Με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και «υπερδραστηριότητα» σε διάφορα πεδία επιχειρεί πλέον το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεραπεύσουν τις πληγές που προξένησε η υπόθεση των υποκλοπών, έστω και αν πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: «Να μας πει ευθέως ο Τσίπρας ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους»

«Ολοι στη Δικαιοσύνη» για στοιχεία, εξηγήσεις

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης και τη συνεχή ροή δημοσιογραφικών πληροφοριών για τους πρωταγωνιστές και εμπλεκομένους, κυβερνητικές πηγές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραπέμπουν πλέον στη Δικαιοσύνη. «Να κληθεί όποιος κριθεί ότι πρέπει να δώσει στοιχεία και εξηγήσεις» δηλώνουν σχετικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Ως προς το αν σε αυτά τα πρόσωπα θα περιλαμβάνεται και ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η απάντηση είναι: «Αν έτσι κρίνουν οι αρμόδιοι της Δικαιοσύνης, τότε, ναι, θα κληθεί και εκείνος».

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες και την αίσθηση ότι οι διαδικασίες διερεύνησης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα «τρέξουν» με ταχύτητα. Οπως άλλωστε σημειώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, «αυτή είναι η μοναδική διέξοδος από την υπόθεση, αφού στο πολιτικό πεδίο δεν διαφαίνονται βεβιασμένες κινήσεις, όπως η επίσπευση των εκλογών».

Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει επιλέξει να αποφύγει την προσωπική του εμπλοκή στην αντιπαράθεση, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ακολουθούν όλα τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις τους.

Τα διλήμματα εν όψει εκλογών

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, θέλησε να οριοθετήσει την πολιτική σύγκρουση, περιγράφοντας τα διλήμματα εν όψει εκλογών, μεταξύ «μιας κυβέρνησης που κάνει λάθη και μιας λάθος κυβέρνησης» και του τι εκπροσωπούν ο ίδιος και η ΝΔ σε αντιδιαστολή με ό,τι διακηρύσσουν και επιδιώκουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με την τακτική φθοράς την οποία έχουν επιλέξει.

Αυτό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός και στην πρόσφατη περιοδεία του στη Φωκίδα, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην τοξικότητα των τελευταίων ημερών, εβδομάδων, η κυβέρνησή μας θέλει πάντα να απαντά με έργα και πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες».

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιχειρήσει τη φυγή προς τα εμπρός είναι εντατική και τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί πολλαπλώς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επικοινωνιακή έμφαση η οποία δίνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την επίσπευση της προκήρυξης διαγωνισμών για έργα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι συνεχείς περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες συνδυάζονται με συνεχείς εξαγγελίες.

Ποντάρουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας προβάλλονται εμφατικά από την κυβέρνηση και η ψήφισή του στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία διεξόδου από την υπόθεση των υποκλοπών.

Εν όψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αναλυτικά στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως:

  • Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στους ευάλωτους συνταξιούχους, στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, στους ανασφάλιστους υπερηλίκους, στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.
  • Μείωση του χρόνου παραγραφής μη καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών σε δέκα χρόνια (από είκοσι σήμερα).
  • Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αύξηση των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, από 12 σε 24.
  • Επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες, από έξι σήμερα.
  • Κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 40% για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και των λοιπών κατηγοριών ασφαλισμένων.
  • Επέκταση της ισχύος του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας» για όλους τους ενστόλους, ως δυνατότητα αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
  • Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50% για τη λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.
  • Θέσπιση του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών, τα οποία έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

«Γκάζι» για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το οικονομικό επιτελείο διά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη επισπεύδει τις διαδικασίες αξιοποίησης των δανείων και επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για περίπου 250 έργα ανά την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο σε υποδομές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με περιφέρειες και δήμους. Η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και η δρομολόγηση των έργων με ταχείς ρυθμούς και πάντως προτού προκηρυχθούν οι εκλογές είναι μία από τις προτεραιότητες της περιόδου για την κυβέρνηση και υπό αυτήν την έννοια αναμένεται ότι θα προβληθούν με την ανάλογη έμφαση.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Περιοδείες με άρωμα εκλογών σε όλη τη χώρα

Με καθαρά προεκλογικά χαρακτηριστικά θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες οι περιοδείες του Πρωθυπουργού στη χώρα και οι κατά τόπους εξαγγελίες του.
Η πλέον πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Φωκίδα, όπου μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε:

– Την αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών και τη δημιουργία ενός νέου συμπληρωματικού χώρου στην Ιτέα.
– Την οδική παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου μέσω της κατασκευής υπόγειας σήραγγας.
– Την κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλου – Αμφισσας, μήκους 25 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ..
– Τη μελλοντική σύνδεση Γαλαξιδίου – Αντιρρίου – Αιτωλοακαρνανίας.
– Τον παραλίμνιο αγωγό λυμάτων του Μόρνου.
– Την κατασκευή μεγάλων αρδευτικών υποδομών για τις καλλιέργειες της Φωκίδας.

Οπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι περιοδείες του στην επικράτεια θα εντατικοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα συνδυάζονται με εξαγγελίες και απολογισμούς πεπραγμένων, τα οποία προφανώς θεωρούνται στοιχεία καθοριστικής σημασίας εν όψει εκλογών.