Παιχνίδι διαρροών

Κύκλος διερευνητικών επαφών για την πώληση του ελληνικού κομματιού της NOVA έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες. Οπως λέγεται στην αγορά, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, fund που ελέγχει τη United Group, μητρική της NOVA, έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τη διερεύνηση δυνητικού ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «επειδή η αποτίμηση της United Group διαμορφώνει ένα μέγεθος που πολύ δύσκολα θα καλυφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η BC Partners φέρεται να αξιολογεί και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων κατά κομμάτια. Ετσι στο προσκήνιο έρχεται η πώληση της NOVA».

Σε μπαράζ διαρροών περί ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την απόκτηση της NOVA, πηγές της πρώτης σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή με κανέναν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών».

Νέα εταιρεία

Δεν χάνουν χρόνο στην Deca Investments συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ. Ενώ έχει μπει μπρος η διαδικασία να ολοκληρωθούν τα exits από το Diorama Investments SICAR SA (Diorama I), όπως η πώληση της Μινέρβα, ταυτόχρονα αυξάνεται η δραστηριότητα του Diorama Investments II RAIF SCA (Diorama ΙΙ), το οποίο διαθέτει κεφάλαια ύψους 213 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες μέρες συστάθηκε η εταιρεία InspectPro Holding, με μετοχικό κεφάλαιο 16 εκατ. ευρώ και μοναδικό μέτοχο το Diorama II. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση της νέας εταιρείας πρόκειται να υλοποιηθεί σε κλάδο-έκπληξη, που «ακουμπάει» και στην παραγωγή και στο retail.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς το νέο fund ολοκλήρωσε την πρώτη του επένδυση, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή στη Leader, με τον CEO της εταιρείας να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία. H Leader δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Το επταήμερο του Βακάκη

Ο Απόστολος Βακάκης των Jumbo, ο πιο απαισιόδοξος επιχειρηματίας της Ελλάδας κατά δήλωσή του, ήταν πάντα υπέρμαχος της απελευθέρωσης των αγορών. Είτε οι περιορισμοί αφορούσαν τις χρήσεις γης είτε τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις μέρες του χρόνου είτε τη διαχείριση της Ακρόπολης(!), ακολουθώντας μια ολοδική του στρατηγική στις business.

Το γεγονός λοιπόν ότι στο περιθώριο της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης αλυσίδας έθεσε και πάλι θέμα 7ήμερης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δεν αποτελεί έκπληξη. Η είδηση βρίσκεται αλλού. Τη γνώμη του Απόστολου Βακάκη περί λειτουργίας των καταστημάτων ζήτησε υπουργός της κυβέρνησης,  όπως ο ίδιος αποκάλυψε. Και ο νοών νοείτω.

Ωστόσο το «αυτονόητο», όπως χαρακτήρισε ο Απόστολος Βακάκης την 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, «θα πάρει καιρό να το δούμε στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν, λέγοντας όμως ότι πολλές φορές έχει διαψευστεί και έχει εκπλαγεί ευχάριστα.

Μοντέλο IRIS

Στα πρότυπα του IRIS αναμένεται να εκτελούνται σε λίγους μήνες όλα τα εμβάσματα. Σύμφωνα με τη νέα κοινοτική νομοθεσία που υιοθετήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Ευρωβουλή, καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά χρημάτων από και προς οποιαδήποτε τράπεζα της ΕΕ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κι αυτό χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Δηλαδή στην προμήθεια του απλού εμβάσματος έναντι των έξτρα χρεώσεων που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες για τις instant μεταφορές. Ο νέος κανονισμός θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη τους επόμενους 12 μήνες. Μένει να φανεί εάν θα αυξηθούν γενικά οι προμήθειες των απλών εμβασμάτων, εν όψει της εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Εκεί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Την έφαγε το κατεστημένο

Δεν αναμετρήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν η Χαβιζέ Γκαγιέ Ερκάν (σκίτσο), πώς θα μπορούσε άλλωστε. Αναμετρήθηκε με το κατεστημένο της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που την πολέμησε ανηλεώς. Κατά το Bloomberg αναμετρήθηκε και με τον (υποτίθεται μεταρρυθμιστή) υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος υποστήριξε το κατεστημένο διότι παραδοσιακώς το ήλεγχε. Δεν ήλεγχε όμως τη δυτικότροπη κεντρική τραπεζίτισσα που ήλθε από το «πουθενά» (από το Πρίνστον, την Goldman Sachs, τη Citigroup, την Barclays, τη First Republic Bank δηλαδή…) για να εφαρμόσει πολιτικές νομισματικής ορθοδοξίας στην παγίως εξ-αιρετική Τουρκία.

Στην επιστολή παραίτησής της η Ερκάν τα είπε όλα. Εκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων», διευκρινίζοντας ότι φεύγει για να προστατεύσει την οικογένεια και το μικρό παιδί της. Ποιος ξέρει τι μπούλινγκ «έφαγε» η 45χρονη τραπεζίτισσα τους οκτώ μήνες που άντεξε στους διαδρόμους του μεγάρου της οδού Χατζή Μπαϊράμ στην Αγκυρα. Επιστρέφοντας όμως τώρα στο «πουθενά» της Δύσης σίγουρα θα εξαργυρώσει την οκτάμηνη θητεία του τρόμου που έζησε στην πατρίδα της. Εχει, όπως και να το κάνουμε, την αίγλη της μια Κεντρική Τράπεζα. Οποια κι αν είναι αυτή.