Το Γενικό Λύκειο Μύρινας είναι το αρχαιότερο Λύκειο της Λήμνου. Αποτελεί συνέχεια του Σχολείου που ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1917-1918, μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τους Τούρκους το 1912. Ονομάστηκε «Ελληνικό Σχολείο». Μέχρι το 1988 που λειτούργησε το Γενικό Λύκειο Μούδρου ήταν το μοναδικό Γενικό Λύκειο στο νησί.

Το 2005 που πρωτοδιορίστηκα στο Γενικό Λύκειο Μύρινας η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί θα επέστρεφα στη γενέτειρά μου, μα η συγκίνηση και η τιμή ήταν ακόμα μεγαλύτερες γιατί θα εργαζόμουν στο ίδιο σχολείο που αποφοίτησα, έχοντας πλέον συναδέλφους κάποιους από τους σπουδαίους καθηγητές μου.

Στα 15 χρόνια που υπηρετώ εδώ πέρασαν από το σχολείο αρκετοί συνάδελφοι. Τα πρώτα χρόνια περισσότεροι, τα τελευταία λιγότεροι – κυρίως αναπληρωτές – λόγω μη διορισμών.

Ολοι τους εξαιρετικοί, με ζήλο και θέληση να βοηθήσουν τα παιδιά.

Ολοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μορφωθούν, τα παροτρύνουμε να σπουδάσουν, να ζήσουν τη φοιτητική ζωή, να συναναστραφούν και με άλλους ανθρώπους, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια του νησιού. Εστω και αν αυτό που θα σπουδάσουν δεν θα το ακολουθήσουν ως επάγγελμα, τα οφέλη που θα αποκομίσουν είναι μεγάλα, μα κυρίως θα γίνουν σκεπτόμενοι πολίτες, με κρίση, που δεν θα μπορεί κανείς να τους χειραγωγήσει εύκολα.

Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς Μαθηματικών – Φυσικής – Χημείας, ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντας στον διαγωνισμό Euroscola, επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία.

Τα δύο τελευταία χρόνια το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus και οι μαθητές μας έχουν ταξιδέψει σε Ρουμανία – Πολωνία – Πορτογαλία – Λιθουανία, αποκτώντας πολλές εμπειρίες και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους μαθητές των αντίστοιχων Λυκείων.

Εύχομαι το Λύκειό μας να εξακολουθεί να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, συνεχίζοντας την υπηρέτηση αφενός του γενικού σκοπού της παιδείας και αφετέρου του μερικού στόχου της επιτυχίας των μαθητών του στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Ο κ. Βασίλης Αρκάς είναι διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου.