Παραμονές των Φώτων τα παιδιά τραγουδάνε τα κάλαντα:

«Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός…».

Αχ, αυτά τα Φώτα, τι ζημιά μάς έχουν κάνει. Από το πολύ φως έχουν πάρει τα μυαλά μας αέρα κι αν δεν αλλάξουμε μυαλά, προκοπή δεν θα δούμε στον αιώνα τον άπαντα.

Εδώ βγαίνει ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και στο εορταστικό του διάγγελμα λέει τα εξής αδιανόητα:

«…να ακολουθήσουμε την πορεία την οποία η Ιστορία μας και η κληρονομιά μας έχουν διαγράψει για όλους μας και που είναι ένας ρόλος όχι μόνο για τον λαό, αλλά ένας ρόλος γενικότερος για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Σας το λέω αυτό χωρίς καμία αλαζονεία. Αυτός είναι ο προορισμός μας και θέλω να το γνωρίζετε».

(Τι να πω; Την ανθρωπότητα μπορεί και να τη σώσουμε κάποτε. Τα σκουπίδια μας, πάντως, αδύνατο να τα διαχειριστούμε!)

Υστερα από τέτοια διαγγέλματα είναι εντελώς φυσικό στη διεθνή έρευνα της Pew Research οι Ελληνες να απαντούν ότι ο πολιτισμός τους είναι ο ανώτερος στον κόσμο! Προσοχή: όχι ο αρχαίος πολιτισμός, αλλά ο σημερινός, των Εξαρχείων και των μπαχαλάκηδων.

Με αυτά τα παραισθησιογόνα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, με αυτούς τους μύθους τα τρέφουμε, με αυτή την αλαζονεία τα ποτίζουμε – και μετά θεωρούμε διεθνή συνωμοσία το ότι δεν μας σιτίζουν δωρεάν στο Πρυτανείο όλα τα άλλα έθνη και μας ζητούν πίσω τα δανεικά που τους πήραμε. Και γιατί να μοχθήσουν οι Ελληνες και να δημιουργήσουν όταν είναι «οι αριστοκράτες των λαών» (Κ. Ζουράρις) ή «τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» (Ζαμπέλιος).

Τους έχουμε δημιουργήσει μια Ιστορία γεμάτη ψέματα για να τονίσουμε τη «συνέχεια της φυλής» και να φέρουμε όσο γίνεται πιο κοντά το αρχαίο κλέος. Μετονομάσαμε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε «ελληνικό» Βυζάντιο ενώ ήταν απλώς ένα πολυεθνικό θεοκρατικό κράτος, η συνέχεια της ρωμαϊκής κατοχής, που άρχισε το 147 π.Χ. Οχι μόνο δεν ήταν ελληνικό, αλλά από τον Ιουστινιανό και πέρα κατέστρεψε και ερήμωσε την Ελλάδα. Οι «έλληνες εθνικοί» υπέστησαν φοβερούς διωγμούς τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και η λέξη «Ελληνας» ήταν απαγορευμένη. Κανένας αυτοκράτορας δεν καταγόταν από την κυρίως Ελλάδα και ο επίσημος τίτλος τους ήταν «Βασιλεύς των Ρωμαίων». Ευτυχώς, τους τελευταίους αιώνες το ρωμαϊκό κράτος έγινε ελληνόγλωσσο, διευκολύνοντάς μας να το ονομάσουμε «ελληνικό».

Σερβίραμε στους μαθητές μια διαστρεβλωμένη «ένδοξη» ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης (τι έχει να γίνει με τη διακοσιοστή επέτειο!), αρχίζοντας με τον μύθο της Αγίας Λαύρας και αποκρύπτοντας την πλήρη αποτυχία της εξέγερσης, εφόσον οι Ελληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους παρά με τους Τούρκους. Θα έπρεπε να γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Ελλάδας όχι την 25η Μαρτίου, αλλά στις 8 Οκτωβρίου – επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου που πραγματικά απελευθέρωσε τη χώρα μας.

Ετσι, με μύθους και παραμύθια, έχουμε δημιουργήσει στους Ελληνες μια ψευδή συνείδηση που τους κρατάει μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο και τους εμποδίζει να αναπτύξουν ισότιμες και αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους και με τους άλλους λαούς. Που δεν τους δίνει τις βάσεις να οργανωθούν με σύγχρονα πρότυπα – να ξεκολλήσουν από τη φάρα, την οικογένεια, τη φυλή, την παρέα – και να οργανωθούν σε κοινωνία ελεύθερων, ενήλικων και αυτόνομων πολιτών. Που τους εγκλωβίζει σε μια αρχαϊκή, βαλκανική και ορθόδοξη νοοτροπία. Βγαίνουμε τελευταίοι σε όλους τους διεθνείς στατιστικούς δείκτες: οικονομικούς (ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας), κοινωνικούς και πολιτιστικούς.

Κατά τα άλλα, όμως, είμαστε προορισμένοι να σώσουμε την Ευρώπη και την ανθρωπότητα… Μην το λέτε όμως αυτό σε ξένους, μπορεί να σας παρεξηγήσουν…