Ροπή και ρεπό

Σαν γάτος κάθομαι στον ήλιο της βεράντας και γουργουρίζω – μετά τους Τηλέμαχους και τις Υπατίες, έφθασαν οι Αλκυονίδες, ημερολόγιό μου. Και διαπιστώνουμε πόσο διαφέρουν οι νέοι από τους αρχαίους μετεωρολόγους: οι πρώτοι βαφτίζουν με ηχηρά ονόματα τον κακό τους τον καιρό, στις καλοκαιρίες έδιναν ονόματα οι παλιοί.

Δεν υπήρχε τηλεόραση βλέπεις τότε και φήμη αποκτούσαν οι άγγελοι καλών, όχι κακών ειδήσεων.

l Και δεν είναι μόνο οι μετεωρολόγοι που πρέπει να βρίσκουν ονόματα για τις καταστροφές, είναι και οι πολιτικοί που πρέπει να βρίσκουν σοφές πολιτικές έννοιες για να γίνεται μεστός ο λόγος τους: κουρελούδες, ρεπατζήδες, αποστάτες, πρόθυμοι, χουνταίοι, αγύρτες είναι τα νέα νοητικά εργαλεία κατανόησης της ελληνικής πολιτικής ελίτ, τα οποία προστίθενται στα προδότες, μερκελιστές, γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες, προσκυνημένοι, δωσίλογοι της προηγούμενης περιόδου.

Εκείνο το «ρεπατζήδες» πολύ με βασάνισε, δεν το είχα ξανακούσει, τέτοια αγραμματοσύνη με δέρνει, ντρέπομαι. Εμαθα πως έτσι ονομάζονται αυτοί που αντικαθιστούν όσους έχουν ρεπό στη δουλειά τους. Νόμιζα πως είναι παράγωγο του «ρέπω», αυτός που ρέπει προς την ακολασία, τη βλακεία, τη φιλαργυρία, την πολιτική και άλλα τέτοια δεινά.

l Γουργουρίζω, γουρζουρίζω – γατούλα πουθενά. Πρέπει να βγω στα κεραμίδια να νιαουρίζω, στις βεράντες δεν γίνεται τίποτα.

Εξέλιξη των ειδών

Να έλεγαν άραγε και οι αρχαίοι πολιτικοί τέτοια ρεπατζίδικα και τα έχουν αποκρύψει Ηρόδοτος, Θουκυδίδης και οι λοιποί, για να κρύψουν τις πομπές των συναδέλφων τους; Γιατί από τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα ως τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο, όλοι τους ασχολήθηκαν με την πολιτική· δηλαδή ήταν και σοφοί άνθρωποι κάποιοι από τους πολιτικούς εκείνη την εποχή. Πάντως η αλήθεια είναι πως ήταν αποτυχημένοι πολιτικοί όλοι οι αρχαίοι σοφοί, κανείς από αυτούς δεν πρόκοψε, μετά βίας γλίτωσαν το κεφάλι τους από τους αντιπάλους τους – η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μεταξύ πολιτικών είναι πολύ πρόσφατο φαινόμενο.

l Αρα πολιτική και σοφία δεν πάνε μαζί, μας διδάσκει η Ιστορία· αλλά επειδή η ανθρωπότητα συνεχώς βελτιώνεται και οι μεταλλάξεις από Borealopithecus politicus cretensis σε Praeanthropus politicus cretensis συνεχίζονται, σήμερα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως ο μελίρρυτος ποταμός της σοφίας Παύλος Πολάκης.

l Ποταμός θα είναι και ο λαός την Κυριακή στη διαδήλωση της πλατείας Συντάγματος κατά τους οργανωτές της· υπέρ του Ονόματος φυσικά που είναι η ψυχή μας  – εμείς δεν είμαστε Φάουστ να την πουλήσουμε. Γαλάζιος ποταμός με πολλά μαύρα, κατάμαυρα ψάρια – με εγκέφαλο πολιτικοποιημένου εθνικά σκεπτόμενου γοβιού.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Φάουστ παρέδωσε ευχαρίστως την ψυχή του γιατί είχε βαρεθεί να είναι σοφός – γουργούριζε και αυτός μέσα στα βιβλία, γουργούριζε, τίποτα δεν γινόταν. Θέλει κεραμίδια η δουλειά – τον ανέβασε ο Μεφιστοφελής και ήταν εκεί πάνω μια χαρά.

Τα δέλτα των ποταμών

l Αντί να πνιγώ στο θολό ποτάμι του Συντάγματος, προτιμώ να πάω τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ζάππειο, στην εκδήλωση που οργανώνει το Ποτάμι υπέρ των Πρεσπών. Εχει φθάσει στο δέλτα του το Ποτάμι: άλλος βραχίονας εδώ, άλλος εκεί, όπως ο Νείλος ή ο Δούναβης. Οπως η Αλεξάνδρεια βρισκόταν στον κανωπικό βραχίονα, ο Ζάππειος βραχίονας εκβάλλει στις Πρέσπες, άλλος στην Κουμουνδούρου και άλλος πιο κάτω ακόμα, στην Πειραιώς.

Εκτός από τους δικούς μας μακεδονομάχους, υπάρχουν και οι κομιτατζήδες της βόρειας πλευράς των συνόρων μας: «Η Μακεδονία είναι ταπεινωμένη και γονατισμένη, ξεπουλιούνται τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα» καταγγέλλουν – και εννοούν τη δική τους Μακεδονία. Αρα συμπεραίνω, ημερολόγιό μου, κερδισμένες είναι και οι δύο πλευρές και μόνο οι φανατικοί δεν μπορούν να το δουν.

l Τι αφελείς που είμαστε και κλαίμε κάθε τόσο ότι δεν πέρασε πριν από σχεδόν 20 χρόνια η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό: μα από τότε θα την είχε ανατρέψει όλη το Συμβούλιο της Επικρατείας – που ετοιμάζει, διαβάζω, νέο μποναμά 29 δισεκατομμυρίων για το υπουργείο Οικονομικών, ακυρώνοντας πρακτικά όλες τις μειώσεις που έγιναν σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου από το 2010.

