Βιαστική σημείωση για τα τρέχοντα: Και μόνο που ζήσαμε να διαβάσουμε ρεπορτάζ για τη θέρμη με την οποία υπερασπίστηκε την ισότητα στον γάμο ο Αδωνις Γεωργιάδης, και μόνο που ζήσαμε να ακούσουμε να κατακεραυνώνει βουλευτή για τα ομοφοβικά του σχόλια, φτάνει.

Ειλικρινής ή πολιτικά ωφέλιμη/αναγκαία/επιβεβλημένη στάση, λίγη σημασία έχει τελικά. Με την ουσία του θέματος, η στήλη έχει επανειλημμένως ασχοληθεί διεξοδικά και μάλιστα before it was cool, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Τελεία, παράγραφος.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από εκείνα τα αντιδημοφιλή θέματα. Εκείνα που όσοι δεν θέλουν να βλέπουν την αλήθεια, αν δεν κολακεύει την εικόνα μας, τα βαφτίζουν αντεθνικά, ρίχνουν βολικά το ανάθεμα σε όσους επιμένουν να τα θυμίζουν και πάνε παρακάτω.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η χώρα μας εισέπραξε άλλη μία ντροπιαστική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφορά τον θάνατο παράτυπου μετανάστη από πυρά λιμενικών στην Ψέριμο το 2014.

Δεν θα σας κουράσω με τις λεπτομέρειες. Θα σταθώ μόνο στην καταδικαστική απόφαση, αλλά και στην εξίσου αποκαρδιωτική διαπίστωση των ευρωπαίων δικαστών για το γεγονός ότι στην Ελλάδα η υπόθεση δεν διερευνήθηκε επαρκώς. Το Στρασβούργο καταδίκασε, η εισαγγελέας εδώ στην Ελλάδα είχε βάλει τον φάκελο στο αρχείο.

Κατά διαβολική σύμπτωση που δεν κίνησε υποψίες στη χώρα μας, οι μαρτυρίες που συνελέγησαν εδώ ήταν πανομοιότυπες και καθ’ όλα σύμφωνες με την εκδοχή του Λιμενικού. Αν δεν σας θυμίζει κάτι αυτό το τελευταίο, ας αναρωτηθούμε πόσο ερευνήθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου έως σήμερα. Πώς γίνεται κι εκεί να υπάρχουν πανομοιότυπες διατυπώσεις σε καταθέσεις επιζώντων; Πώς γίνεται να μη δουλεύουν οι κάμερες σε σειρά περιστατικών όταν από αυτές εξαρτάται η διαπίστωση της αλήθειας που μπορεί και να μην ευνοεί τις Αρχές;

Και αλήθεια, μιλώντας για έρευνες, μάθαμε τελικά τι απέγινε με εκείνη την έρευνα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός όταν ζωντανά στο CNN η Αμανπουρ του έδειξε ένα ανατριχιαστικό βίντεο των «New York Times», που κατά την εφημερίδα δείχνει λιμενικούς στη Λέσβο να φορτώνουν μετανάστες – ανάμεσά τους και παιδιά – και να τους αφήνουν σε μια βαρκούλα στη μέση της θάλασσας; Ηταν 23 Μαΐου του 2023. Τον Οκτώβριο θυμάμαι ρώτησα σχετικά τον αρμόδιο υπουργό και ως τότε πόρισμα δεν υπήρχε.

Και για το τέλος, δύο χρήσιμα κλισέ:

Η αλήθεια πονάει.

Εθνικό είναι το αληθές.