Εχοντας αποστασιοποιηθεί από κομματικές θέσεις και την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση για αρκετό διάστημα, αξιολόγησα με νηφαλιότητα την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Εκτίμησα τη δυναμική οικονομική ανάκαμψη, τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση με την ψηφιοποίηση του κράτους, την αμυντική  θωράκιση της χώρας, αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της. Αξιολόγησα θετικά τις προσπάθειες να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις την εποχή των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε.

Από την άλλη, μου έκανε θετική εντύπωση η θαρραλέα παραδοχή αστοχιών ή ελλειμμάτων πολιτικής που έκανε ο Πρωθυπουργός όταν χρειάστηκε. Πιστεύω ακράδαντα ότι η βελτίωση των πολιτικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής περνά μέσα από αυτοκριτική και αξιολόγηση, λέξη μέχρι πρότινος δαιμονοποιημένη από μερίδα του πολιτικού συστήματος. Προϋπόθεση για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η αναγνώριση των αστοχιών και ο σχεδιασμός των αλλαγών με αυτή την επίγνωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους στήριξα δημόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. Σήμερα αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα και να ενταχθώ στην παράταξη αυτή έχοντας επίγνωση των ευθυνών μου ως πολίτης και πολιτικός.

Είναι γεγονός ότι το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη αναδεικνύει την ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων γύρω από το προοδευτικό κέντρο, απέναντι στην άνοδο των δυνάμεων του λαϊκισμού, ιδιαίτερα της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα τον χώρο του κέντρου εκφράζει κυρίως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι μια μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη όπου συνυπάρχουν φιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου.

Στην Ελλάδα του 2024 δεν υπάρχουν πια μπλε και πράσινα καφενεία, αλλά ούτε και πλατείες αγανακτισμένων. Τα  διλήμματα της εποχής μας ξεπερνούν τις παλιές κομματικές αντιπαραθέσεις καταγγελτικού τύπου. Μπροστά στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης τίθενται σύνθετα ζητήματα ηθικής, δημοκρατίας, κοινωνικής προστασίας, εργασιακής ασφάλειας τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν μέσα από στενά κομματικούς φανατισμούς. Η ίδια η κοινωνία απέδειξε ότι οι πολιτικές απόψεις δοκιμάζονται πια στις πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός απέδειξε ότι απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες. Και αυτό είναι εμφανές στην πράξη καθώς μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει πολιτικές και επιστημονικές προσωπικότητες, με γνώμονα το όραμα και τις ικανότητές τους. Απέδειξε επίσης, ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το σπάσιμο χρόνιων παθογενειών και στεγανών, όπως στην περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και μεταρρυθμίσεων που κατοχυρώνουν ατομικά δικαιώματα όπως η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Σε μία μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη που θέλει να πάει τη χώρα μπροστά και να κρατήσει την κοινωνία ενωμένη, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να προσφέρουν.

Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης