Σε πεδίο πολιτικών τριβών και αδιεξόδων «στα αριστερά» της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο αντικρουόμενες αναγνώσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ ως προς το αδίκημα για το οποίο ζητείται η παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή εξελίσσεται η διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οι νομικές ασάφειες και αντιφάσεις γύρω από το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και οι πολιτικές ακροβασίες στην προσπάθεια να συγκροτηθεί μια τρίτη πρόταση που θα συμπεριλάβει στο κάδρο των υπευθύνων τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη και μια συγκεχυμένη εικόνα.
Οι δύο προτάσεις
Το νομικά προστατευμένο περιβάλλον το οποίο επιφύλαξε η πρόταση της ΝΔ για τον κ. Καραμανλή (παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος) προδιαθέτει για ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην υπουργού πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στον αντίποδα, η πρόταση του ΠαΣοΚ εστιάζει σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) διευρύνοντας παράλληλα τη «λίστα» των προς διερεύνηση πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβάνοντας τους πρώην υφυπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιώργο Καραγιάννη, αλλά και τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους υφυπουργούς της περιόδου εκείνης Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη και Θάνο Μωραΐτη.
Εφόσον δεν βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση της Νέας Αριστεράς να συναινέσει στην παραπομπή του κ. Μητσοτάκη, αυτές θα είναι οι δυο αντιπαραθετικές προτάσεις που θα «αναμετρηθούν» στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπομπή του κ. Καραμανλή.
Οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Αριστερά οδηγήθηκαν σε ναυάγιο καθώς οι «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν μέχρι τέλους στο σκεπτικό ότι τυχόν παραπομπή του Πρωθυπουργού ισοδυναμεί με αμνήστευσή του, καθώς οποιαδήποτε πρόταση που θα τον συμπεριλαμβάνει θα απορριφθεί από την πλειοψηφία ως προδήλως αβάσιμη, κάτι που θα σημαίνει την αθώωσή του και το κλείσιμο της υπόθεσης. Οπως δήλωσε η Πατησίων, «η Νέα Αριστερά δεν θα δώσει οδό διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη» και «δεν θα συμβάλει στο πλυντήριο που στήνει η ΝΔ», καλώντας μάλιστα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «να μη συνδράμουν στη μεθόδευση του καθεστώτος Μητσοτάκη», και «να μη δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη – Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν».
Πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου επιμένουν να συμπεριληφθεί και ο Πρωθυπουργός, κάτι για το οποίο πιέζεται ο Σωκράτης Φάμελλος εσωκομματικά από το «μέτωπο» Πολάκη – Παππά, αν και υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς φωνές που διαφωνούν. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα η προοπτική υπογραφής του κειμένου πρότασης ακόμα και από «Κασσελακικούς» βουλευτές, παρά την αμοιβαία εχθρότητα, βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ πάντα υπάρχουν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι θα μπορούσαν να προστεθούν ώστε να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες τέσσερις υπογραφές που υπολείπονται για να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του πρόταση – αν υποθέσουμε ότι είναι διασφαλισμένες οι 26 υπογραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ…
Αύριο Τρίτη λήγει η προθεσμία μιας εβδομάδας (από την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ) που προβλέπεται ώστε να προσφύγει κάποιο κόμμα στο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές) από ανώτατους δικαστικούς για να ελέγξει τη βασιμότητα των αποδιδόμενων κατηγοριών, ενώ η σχετική προθεσμία από την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης του ΠαΣοΚ έχει παρέλθει χωρίς να γίνει χρήση της σχετικής δυνατότητας. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχει κατατεθεί άλλη πρόταση, τότε θα προγραμματιστεί η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής (μέσα σε δεκαπέντε μέρες) για να συζητήσει τις προτάσεις (αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος).
Με φαστ τρακ διαδικασία
Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει τον λόγο, όπως είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2023 κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για τη σύμβαση 717 που απέρριψε η ΝΔ. Οπως είχε πει τότε «είμαι ο πρώτος που θέλω να χυθεί άπλετο φως», ενώ στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη θα καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2024 «δεν κρύφτηκα, δεν έπαιξα θέατρο και ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα», ενώ καταχειροκροτούμενος από τη «γαλάζια» πτέρυγα θα δηλώσει τον Μάρτιο του 2024 κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας «όποιος έχει συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον μου ας τη φέρει εδώ».
Μπροστά στην πρόταση του ΠαΣοΚ για κακούργημα, η ΝΔ αναγκάστηκε να φέρει τη δική της αντιπρόταση παραπέμποντας τον πρώην υπουργό της για πλημμέλημα. Είναι μια κίνηση πρωτόγνωρη με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, με εξαίρεση την πρόταση του ΠαΣοΚ το 2011 κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η κατάθεση της «γαλάζιας» πρότασης πυροδότησε αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ για μια ακόμα προσπάθεια συγκάλυψης. Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι «επί της ουσίας «κατασκευάζεται» ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα για τον κ. Καραμανλή με μοναδικό στόχο το δικαστικό συμβούλιο επειδή δεν θα στέκει αυτό για το οποίο τον παραπέμπουν, εν τέλει να τον απαλλάξει με βούλευμα». Η πλειοψηφία παραπέμπει το πρώην κυβερνητικό στέλεχός της ενώ θεωρεί ότι δεν φέρει κάποια ευθύνη καθώς η εποπτεία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ανήκει στη ΡΑΣ και όχι στον υπουργό.
Ταυτόχρονα, αν και θεωρεί ότι τα στοιχεία για να του αποδοθεί ποινική ευθύνη «δεν είναι ισχυρά», ωστόσο κρίνει ότι «ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής». Βουλευτές της αντιπολίτευσης διαβλέπουν πίσω από το ιδιότυπο σκεπτικό της πρότασης της η ΝΔ μια προσπάθεια να «στρωθεί» το έδαφος πάνω στο οποίο ο πρώην υπουργός έχει διαμορφώσει την υπερασπιστική του γραμμή, σύμφωνα με την οποία προέβη σε ενέργειες αναφορικά με την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της στελέχωσης του ΟΣΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα προβλήματα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της μείωσης των εργαζομένων του ΟΣΕ, όπως του επισήμαιναν σε αναφορές τους υπηρεσιακά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες ερμηνείες, ο στόχος της ΝΔ είναι, αφού παραπεμφθεί με φαστ τρακ διαδικασία στο δικαστικό συμβούλιο κατά το μοντέλο Τριαντόπουλου, να καταπέσει ακόμα και αυτό το πλημμέλημα. Αν δεν υπάρξουν διαρροές από το μέτωπο της πλειοψηφίας, θα ψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ (απαιτούνται 151 βουλευτές) και περί τα μέσα Ιουλίου ή λίγο μετά θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα που θα εκδώσει η πλειοψηφία παραπέμποντας τον κ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο.