Επιστροφή στο αριστερό παρελθόν

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο του «παππού» Ρικάρντο Λάγκος, του «πατέρα» Εβο Μοράλες και του «γιου» Αλέξη Τσίπρα ήταν σαν φλας μπακ από την εποχή που οι Συριζαίοι ονειρεύονταν αργεντίνικα ελικόπτερα και ρητόρευαν διαρκώς για τη γη της πολιτικής τους επαγγελίας, τη Λατινική Αμερική. Εξ ου και οι πιστοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης πανηγύρισαν το ταξίδι στο καλοκαιρινό νότιο ημισφαίριο. Μ’ αυτό – και με σχόλια σαν του πρώην προέδρου της Βολιβίας πάνω στους συγγενικούς δεσμούς που ενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τα λατινοαμερικάνικα είδωλά του – ο αρχηγός τους έδειξε το εύρος της επιδραστικότητάς του στον αριστερό μικρόκοσμο, λένε. Τι κι αν συχνά το παρελθόν αποδεικνύεται όλα όσα απέτυχε κανείς να είναι; Τι, δηλαδή, κι αν οι μνήμες από το συριζαϊκό προχθές, που ξύπνησαν στην Μπραζίλια, θύμισαν πώς κατέληξαν οι ριζοσπαστικές αυταπάτες των συντρόφων;

Τα πρότυπα τα παλιά, τα ορθόδοξα

Κατερίνα Λάσπα

Ενοχλήθηκε η Κατερίνα Λάσπα που οι drag queens επέβαλαν πρότυπα στα παιδάκια. Ή μάλλον, τσατίστηκε επειδή δεν τους επέβαλαν τα σωστά, αυτά που θέλουν τα κορίτσια να βάφουν το μαλλί πλατινέ όταν μεγαλώσουν και να υποδύονται τις Μπάρμπι, για παράδειγμα. Οπότε, υπεραμύνθηκε των άλλων, των παλιών, των ορθόδοξων. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάλι, δεν υπερασπίστηκε επισήμως ούτε εκείνη ούτε όσους βρέθηκαν απέναντί της. Αρκέστηκε σε διαρροές για «το ΠαΣοΚ που σέβεται τα δικαιώματα όλων». Αλλά δεν σκέφτηκε μήπως χρειάζεται να τη σωφρονίσει με κάποια πειθαρχική ποινή προκειμένου να μάθει να ποστάρει την κομματική γραμμή. Λογικό. Τώρα, που ο πολιτευτής Κωστέτσος ψάχνει το κόμμα το οποίο θα ντύσει με λίγο σταριλίκι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρυχθεί ανένδοτος κατά των υποψηφίων από τη σόουμπιζ. Είναι κι αυτά ψηφαλάκια που μπαίνουν.

Αυτή η καρικατούρα είστε

Δημήτρης Κουτσούμπας

Για τον γενικό γραμματέα του Περισσού η χιλιοτραγουδισμένη από την Κουμουνδούρου προοδευτική διακυβέρνηση είναι «καρικατούρα». Ο Μητσοτάκης μερικούς μήνες πριν την είχε χαρακτηρίσει «τερατογένεση». Ο μεν, δηλαδή, τόνισε την τρομακτική πλευρά μιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, Βαρουφάκη και ΚΚΕ. Ο δε την κωμική. Η μια δεν αποκλείει την άλλη, βέβαια. Τόσο οι δεξιοί όσο και οι πούροι αριστεροί, οι κομμουνιστές, βλέπουν το κυβερνητικό σχήμα που διαλαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο σαν παραμόρφωση της έννοιας της προοδευτικότητας και λιγότερο ως λύση πολιτικής αλλαγής. Το «αυτοί είστε» του Δημήτρη Κουτσούμπα στους Συριζαίους, όμως, έπιασε καλύτερα το λαϊκό αίσθημα. Πολλοί πια κοιτούν τον συριζαϊκό μπαμπούλα όπως τα τερατάκια της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Μπαμπούλας ΑΕ». Τούς προκαλεί γέλιο, όχι φόβο.

Μεγάλη ζημιά, μικρά κέρδη

Θέμης Χειμάρας

Την πρώτη φορά που ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ αν το κυβερνών κόμμα θα ξανακατεβάσει τον Θέμη Χειμάρα αποκρίθηκε «η συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ θα γίνει στην ώρα της», ενώ τη δεύτερη πως η διαδικασία «βρίσκεται σε εξέλιξη». Σε ελεύθερη απόδοση από τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να αποφεύγουν τις ξεκάθαρες απαντήσεις: οι ψηφοφόροι της Φθιώτιδας μάλλον θα ξαναδούν το όνομά του στον κατάλογο των γαλάζιων υποψηφίων. Τι εκτιμήθηκε ως προσόν του; Η παράδοση της έδρας. Μέχρι και ένας ρούκι της πολιτικής επικοινωνίας, πάντως, θα μπορούσε να διαβλέψει ότι η ζημιά που ενδέχεται να προκαλέσει μια τέτοια κίνηση είναι μεγαλύτερη απ’ τα κέρδη που θα φέρει – αφού θα έκανε τις πολακικές ιαχές να ηχούν ως αξιόπιστη κριτική στα αφτιά της κοινής γνώμης.