Μύθος 1ος:

Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη: Αλήθεια: Τον Μάρτιο-Απρίλιο 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι 2,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Ενώ στις περισσότερες χώρες μειώνεται… στην Ελλάδα ανεβαίνει.

Μύθος 2ος:

Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας: Αλήθεια: Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποτύχει: Τα διάφορα «καλάθια», οι μειώσεις 5%, η επιβολή πλαφόν κέρδους, οι επιστολές.

Αλήθεια: Ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπερβαίνει το 30% και σε πολλά αγαθά οι αυξήσεις τιμών είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλήθεια: Το διάστημα Σεπτέμβριος 2021-Αύγουστος 2023, όταν σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα… ενώ η αισχροκέρδεια κυριαρχούσε.

Μύθος 3ος:

Ο υψηλός ΦΠΑ δεν μειώνεται γιατί μέρος από τα υπερέσοδα επιστρέφει στους οικονομικά αδύναμους: Αλήθεια: Η κυβέρνηση έδινε market-pass… μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, το market-pass κόπηκε (μόνο στη Θεσσαλία δίνεται), αλλά ο ΦΠΑ παρέμεινε στο 13%!

Μύθος 4ος:

Η μείωση του ΦΠΑ απέτυχε όπου εφαρμόστηκε: Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε μείωση του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε (Μάιος 2023-Απρίλιος 2024, EUROSTAT): Στην Πολωνία 17%, στην Πορτογαλία 9% και στην Ισπανία 7,3%.

Αλήθεια: Η ίδια η ΕΕ (η οποία πρότεινε το μέτρο) αναφέρει σε έκθεσή της τη θετική συνεισφορά του μέτρου όπου εφαρμόστηκε.

Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε, το μέτρο συνεχίζεται.

Αλήθεια: Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε 11,5% στην Ευρωζώνη και 6,2% στην Ελλάδα.

Μύθος 5ος:

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στους καταναλωτές: Αλήθεια: Οι βιομήχανοι τροφίμων και οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ διαβεβαιώνουν ότι αν το μέτρο ψηφιστεί, οι καταναλωτές θα δουν άμεσα πτώση τιμών στο ράφι.

Αλήθεια: Η κυβέρνηση παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών επί θητείας της.

Αλήθεια: Αδράνεια, αδυναμία, ανικανότητα. Τα 3 Α που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και που πληρώνουν – στην κυριολεξία – πολύ ακριβά οι καταναλωτές.

Ο κύριος Μιχάλης Κατρίνης είναι κοινο-βουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ.