Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αποφάσισε να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Αυτό ασκεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με επιπλέον δανεισμό.

Οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη καθώς απομακρύνουν πόρους από έργα υποδομής ή εκπαίδευσης τα οποία ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα στην ΕΕ.

Εάν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών λειτουργήσει ανασταλτικά στην οικονομική ανάπτυξη, η χρηματοδότησή τους θα μπορούσε να γίνει εκδίδοντας ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ. Αυτά λειτουργούν ως «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» καθώς η απόδοσή τους αυξάνεται (μειώνεται) βάσει του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΕΕ έχει κίνητρο να εκδώσει αυτά τα ομόλογα στον βαθμό που οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αποδυναμώσουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς, στην περίπτωση αυτή, θα αποπληρώσει λιγότερο στους επενδυτές.

Τα ομόλογα αυτά, όμως, θα προσελκύσουν τους διεθνείς επενδυτές, δεδομένου ότι αυτοί θα ανταμειφθούν περισσότερο εάν η ανάπτυξη της ΕΕ αυξηθεί παρά τις ενισχυμένες στρατιωτικές δαπάνες. Το τελευταίο προϋποθέτει να ερμηνεύσουν οι επενδυτές τον αυξημένο στρατιωτικό εξοπλισμό ως καταξίωση της ΕΕ σε αξιόπιστη οικονομική και στρατιωτική δύναμη!

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής στο University of Liverpool.