Σε δίπολο, αντιθετικό, κινείται η υπόθεση της Novartis, σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την έρευνα, αφού η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει ως προς το σκέλος των ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο και η φόρτιση της δικογραφίας τέτοια, που εισαγγελικοί λειτουργοί εμφανίζονται πλέον να συγκεντρώνουν έγγραφα στο προσωπικό τους «οπλοστάσιο» προκειμένου να μην έχουν προβλήματα στο μέλλον, όταν όλοι θα δείχνουν με το δάχτυλο τους υπεύθυνους για χειρισμούς στο σκάνδαλο του φαρμακευτικού κολοσσού. Δε λείπουν μάλιστα και εκείνοι που φέρονται διατεθειμένοι να γίνουν εξόχως αποκαλυπτικοί αν και εφόσον κληθούν να λογοδοτήσουν για πράξεις και κινήσεις τους.

Εγκυρες πηγές εξηγούν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι το τοπίο είναι εν πολλοίς αδιαμόρφωτο, εξ ου και τόσες αντιφατικές πληροφορίες – όπως αυτές για παράδειγμα που αφορούν τη συνάντηση των ελλήνων εισαγγελέων με το FBI σε βιεννέζικο ξενοδοχείο, παρουσία του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, πρώην εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς – βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιχειρώντας να το καθορίσουν. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, μεγάλη σημασία έχει το αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους κομβικά πρόσωπα για την εξέλιξη της έρευνας, όπως η Ελένη Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (η θητεία της οποίας λήγει την άνοιξη), και όχι μόνο.

Γεγονός είναι πάντως ότι στο φάσμα του διπόλου αυτού χωρούν τα… πάντα. Σενάρια, διαψεύσεις, εικασίες, συσκέψεις απαράμιλλης έντασης, ακόμη και αλλαγές φρουράς.

Τον κ. Αγγελή διαδέχθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, λειτουργός που χαίρει εκτίμησης όχι μόνο για τις γνώσεις του αλλά και για το ανθρώπινο προφίλ του, ο οποίος θα παίξει τον δικό του ρόλο στην επόμενη συνάντηση, ύστερα από εκείνη τη θυελλώδη της Βιέννης, με εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Νεότερες πληροφορίες θέλουν μάλιστα την επαφή αυτή – ενδεχομένως αφετηρία εξελίξεων – να μη γίνεται τελικά στη Χάγη, όπως αρχικώς είχε διαρρεύσει, αλλά σε άλλη πόλη, σαφώς επί ευρωπαϊκού εδάφους, και τα όποια στοιχεία να διοχετεύονται στην ελληνική πλευρά ίσως μέσω δικαστικής συνδρομής.

Το βέβαιο είναι ότι το ταξίδι στην Αυστρία υπήρξε θρυαλλίδα. Μετά και τα δημοσιεύματα που στοχοποίησαν ουσιαστικά τον κ. Αγγελή, καθώς τον έφεραν να έχει αρνηθεί την παραλαβή, ατύπως, οικονομικών στοιχείων για εμπλεκόμενο υπουργό, ο αντεισαγγελέας κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ανώτατου δικαστηρίου και λέει ανοιχτά «δεν θα πάω εγώ φυλακή». Το λέει επειδή εμφανίστηκε μέσω του Τύπου να μπλοκάρει την έρευνα ή επειδή όντως έχει κάτι να φοβάται; Δύο οι πόλοι, διπλή και η ανάγνωση – ερμηνεία.

Πέραν πάντως της σχέσης «μίσους» του Ιωάννη Αγγελή με την Ελένη Τουλουπάκη, την οποία θεωρεί στην αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ως υπεύθυνη και για τη διαρροή στον Τύπο (αφού δεν υπήρχαν άλλοι, παρά μόνο οι τέσσερίς τους – παρουσία και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη), τα γεγονότα είναι κουκιά μετρημένα.

Πρόσωπα που γνωρίζουν εκ των έσω το σκηνικό επισημαίνουν ότι το έγγραφο Αγγελή προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ακολουθηθεί το μονοπάτι της κλήσης – ως υπόπτων – εμπλεκομένων, και πολιτικών, για ανωμοτί καταθέσεις, δεν φαίνεται να συναντά την άρνηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Το πιθανότερο είναι ότι κλειδώνει το πέρασμα, πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων, «υπόπτων», άγνωστο ακόμη ποιων, από το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να παράσχουν τις δικές τους εξηγήσεις. Και όλα αυτά όταν προαναγγέλλονται διώξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας αποκλειστικά με βάση καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και έγγραφα, με νομικό άρωμα «υπόσχεσης» δηλαδή, αφού ροή χρήματος και ξέπλυμα δεν έχει προκύψει από την ελληνική έρευνα.

Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν ότι μπορεί να ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για να ολοκληρωθεί η έρευνα (με κάποιους να θέλουν τις εξελίξεις ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου), είναι όμως γεγονός ότι η έρευνα έχει πολλά μέτωπα ανοικτά ακόμη. Τα πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας δεν έχουν φθάσει στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ εν εξελίξει βρίσκεται και η σύνταξη της έκθεσης από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες για λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες. Επίσης το υλικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έχει παραληφθεί, ενώ παραμένουν χωρίς απόκριση δικαστικές συνδρομές στο εξωτερικό.

«Η καθυστέρηση, που κάποιοι και με πολλούς τρόπους έχουν ήδη «παίξει», έχει παρενέργειες που κάνουν τώρα την εμφάνισή τους» τονίζει εξάλλου καλά ενημερωμένη πηγή, μιλώντας συνολικά για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Αδιαμφισβήτητο μάλλον είναι και το στοιχείο που θέλει ως υπό εκκαθάριση περιόδους είτε τα έτη 2009-2013, είτε τα έτη 2010-2012 – ο όγκος της δικογραφίας δεν επιτρέπει την ποινική της διαχείριση συνολικά.

Ο Μανιαδάκης και
η αναφορά Αγγελή

Αίσθηση προκαλεί ότι στη λάβρα αναφορά του Ιωάννη Αγγελή κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς (την οποία μάλιστα ψέγει για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε άλλη υπόθεση, πέραν της Novartis) υπάρχει και το όνομα του Νίκου Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορουμένου στην υπόθεση της Novartis. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σαφής ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται το όνομα του καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, πηγές εν τούτοις εκτιμούν ότι συνδέεται με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την αλλαγή του status του Μανιαδάκη, που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει. Το όνομα του αντεισαγγελέως αναφέρεται εξάλλου από την υπεράσπιση Μανιαδάκη σε σχετικό υπόμνημα, με την επισήμανση ότι η αλλαγή status δεν είχε εγκαίρως την απαιτούμενη πράξη «έγκρισης» Αγγελή.

Στο πολεμικό αυτό κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ασφαλώς και η έκβαση της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας που έχει παραγγείλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Βιέννη. Ενώπιον του αντεισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου που έχει αναλάβει να τη διενεργήσει θα βρεθούν άπαντες οι συμμετέχοντες στο ταξίδι.