Οπως και να το δει κανείς, η αποχή μαζί με τα, πέραν της Δεξιάς, μορφώματα – όπως είχα διαβλέψει με σχετικό άρθρο μου στις 7/6/2024 – ήταν οι, πραγματικά, μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς των ευρωεκλογών. Με την αυστηρή ανάγνωση των αριθμών του εκλογικού αποτελέσματος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μιλήσουν για κυριολεκτικό αποδεκατισμό μέσα σε μόλις 12 μήνες, όταν το ΠαΣοΚ μπορεί να μιλήσει για σταθερότητα και αξιοπρεπή επιβίωση.

Ενα πρώτο ερώτημα είναι αν, ακόμα και έτσι, είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, αφού δεν πιάσαμε τον διακηρυγμένο στόχο μας, της 2ης θέσης: Οχι, δεν είμαστε. Απλά και ευθέως.  Ενα επόμενο ερώτημα είναι, γιατί δεν αξιοποιούμε αυτό το διάστημα την τεράστια φθορά των αντιπάλων μας, αντί να στρέφουμε ήδη τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας επάνω μας, με μια δημόσια συζήτηση για εσωτερικά ζητήματα στρατηγικής και προσώπων, όταν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κασσελάκης έχουν να λογοδοτήσουν για πολύ μεγαλύτερες απώλειες και βρίσκονται ήδη σε πολιτική δυσκολία ο ένας και παραζάλη ο άλλος.

Ορισμένα στελέχη μας, ίσως εύλογα, απαντούν πως «το καλύτερο είναι εχθρός του καλού» και πως η λογική του «ώριμου φρούτου» δεν αρμόζει στο ΠαΣοΚ. Κατανοητό, ως έναν βαθμό. Αλλά και το να μη στέκεσαι στιγμή στις σημαντικότατες απώλειες των βασικών αντιπάλων σου, δίνοντας τη δυνατότητα ουσιαστικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων, οργανωμένης εσωτερικής και ελεύθερης συζήτησης στα όργανα, ανασύνταξης δυνάμεων και επαναστοχοθέτησης, μάλλον δεν δείχνει σώφρον – ούτε σύνηθες! Και αυτό το τονίζουν όλα ανεξαιρέτως τα βασικά… εγχειρίδια πολέμου, με τον οποίο τέτοιες ώρες ίσως προσομοιάζει και η πολιτική. Από την άλλη πλευρά, οι άμεσες παρεμβάσεις ορισμένων στελεχών, που θέλω να θεωρώ αυθεντική την αγωνία τους στη βάση του «αν όχι τώρα, πότε;», όπως και οι αντιδράσεις άλλων, που εδράζονται πάνω στο θυμικό και τον αυθορμητισμό, σίγουρα δεν αποτελούν καλό σύμβουλο στην πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη ήττα και διαχειρίζεται μια πραγματική εκλογική εκατόμβη, της τάξης άνω του εκατομμυρίου, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά έπαψε πλέον να υφίσταται, με το ΠαΣοΚ να καθίσταται ισχυρός πόλος στον πολύπαθο αυτόν χώρο.

Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και πολλές άλλες παραμέτρους, όπως του πού βρισκόμαστε πλέον, αλλά και του «πού» και «πώς» θα πάμε εκεί που θέλουμε – και πρέπει να πάμε. Ολα είναι δεκτά και όλες οι προσεγγίσεις θα συζητηθούν στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Κινήματος την αμέσως ερχόμενη εβδομάδα. Είμαι της άποψης ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Η συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Εκεί όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε το χατίρι σε εξωθεσμικά παράκεντρα, που επιθυμούν να στρέψουν τα φώτα πάνω στο ΠαΣοΚ για τους δικούς τους λάθος λόγους, αλλά ούτε και να επιτρέψουμε σε προσωπικές πικρίες, παράκαιρες φιλοδοξίες και ατεκμηρίωτες κριτικές να καταστρέψουν ό,τι με τόσο κόπο χτίσαμε όλοι εμείς – τουλάχιστον αυτοί που ήμασταν πάντα εδώ…

Ας προσέξουμε, τουλάχιστον αυτή τη φορά, να μην πληρώσουμε πάλι πρώτοι μια κρίση που ξεκίνησε πάλι από άλλους και τους αφορά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμάς…

Η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Λάρισας και ποινικολόγος.