Με το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών να αναμένεται στις 6 Δεκεμβρίου (όπου στην επαναληπτική εκλογή της Τζόρτζια θα κριθεί αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, έχοντας απολέσει ήδη την πλειοψηφία στη Βουλή), ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα όμως τώρα διαγράφεται και ένα νέο σκηνικό διεθνώς, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα της Ουκρανίας και τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο πιθανών διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας. Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντάται αυτή την εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί. Και το ερώτημα είναι αν θα προκύψει κάτι θετικό από όλα αυτά, σε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι η περιώνυμη απειλή του «κόκκινου κύματος» στις ΗΠΑ δεν πραγματοποιήθηκε και κυρίως έπεσαν τα φτερά του αμφιλεγόμενου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μάλιστα ανερχόμενος αστέρας των Ρεπουμπλικανών αναδεικνύεται τώρα ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις. Και αναμένεται σκληρή εσωκομματική κόντρα για την ανάδειξη του υποψηφίου για την προεδρία. Οπως επίσης αναμένεται και ποια θα είναι τα περιθώρια διακυβέρνησης του Μπάιντεν, αν τελικά χάσει και τη Γερουσία. Γεγονός που θα έχει, όπως είναι ευνόητο, άμεση επιρροή και στη διεθνή παρουσία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Ο ίδιος πάντως φάνηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της περασμένης Τρίτης και με ενισχυμένο το κύρος θα συναντηθεί με τον Σι στο Μπαλί, αναζητώντας, όπως είπε, να διευκρινίσει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, η οποία, κατά τον Μπάιντεν, δεν επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά τον υγιή ανταγωνισμό. Ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Και ενώ η Κίνα τηρεί μια απόσταση ασφαλείας στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ως προς τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Μόσχα ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας και μοναδική περιφέρεια που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν εξ ολοκλήρου από την περιοχή δυτικά του ποταμού Δνείπερου 40.000 άνδρες. Και το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί μια νίκη των ουκρανικών δυνάμεων ή έναν πιθανό τακτικό ελιγμό. Ο,τι και αν σημαίνει, πάντως, κυκλοφόρησαν και πάλι οι φήμες για το ενδεχόμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, τη στιγμή που τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη αυξάνεται η δυσφορία για τη συνεχή στρατιωτική ενίσχυση του Ζελένσκι. Και πάντως οι επερχόμενοι Ρεπουμπλικανοί στην Ουάσιγκον έχουν εκφραστεί ανοιχτά κατά της συνεχιζόμενης αυτής βοήθειας. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι σύντομα θα φανεί πού θα καταλήξουν όλα αυτά.