Δεν είναι ασπρόμαυρη η συζήτηση για το άρθρο 16. Οσοι επιμένουμε να ζητάμε μια χώρα με δυνατότητες και ανοιχτές προοπτικές όμως και όσοι ρεαλιστικά λέμε πως καλύτερα οι γονείς να πληρώνουν εδώ από το να φεύγει το παιδί για την Τιμισοάρα ή να φοιτά σε αμφιβόλου επιπέδου παραρτήματα, περίπου αυτονόητα ρέπουμε προς την ανάγκη άρσης της σχετικής απαγόρευσης.

Οι απόψεις βέβαια είναι όλες σεβαστές, με μόνη προϋπόθεση την ειλικρίνεια. Μια ειλικρίνεια που πιστοποιείται όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με έργα και βιογραφικά γιατί γενικώς η επαναστατική γυμναστική και οι παρλάτες αριστεροσύνης όπως όλοι ξέρουμε είναι τζάμπα.

Με τον καύσωνα λοιπόν, αυτή την εβδομάδα δεν πολυκυκλοφορήσαμε. Και έτσι προέκυψε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μίνι έρευνα που εκ του αποτελέσματος είχε την πλάκα της. Πόσοι άραγε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάσσεται κατά της αλλαγής του άρθρου 16 πέρασαν από πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Ας πάρουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Με μια αναλυτική εξέταση των βιογραφικών των μελών τους στον ιστότοπο της Βουλής και το Vouliwatch διαπιστώνει κανείς τα εξής: Από τους 21 του Κομμουνιστικού Κόμματος οι 5 έχουν περάσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο από ιδρύματα της αλλοδαπής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους 18 από τους 47 συνολικά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε και πόσοι εξ αυτών στέλνουν τα παιδιά τους έξω για σπουδές.

Είναι αυτό μεμπτό; Ουδόλως! Απλώς, να ξέρουμε τι λέμε.

Προ ετών, σε φάση βαθιάς οικονομικής κρίσης ακόμη, προβεβλημένο μέλος της τότε Boυλής καλούσε τους πολίτες σε ανυπακοή για τον ΕΝΦΙΑ, από τον καναπέ ψυχαγωγικής εκπομπής. Ο ΕΝΦΙΑ, έλεγε, είναι ληστρικός φόρος, ένα δυσβάσταχτο χαράτσι το οποίο οι Ελληνες οφείλουν να θάψουν στην πράξη προσχωρώντας ανεξαρτήτως φοροδοτικής ικανότητας στη λογική του «δεν πληρώνω».

Η παρουσιάστρια της εκπομπής παρακολουθούσε τον συλλογισμό σκεπτική και μόλις η καλεσμένη της ολοκλήρωσε, σχεδόν με αφέλεια τη ρώτησε: δηλαδή εσύ τώρα για το σπίτι σου δεν έχεις πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ε; Η καλεσμένη τότε στριμωγμένη, άρχισε με κάτι μισόλογα να δικαιολογείται, για να παραδεχθεί τελικά ότι πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ κανονικά γιατί το σπίτι, όπως είπε, είναι στο όνομα του παιδιού και δεν ήθελε να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Καλές είναι οι παρλάτες, αλλά μερικά θέματα, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα έχει λύσει ή τέλος πάντων τα έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα.