Αν ζούσαμε στην εποχή του μακαρθισμού, είναι βέβαιο ότι οι δύο συνδικαλιστές του εργατικού σωματείου του κολοσσού της Amazon που βρέθηκαν προ ημερών στην Αθήνα προσκεκλημένοι του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ, θα είχαν σοβαρούς μπελάδες. Ανάλογους με αυτούς που αντιμετώπισαν τότε, τη δεκαετία 1947-1957, όσοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της ξέφρενης εκστρατείας κατά της υποτιθέμενης διείσδυσης του κομμουνισμού στις ΗΠΑ.

Πόλεμος με την πολυεθνική

Αυτό δεν σημαίνει ότι η δράση τους περνά απαρατήρητη ούτε ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Από τον Απρίλιο του 2022 που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το σωματείο της Amazon (Amazon Labor Union), υπό το κράτος των ασφυκτικών πιέσεων προς τους εργαζομένους της αμερικανικής πολυεθνικής στις συνθήκες της πανδημίας, τα εμπόδια που συναντούν είναι πολλά. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία έχει ξοδέψει μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τους αρχισυνδικαλιστές του σωματείου που βρέθηκαν στην Αθήνα, εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει δράσεις με στόχο να περιορίσει την συνδικαλιστική επιρροή τους μέσω εξειδικευμένων εταιρειών που αναλώθηκαν στην οργάνωση 3.300 ωρών «ειδικών» σεμιναρίων, με προπαγανδιστικές καμπάνιες κ.λπ. και όπου χρειάστηκε και με τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι εικόνες που μετέφεραν ο πρόεδρος του «ALU» Κρις Σμολς και ο αντιπρόεδρος Ντέρικ Πάλμερ είχαν μια «αύρα» από άλλες εποχές του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ που μόνο σε ταινίες εποχής μπορεί κάποιος να αντικρίσει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια αναβίωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης στην Αμερική, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της απειλής της οικονομικής ύφεσης.

Ο Κρις Σμολς (δεξιά) και ο Ντέρικ Πάλμερ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Amazon Labor Union, στην Αθήνα στο συλλαλητήριο για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Η περίπτωση της Amazon είναι η πιο χαρακτηριστική: «Τρία χρόνια πριν δεν ήμουν συνδικαλιστής. Δεν ήμουν ακτιβιστής, ούτε οργανωτής. Τρία χρόνια πριν, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα στεκόμουν εδώ και θα σας μιλούσα, θα τον περνούσα για τρελό» είπε ο πρόεδρος του σωματείου, το οποίο εκπροσωπεί 8.300 εργαζομένους, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στο να πειστούν οι συνάδελφοί του στις εγκαταστάσεις JFK8 της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης ότι έπρεπε να στηρίξουν τη δημιουργία του σωματείου τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στις συνθήκες της πανδημίας λόγω της έλλειψης αυστηρών μέτρων προστασίας που κόστισαν ζωές αλλά και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που επικρατούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, εντατικοί ρυθμοί δουλειάς με εργαζομένους εξαντλημένους να λιποθυμούν, με περιορισμένη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη κ.λπ.

Συνδικαλιστής και ράπερ

O Κρις Σμολς είναι ο ένας εκ των δύο Αφροαμερικανών που παρά το κόστος της απόλυσης που τους επιφύλαξε η εταιρεία κατόρθωσαν να στήσουν το «ALU». Επί 11 μήνες ήταν έξω από τις εγκαταστάσεις της Amazon προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Δεν έκανε πίσω ούτε όταν συνελήφθη για καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας.

Ο 35χρονος συνδικαλιστής, πατέρας τριών παιδιών, από το  New Jersey, με καριέρα ράπερ, που αναγκάστηκε να τα παρατήσει για να στηρίξει την οικογένειά του δουλεύοντας στον χώρο των υπηρεσιών, βρέθηκε στην Amazon το 2015.

Ολα ξεκίνησαν όταν οργάνωσε απεργία για την έλλειψη πρωτοκόλλων ασφαλείας για την COVID-19 στην αποθήκη του Staten Island και την ίδια μέρα απολύθηκε, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ίδιο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να στρέφονται νομικά κατά της Amazon. Αρχικά ίδρυσε την ομάδα The Congress of Essential Workers, η οποία στήριξε τη δημιουργία του «ALU», ενώ το 2022 το «Time» τον καταχώρισε στην εκατοντάδα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή. Την ίδια χρονιά τον δέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και του είπε: «Μου αρέσεις, είσαι ο μπελάς μου. Ας μη σταματήσουμε».

Στο Σύνταγμα με το ΚΚΕ

Ο Κρις Σμολς δεν έχει σταματήσει να κινητοποιείται, σε μια εποχή μάλιστα χιλιάδων περικοπών θέσεων εργασίας που έχει δρομολογήσει η Amazon. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του. Η προσδοκία του μάλιστα να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ ένα εργατικό κόμμα συνεπήρε τους έλληνες κομμουνιστές συνδικαλιστές που έδωσαν βήμα στον πρωτεργάτη αυτόν του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους, όπως και με συνδικαλιστές από τον «Ευαγγελισμό» και την COSCO. Μάλιστα μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ δεν δίστασε να ανεβάσει στα social media βίντεο με απόσπασμα από την προεκλογική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Σύνταγμα, με το σχόλιο: «Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ μιλώντας στην τεράστια προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος ανέφερε τους γάλλους συνδικαλιστές & το @Shut_downAmazon και υπενθύμισε στους έλληνες κομμουνιστές τη σημασία ενός ισχυρού εργατικού κομμουνιστικού κόμματος, με ισχυρούς δεσμούς με τον λαό!».

Ενώ ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στον δραστήριο συνδικαλιστή «που από εδώ, από την Ελλάδα, έστειλε μήνυμα στους αμερικανούς εργάτες για την ανάγκη να ιδρυθεί εργατικό κόμμα στη δική τους χώρα», με τον Σμολς να ανταποδίδει με μήνυμά του: «Ευχαριστώ Ελλάδα – Σας αγαπώ όλους – Διεθνής αλληλεγγύη».