Με την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή θέα και σε πλήρη εξέλιξη, ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί το ΠαΣοΚ στη δεύτερη θέση δημοσκόπησης. Συνέβη στη μέτρηση της Opinion Poll για το Action 24 και όποιος βάλει στοίχημα ότι θα δούμε την τάση να παγιώνεται δεν πρόκειται να χάσει τα λεφτά του. Η κατάσταση στην Κουμουνδούρου έχει αγγίξει τέτοια βάθη πολιτικής γελοιότητας που και η θέασή της ακόμη προκαλεί πια από αμηχανία έως και ετεροντροπή.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα ανατραπεί η τρέχουσα κομματική ισορροπία, αλλά πότε. Στο μεταξύ, εκεί έξω υπάρχει κόσμος, ποσοτικά διόλου αμελητέος, που διψά για εκπροσώπηση. Το πώς θα τους κερδίσει το ΠαΣοΚ ας απασχολήσει τη Χαριλάου Τρικούπη. Εκείνο όμως που απασχολεί όλους μας είναι τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος για να ωφεληθεί ο τόπος.

Η επιστροφή της χώρας σε, κάποιου είδους έστω, οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν συνέπεσε τυχαία με το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση αποτέλεσαν το βασικό καύσιμο για την εκτόξευση του κόμματος. Και αυτό, με τη σειρά του, με άριστο πολιτικό μάρκετινγκ, ανταποκρίθηκε στις τότε ανάγκες. Λαϊκισμός και διάψευση της οδυνηρής πραγματικότητας ως την τελευταία στιγμή.

Ούτε τότε όμως ούτε και σήμερα, φυσικά, χρειάζεται κάτι τέτοιο ο τόπος. Ευτυχώς, δε, μοιάζει να μην αποτελεί πια ούτε ζητούμενο των πολιτών. Οσοι έχουν απομείνει να ζουν σε τέτοια πλάνη βρίσκουν κομματική στέγη σε μικρότερους σχηματισμούς. Επομένως, το ΠαΣοΚ, και να ήθελε να διαλέξει αυτόν τον «εύκολο» δρόμο, δεν θα βρει ανάλογο καύσιμο για να εξασφαλίσει τη δική του εκτόξευση σε ποσοστά εξουσίας.

Αν θέλει να αποτελέσει πρώτη επιλογή των πολιτών του ευρύτερου χώρου, τότε θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους και κυρίως να επανεφεύρει τον εαυτό του και βασικές έννοιες που το προσδιορίζουν. Τι θα πει γόνιμη αντιπολίτευση; Τι τολμούν να πουν, για παράδειγμα, για τη φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες; Τι θα πει Κεντροαριστερά και Κέντρο εν έτει 2023; Ποια είναι τα θέματα που διαμορφώνουν την ατζέντα και ποια τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος; Τι έχουν να πουν π.χ .για την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή;

Εξι μήνες τώρα παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να τρώει τις σάρκες του και από τη διάλυσή του ευνοούνται πολλοί. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανονικότητα. Οταν κάτσει η σκόνη, θα φανεί αν η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να αδράξει τη μεγάλη της ευκαιρία και αν, σε αντίθεση με αυτό που είχε πει κάποτε η κυρία Αχτσιόγλου για την Αριστερά, το ΠαΣοΚ είναι ένα κόμμα που μπορεί να ευνοείται και από την κανονικότητα.