Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο» είναι μια κωλοτούμπα δρόμος. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να εμφανιστεί και με φουστανέλα, αν έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του. Κοντά βρέθηκε. Χειροκρότησε και τον Μητσοτάκη εντός Μαξίμου και μάλιστα μετά τη διευκρίνιση περί μουσουλμανικής μειονότητας.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη πήγε καλά. Να το επαναλάβουμε, την επόμενη φορά στην Αγκυρα. Και μετά πάλι στην Αθήνα. Και ύστερα Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Σέρρες με Σμύρνη. Να περάσουν δέκα, είκοσι, ακόμα και τριάντα χρόνια χωρίς να αλλάξει κάτι. Απλώς οι δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα και τη διάθεση να συνομιλήσουν για τα ακανθώδη θέματα. Και το Αιγαίο, εκτός από θάλασσα ειρήνης, να γίνει και ένα ωραίο χαλάκι, κάτω από το οποίο θα σπρώξουμε τις βασικές διαφορές.

Μια χαρά είναι αυτό ως σενάριο. Ας τα στείλουμε όλα συστημένα στο μέλλον. Κάποια στιγμή οι υδρογονάνθρακες του Αιγαίου δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν. Και στο μεταξύ, μπορεί να βρεθεί και κανένας πρόθυμος στη Λευκωσία για να υπογράψει τη λύση του Κυπριακού «βάσει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί» – κάπως έτσι το είπε ο Ερντογάν.

Ασφαλώς κάτι πρέπει να γίνει με τους τουρκοφάγους και τους ομολόγους τους στην απέναντι πλευρά. Ας βάλει, λοιπόν, η κυβέρνηση έναν ηλεκτρονικό πίνακα στο Σύνταγμα, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με τα ποσά που εξοικονομούνται από τη νηνεμία στο Αιγαίο.

Να ξέρει ο κάθε πολίτης πόσο πετρέλαιο θέρμανσης αγοράζεις με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του F-16. Μετά όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Ούτως ή άλλως τον έχουμε συνηθίσει τον Ερντογάν. Εχει μεγαλώσει πλέον μια γενιά Ελλήνων παίζοντας τον ρόλο του δύστροπου μπάρμπα που σηκώνει τη μαγκούρα.

Και ο Μητσοτάκης δικαιούται να δει τον υψωμένο αντίχειρά μας, thumbs up που λέει και ο λαός. Παρέμεινε συνεπής στις θέσεις του, επέδειξε σθένος όπου χρειάστηκε και, εν τέλει, η συγκυρία έφερε τον Ερντογάν με τα νερά του. Αν μας διδάσκει κάτι όλο αυτό είναι ότι η αποφασιστικότητα, η προσήλωση στη στρατηγική, που ενίοτε κοστίζει όσο ένα σμήνος Rafale και δύο φρεγάτες, φέρνει αποτελέσματα.

***

Την εβδομάδα που πέρασε δολοφονήθηκε αγρίως μία γυναίκα. Και ένας σκύλος βρέθηκε νεκρός στην Αράχοβα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες που έστειλαν κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών στο βουνό. Η γυναίκα απασχόλησε τα κανάλια. Ο σκύλος τα social media.

Αν το σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης λειτουργούσε αποτελεσματικά, η γυναίκα θα ήταν τώρα ζωντανή. Ομως πέρα από τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης, πέρα από τις παθογένειες που οδηγούν σε τερατογενέσεις, βλέπεις και κάτι που σε αφορά προσωπικά. Υπάρχουν δολοφόνοι εκεί έξω.

Οχι μόνο φονιάδες γυναικών, αλλά και ο τύπος που θα σε σκοτώσει για μια θέση πάρκινγκ, θα σου πάρει τη ζωή για μια κουβέντα ή θα σου ρίξει με ναυτική φωτοβολίδα.

Το ψυχιατρικό προφίλ αυτών των ανθρώπων έχει ελάχιστη έως καμία διαφορά με την ψυχική συγκρότηση του ατόμου που κακοποιεί ένα ζώο. Και όχι απαραιτήτως στην Αράχοβα όπου δεν έχουμε πλήρη εικόνα των γεγονότων.

Συμβαίνει, άλλωστε, συνέχεια σε όλη τη λεβεντόψυχη ελληνική περιφέρεια. Αφού το κάνεις σε σκύλο, μπορείς να το επαναλάβεις και σε άνθρωπο. Αν όμως σκοτώσεις άνθρωπο θα μπλέξεις πολύ πιο άσχημα. Και έτσι προτιμάς τον σκύλο.

Στα social media πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο ολόκληρη την Αράχοβα. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η υπόθεση δεν έχει όπως νομίζουμε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα κρατήσουμε τις αναρτήσεις και την επόμενη φορά θα αλλάξουμε το τοπωνύμιο.

***

Συστηθήκαμε με τη Νέα Αριστερά και περιμένουμε να ακούσουμε τι καινούργιο έχουν να μας πουν. Αν προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν τον αυθεντικό, παλιό ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα εισπράξουν χασμουρητά και αδιαφορία.

Αν, από την άλλη, έχουν να αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, έστω και αν συμπεριλαμβάνει τα γνωστά ουτοπικά, ενδεχομένως να τους ακούσουμε.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σφραγίδα; Ελάτε τώρα! Ποιος ασχολείται στα σοβαρά! Αφήστε που σε λίγο όλοι αυτοί που έσπευσαν και ψήφισαν Κασσελάκη θα αρχίσουν να αισθάνονται κορόιδα.

***

Κατά τα λοιπά, είμαστε δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, σε λίγο το μποτιλιάρισμα θα φουσκώσει σαν τσουρέκι και στα social ανεβαίνουν φωτογραφίες με στολισμένα, φωταγωγημένα δέντρα και τη γάτα του σπιτιού να στέκει δίπλα.

Ο ευτυχισμένος ιδιοκτήτης, του δέντρου και της γάτας, μας ενημερώνει για τον κίνδυνο κατάρρευσης της εορταστικής εγκατάστασης λόγω των διαθέσεων του κατοικιδίου του. Ετσι μας κάνουν οι γάτες. Ηλίθιους με αναμμένα λαμπάκια.