Πολύνεκρες τραγωδίες προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών που διατρέχουν τη «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας, υποθέσεις που αγγίζουν τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου και έχουν έντονο πολιτικό αντίκτυπο, «συνθέτουν» τον καμβά των εκκρεμών δικογραφιών που καλείται αυτή την περίοδο να διαχειριστεί και να ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Οσο για τις αποφάσεις της;  Αυτές, είτε λόγω της φύσης των συγκεκριμένων υποθέσεων είτε λόγω της ιδιότητας των προσώπων που βρίσκονται στο εισαγγελικό και δικαστικό μικροσκόπιο, εκ των πραγμάτων, θα έχουν αντανάκλαση στον δρόμο μέχρι τις ευρωεκλογές.

1. Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Με απόλυτη μυστικότητα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης ερευνά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αφού έπειτα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη πήρε το «νήμα» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο ανώτατος εισαγγελέας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τους τελευταίους έξι μήνες που έχει στα χέρια του τον καυτό φάκελο των υποκλοπών έχει εξετάσει δεκάδες μάρτυρες.

Τελευταίοι που πέρασαν την πόρτα του γραφείου του δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσκόμισαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για την υπόθεση κυρίως ως προς το κομβικό ζήτημα της σύνδεσης συγκεκριμένων εταιρειών και προσώπων που βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση. Ενα ακόμα κρίσιμο «κεφάλαιο» της έρευνας αφορά τη  διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους παρακαλουθούμενους από την ΕΥΠ για να εξακριβωθεί αν τελικά υπήρξε ή όχι και λειτούργησε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

2. «Διαρροή» e-mails ψηφοφόρων

Προτού ακόμη ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, την επικαιρότητα μονοπώλησε το γνωστό θέμα της «διαρροής» στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails) κατοίκων του εξωτερικού που έφθασαν στην κατοχή της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Για την υπόθεση αυτή… τρέχουν οι έρευνες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί και οι πρώτες αγωγές στο διοικητικό δικαστήριο από ψηφοφόρους για τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

Η όποια απόφαση της Αρχής, που έχει ζητήσει ήδη σχετικές εξηγήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και αναμένεται πριν από τις 9 Ιουνίου, πέραν της αυτονόητης σημασίας και αξίας που έχει λόγω του συνταγματικού ρόλου που επιτελεί η Ανεξάρτητη Αρχή, θα συμπεριληφθεί και στον φάκελο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης.

3. Το αγκάθι των «Σπαρτιατών»

Το «κλειδί» των εξελίξεων για τον κοινοβουλευτικό μέλλον των «Σπαρτιατών» το κρατούν τα μέλη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου), ενώπιον του οποίου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές και ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης από την οποία εξαρτάται άμεσα τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο κόμμα. Από την απόφαση των ανώτατων δικαστών εξαρτάται δηλαδή αν οι «Σπαρτιάτες» στο προσεχές μέλλον θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Οπως είναι γνωστό, έχει προηγηθεί η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την ποινική δίωξη όλων των βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα αυτό, πλην του προέδρου του Βασίλη Στίγκα για εξαπάτηση εκλογικού σώματος. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στις 24 Απριλίου για την ανακήρυξη των κομμάτων, καθώς από αυτή θα φανεί αν οι «Σπαρτιάτες» καταφέρουν ή όχι να περάσουν το «ραντάρ» του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

4. Το δυστύχημα των Τεμπών

Το βλέμμα ολόκληρης της κοινωνίας είναι στραμμένο στις έρευνες της Δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. Για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών  βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα δύο μεγάλες ανακριτικές έρευνες. Η πρώτη και βασική είναι αυτή που διενεργεί ο εφέτης-ειδικός ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και όσα ακολούθησαν, όπως π.χ. το μπάζωμα του χώρου, με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να αναζητούν οι Αρχές ευρήματα σε τόνους από χώματα που είχαν μεταφερθεί σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά τους, η Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκληρώνουν σε λίγες ημέρες τον κύκλο των απολογιών των 23 μη πολιτικών προσώπων που ελέγχονται ποινικά για την περίφημη σύμβαση 717 σχετικά με την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Μέχρι σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν φύγει ελεύθεροι αλλά με υψηλές εγγυοδοσίες που φτάνουν και τις 900.000 ευρώ.

5. Φωτιά στο Μάτι

Σχεδόν έξι χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι συγγενείς των 104 νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για να φτάσει η ώρα της κρίσης για τους 21 κατηγορουμένους, οι οποίοι μοιράζονται το εδώλιο ως υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2018. Η στιγμή που περίμεναν φτάνει.

Το πρωί της 29ης Απριλίου η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την – πρωτόδικη – ετυμηγορία από την οποία θα κριθεί η ενοχή ή μη όσων έχουν παραπεμφθεί και δικάζονται κυρίως για όσα παρέλειψαν να πράξουν εκείνες τις κρίσιμες ώρες που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο τόσοι άνθρωποι.