Εφέτος η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη ήταν διαφορετική. Οχι μόνο επειδή πήρε τη μορφή διήμερου φεστιβάλ με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, δείγμα της θέλησης της νέας ηγεσίας να επανασυνδέσει το κόμμα με την κοινωνία και ειδικά τη νέα γενιά της. Αλλά και γιατί το ΠαΣοΚ στην αφετηρία της κούρσας προς τις εκλογές δείχνει να είναι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια σε θέση να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τον ρόλο μιας συμπληρωματικής πολιτικής δύναμης. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία εκτόξευσε τα ποσοστά του κόμματος. Και το σκάνδαλο των υποκλοπών, αν και δεν απέφερε τα οφέλη που ανέμεναν τα πιο αισιόδοξα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει να λειτουργεί ενισχυτικά.

Η εκτίμηση των επιτελών του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι η βάση εκλογικής εκκίνησης είναι ένα ποσοστό που θα κινηθεί στη ζώνη του 14% στις πρώτες εκλογές. Το «ταβάνι» θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του ΠαΣοΚ να απαντήσει στα διλήμματα και στις προκλήσεις του νέου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί μετά τις υποκλοπές. Από το αν καταφέρει να ενισχύσει το προγραμματικό του στίγμα. Και κυρίως από το πώς θα απαντήσει στην αναπροσαρμογή της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα που, όπως λέγεται, «το μόνο για το οποίο πραγματικά ενδιαφέρονται είναι το πώς θα συρρικνώσουν το ΠαΣοΚ».

Το όραμά του για το κόμμα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου παρουσίασε το δικό του όραμα για το ΠαΣοΚ, το συνέδεσε με τις ιστορικές αναφορές του, έδειξε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο ίδιος το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «νέο παιχνίδι» των πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας. Οι υποκλοπές εξαφάνισαν από τη δημόσια συζήτηση κάθε σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠαΣοΚ, δυσκολεύοντας τη μετεκλογική εξίσωση. Το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής αστάθειας προκαλεί προβληματισμό στο κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο. Σε αυτό στοχεύει ο Πρωθυπουργός. «Τα διλήμματα «Μητσοτάκης ή χάος» να τα πουλήσουν εκεί που τα αγοράζουν. Προσωπικά δεν τα αγοράζω» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης (ΣΚΑΪ) και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα». Οι επιτελείς του προέδρου του ΠαΣοΚ σημειώνουν ότι η στρατηγική του κόμματος θα κινηθεί στη γραμμή του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», το οποίο «έχει ενισχυθεί από τις εξελίξεις». Συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών γίνονται. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Από το πόσο κοντά στην αυτοδυναμία θα είναι η ΝΔ, από το «σκoρ» του ΠαΣοΚ. Τότε θα φανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει έδαφος για πρόταση «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για δύο χρόνια» που συζητείται μεταξύ βουλευτών και στελεχών.

«Για να ξεπλύνει τις ευθύνες του»

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε τη γραμμή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠαΣοΚ, ότι θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, να καταρρέει. Δεν είχε όμως, όπως έδειξε η παρουσία του στη Βουλή, κανένα πρόβλημα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Υπερασπίστηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, να τον αντικαταστήσει. Αξιοποιώντας την απουσία του από τη συζήτηση, επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο ηγέτης «ενός προοδευτικού μετώπου που δεν υπάρχει». Η νέα επίθεση φιλίας του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται όπως και οι προηγούμενες. «Ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί αυτή τη νοσηρή υπόθεση για να ξεπλύνει τις ευθύνες μιας καταστροφικής διακυβέρνησης» είναι η εκτίμηση του κ. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει κάθε λόγο να αποφύγει τον εναγκαλισμό με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠαΣοΚ παραμένουν σε αξιοσημείωτα επίπεδα. Και το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος εξακολουθεί να είναι δύσπιστο προς τον Αλέξη Τσίπρα και δεν επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν ίδιες οι πρακτικές τους

«Είμαστε τρία άλλα κόμματα. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, με τις ιστορικές τους καταβολές, με τις ιδεολογικές τους διαφορές και με ένα άλλο ανθρώπινο δυναμικό» συνηθίζει να λέει ο κ. Ανδρουλάκης. Και σημειώνει ότι «η υπόθεση των υποκλοπών δείχνει σε όλους τους κεντρογενείς δημοκράτες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ότι τελικά οι πρακτικές Τσίπρα – Καμμένου είναι σχεδόν ίδιες με τις πρακτικές Μητσοτάκη». Αυτές τις διαφορές με τα άλλα κόμματα παρουσίασε στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου ο κ. Ανδρουλάκης. Τώρα, όπως λέγεται, οφείλει να αναφέρεται συχνότερα στη χώρα, στους πολίτες και στα προβλήματά τους, στις λύσεις που προτείνει. Να μιλήσει για την οικονομία, την κοινωνία, την εξωτερική πολιτική, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ και το πρόγραμμα της «ομάδας Χριστοδουλάκη»

Για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχει έλθει η ώρα του προγράμματος και από αύριο αρχίζει η προετοιμασία για τη ΔΕΘ. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη στα χέρια του ένα πρόγραμμα 250 σελίδων, το οποίο ετοίμασε η «ομάδα Χριστοδουλάκη». Ο «ανθός» αυτού του προγράμματος, μια περίληψη που προετοιμάζεται, αναμένεται να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά θα τεθεί σε διάλογο με την κοινωνία.

Προβληματισμός για τις «χαμένες» καμπάνιες

Η συνολική δραστηριότητα του ΠαΣοΚ σηματοδοτεί και μια μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας του κόμματος. Το θέμα των υποκλοπών θα κρατηθεί ψηλά. Οι τόνοι της κριτικής για τις ευθύνες του Πρωθυπουργού θα εξακολουθήσουν να είναι έντονοι και το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αμετακίνητο. Στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να υπάρχει η εκτίμηση ότι η ιστορία των υποκλοπών έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, η οποία, όπως λέγεται, «θα φανεί στη συνέχεια, θα προστεθεί στο κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία ότι η χώρα οδεύει σε λάθος δρόμο». Ωστόσο, δεν θα κρίνουν οι υποκλοπές την πολιτική μάχη. Θα πρέπει λοιπόν να αποφευχθεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ΠαΣοΚ ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές. Το όλο θέμα έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό αφού η Χαριλάου Τρικούπη έτρεξε καμπάνιες για την κοινωνική κατοικία και την ενδοοικογενειακή βία που όμως, επικοινωνιακά, χάθηκαν.