιστιοπλοϊκά, το χόμπι του συντρόφου της, και σε πολυτελείς προορισμούς. Η ονειρεμένη ζωή μιας γυναίκας που τα είχε όλα και δεν έχει πλέον τίποτα.  Πολλοί τη φθονούσαν. Οι σύντροφοί της στο ΠαΣοΚ ενοχλούνταν από την αλαζονεία της, από το φλερτ της όχι με τη ΝΔ αλλά απευθείας με το Μαξίμου, το οποίο η ίδια διαφήμιζε. Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυκλοφορούσαν κάθε είδους ιστορίες για την Εύα Καϊλή, άλλες αληθινές και άλλες κατασκευασμένες.

Το περιβάλλον μπορεί να διαμορφώσει ή και να αλλοιώσει κάποιον. Το σοκαριστικό γεγονός στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, περισσότερο από τη διαφθορά καθαυτή, ήταν η απώλεια του μέτρου, η απληστία και ταυτόχρονα η περιφρόνηση του άφθονου και εύκολου χρήματος. Δεσμίδες χαρτονομισμάτων, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, σε τσάντες και βαλίτσες αφημένες μέσα στο σπίτι σαν κάτι ασήμαντο. Ηταν τα χρήματα που αποκτήθηκαν ενώ δεν τα είχαν ανάγκη.

«Σαν να πιάσαμε διακινητή ναρκωτικών»

Το σχόλιο των βέλγων αστυνομικών είναι συντριπτικό: «Σαν να πιάσαμε διακινητή ναρκωτικών». Και όταν χτύπησε ο συναγερμός από τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας, η Εύα Καϊλή κάλεσε τον πατέρα της για να επιστρέψει τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους, σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών. Αν αγνοούσε την ύπαρξη των χρημάτων πώς γνώριζε τον ιδιοκτήτη τους και γιατί έμπλεξε τον πατέρα της, δημιουργώντας την εικόνα μιας οικογένειας αμφίβολης ηθικής ακεραιότητας; Ακόμα και αν όλα τα έκανε ο σύντροφός της η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Ακόμα και αν την έβαλε η Μετσόλα να πει ότι το Κατάρ είναι «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» θα μπορούσε να είχε διαφωνήσει.

Κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά της

Τώρα όχι μόνο οι βελγικές αλλά και οι ελληνικές Αρχές την ελέγχουν για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά ολόκληρης της οικογένειας, το «πόθεν έσχες» της ίδιας, τις φορολογικές δηλώσεις του πατέρα, της μητέρας και της αδελφής της, η οποία εμφανίζεται να διευθύνει μία ή δύο ΜΚΟ. Μετά την ομολογία του συντρόφου της Εύας, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ότι το κύκλωμα των Ιταλών με εγκέφαλο τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι χρησιμοποιούσε τις ΜΚΟ «για να κινείται το χρήμα», οι συνειρμοί που γίνονται δεν είναι καλοί. Ο Φραντσέσκο ανέλαβε όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο, καθώς η Εύα του διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια. Το τίμημα ωστόσο θα είναι σκληρό και για τους δύο, καμία θυσία δεν αρκεί για να πλεύσει το ιστιοπλοϊκό τους με ούριο άνεμο, όταν τρύπησαν οι ίδιοι ασυλλόγιστα τα πανιά του.

Ποιους θα παρασύρει το «τσουνάμι Κατάρ»

H έρευνα για διαφθορά επεκτείνεται τώρα σε όλους τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις επίμαχες επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, κοντά 60 άτομα! Ο ένας μετά τον άλλον διάφοροι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, παραδέχονται ότι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Κατάρ. Είτε ο πειρασμός χτύπησε σαν τυφώνας τις Βρυξέλλες είτε ένα κοινό μυστικό βγήκε παταγωδώς στην επιφάνεια.