Ισως επειδή κατηγορούσαμε τους δικαστικούς ότι με τις αποφάσεις τους ευνοούσαν τους εαυτούς τους, τώρα είναι γενναιόδωροι και για άλλους – με ξένα κόλλυβα όμως, όπως έλεγαν οι παλιοί. Τα κόλλυβα της πτώχευσης.

l Αφελείς υπάρχουν και στο ΚΙΝΑΛ, διαπίστωσε η Φώφη Γεννηματά: πρόκειται για αυτούς που την πίστεψαν όταν δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας για το θέμα των Πρεσπών και σκέφτονταν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία – ε, ανακοίνωσε ότι θα τους διαγράψει όλους αυτούς τους άχρηστους αφελείς που την πίστεψαν.

Αφροδίτη και Δίας

l Αν ήμουν βουλευτής, ακόμα και της ΝΔ, προφανώς θα την ψήφιζα τη συμφωνία, και με τα δύο χέρια μάλιστα – μου φαίνεται το ίδιο θα έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν ήταν ταυτόχρονα και αρχηγός της. Αλλά ας προσέξει λίγο: το ταλέντο να κάνεις κωλοτούμπες και να μένεις αρχηγός και πρωθυπουργός δεν το έχουν όλοι.

l Μην το ξεχάσω: ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι είναι το κεντρικό από τα εννέα κεφάλια της Λερναίας Υδρας και ότι, αντί για σφαχτάρια, θυσιάζει καρέκλες στον Δία για να επέμβει να μην τον κόψει ο Ηρακλής. Μετά σταυροκοπήθηκε και πήγε να κοινωνήσει στην εκκλησία, ενώ πάνω του αεροπλάνα άρχισαν να πετούν.

Μήπως τώρα με την αναθεώρηση πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στο Σύνταγμα να προσκομίζουν χαρτιά από δημόσιο ψυχιατρείο οι υποψήφιοι βουλευτές;

l  Δεν είναι μόνο ότι έχουμε Αλκυονίδες, και η υπεράνω της ατμόσφαιρας κατάσταση είναι θαυμάσια: χαράματα Δευτέρας έχουμε την πρώτη πανσέληνο του 2019 και θα πάθει ολική έκλειψη, ημερολόγιό μου. Την άλλη ημέρα, την Τρίτη 22, θα έχουμε σύνοδο της Αφροδίτης και του Δία και δέκα ημέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου, θα προστεθεί και η Σελήνη – τριπλή σύνοδος, κάπως σαν να πιάσαμε τζακ ποτ στο Λόττο και να μας έπεσε και το Εθνικό Λαχείο.

Θα ειδοποιήσω τον Μπούφο να έρθει να με πάρει να πετάξουμε στην Ιζαμπώ, να δούμε ψηλά από το Κάστρο την έκλειψη και τη σύνοδο, γουργουρίζοντας σαν τον Δία και την Αφροδίτη ψηλά στο στερέωμα.

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Κι ενώ ο κόσμος προχωράει και οι Κινέζοι, λ.χ., καλλιεργούν τώρα, αντί για γεώμηλα, σεληνόμηλα, εμείς τρεφόμαστε ακόμη με Γαυγάμηλα.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΕΝΟΣ

nnn

Και επειδή καθένας δικαιούται μία τουλάχιστον φορά να έχει παραλήρημα μεγαλείου, σας λέω: «Βάλτε αμέσως στην πρώτη σελίδα του Βήματος όσα γράφω!».

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Κόκκινη γραμμή καμένη/ στην ανέμη τυλιγμένη/ δώσ’ της κλότσο να θαμπώσει/ παραμύθι να τελειώσει.

SO.SΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

nnn

Για σκηνοθετημένη σκιαμαχία κατηγορεί η αντιπολίτευση τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρωταγωνιστές θεάτρου σκιών Τσίπρας – Καμμένος!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Η τράτα της κυβέρνησης είναι εντελώς ξηλωμένη, το έχουμε καταλάβει πια. Η τράτα της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι καλά μπαλωμένη;;;;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Ψήφος εμπιστοσύνης λέει!  Τώρα αν σου πω ότι είναι κάτι φορές που δεν εμπιστεύομαι εαυτόν για κάτι πράματα που κάνω, θα το πιστέψεις; Κάν’ το και μη ερεύνα.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΣ

nnn

ΚΚΕ: «Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τσέπη από την οποία σ’ τα παίρνουν». Για τούτο και το ΚΚΕ θα καταργήσει όλες τις τσέπες.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Πόλωση επελαύνουσα απειλεί να μετατρέψει σε ξεροπόταμο το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ σε ΕΔΗΚ του αείμνηστου Ζίγδη. Με συγκινεί η Ενωση Κεντρώων που ανθίσταται λεβέντικα.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Παλαιολόγος το ‘παιξε ο Πάνος Καμμένος κατά την «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση και κοινώνησε στη Μητρόπολη των αχράντων μυστηρίων. Ο Γολγοθάς όμως του Παλαιολόγου σταμάτησε αμέσως μετά. Του Καμμένου απ’ ό,τι βλέπω τώρα μόλις αρχίζει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Μερικές φορές η Πολιτική αντιγράφει την κανονική ζωή: «Μεταγραφική «βόμβα» στη Γ’ Εθνική, με τον Ασπρόπυργο να κάνει δικό του τον Αντώνη Πετρόπουλο».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