Ηέξοδος από τα μνημόνια πρέπει να συνοδευτεί από μία γενναία πολιτική ενίσχυσης του αγροτικού τομέα της χώρας προκειμένου η εθνική οικονομία να μπορέσει να αποκτήσει ξανά σταθερή βάση στην παραγωγική της πυραμίδα.
Οι αγρότες αναμένουν από τον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει ένα γενναίο πρόγραμμα ελαφρύνσεων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν με ίσους όρους με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους να ασκούν το επάγγελμα.
Είναι γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο επιφύλαξε σημαντικές επιβαρύνσεις στον κόσμο της υπαίθρου. Τα βήματα που πρέπει σταδιακά να γίνουν για να αποκτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα η αγροτική οικονομία εστιάζονται:
l Στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που εκτοξεύθηκε στα χρόνια των μνημονίων στο 24%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ευρωζώνης είναι κάτω από 10%.
l Στην κατάργηση του ΦΠΑ για το ζων βάρος για τα ελληνικά σφάγια, εν αντιθέσει με το εισαγόμενο κρέας.
l Στην ενίσχυση της αγροτικής πίστης ώστε να μη δανείζονται οι έλληνες αγρότες με τετραπλάσιο κόστος χρήματος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
l Απαιτείται επίσης γενναία ενίσχυση με σχέδιο των εξαγωγών τροφίμων, αφού ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι ανελέητος και το έλλειμμα εμπορικής διπλωματίας της χώρας η βιομηχανία το μετακυλίει ως κόστος στους αγρότες.
l Στην κατάργηση του ανεδαφικού φόρου (ΕΦΚ) στο κρασί, που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα με την εκτόξευση της διακίνησης «μαύρου» χύμα κρασιού, φέρνοντας στα όριά τους μικρά οινοποιεία και συνεταιριστικά.
l Στην αποκλιμάκωση του ΕΦΚ πετρελαίου για αγροτική χρήση. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη των 27 που δεν έχει φθηνό αγροτικό πετρέλαιο.
l Με δεδομένο ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η φορολόγηση των επιδοτήσεων καθιστά την Ελλάδα τη μοναδική στην ευρωζώνη που το υιοθετεί, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
l Τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια των μνημονίων είχαν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών υποβοήθησης του αγροτικού τομέα, με το πάγωμα των προσλήψεων. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς που λειτουργούν ανταποδοτικά και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως ο ΕΛΓΑ (έχουμε λειψανδρία στους ελεγκτές-εκτιμητές) ή ο ΕΛΟΓΑΚ για τους ελέγχους και τα ισοζύγια σε γάλα και κρέας, οι προσλήψεις έπρεπε να έχουν γίνει «χθες»!
Και αυτό γιατί η ζημιά με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ιδίως γάλακτος έχει ήδη επέλθει για την ελληνική κτηνοτροφία.
l Τέλος, η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών που συγκροτούν ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς επιβάλλεται για την ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο πρωτογενής τομέας στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι συνεταιρισμοί είναι ο κανόνας και οι μοναχικοί αγρότες η εξαίρεση, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα καθώς λόγω της υπερφορολόγησης ευνοείται η «μαύρη διακίνηση» αγροτικών προϊόντων, χωρίς παραστατικά, άρα αποδυναμώνεται η συνεταιριστική ιδέα…
Ο κ. Γιάννης Κολλάτος είναι μηχανικός με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.