«Κοινωνία ώρα Mega», η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του Mega που έκλεισε θριαμβευτικά την τηλεοπτική σεζόν κατακτώντας την κορυφή της τηλεθέασης, θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, την αμεσότητα, την άποψη και το χιούμορ να δίνει την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της επικαιρότητας της ημέρας. Από αύριο το πρωί στις 06.00 ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη επιστρέφουν στη βάση τους και μαζί με τη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής είναι έτοιμοι να μας μεταφέρουν όλα τα νέα, τις εξελίξεις, τις ενδιαφέρουσες προτάσεις και τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αραγε έχουν άγχος λίγο πριν από την πρώτη καλημέρα της σεζόν; «Aγχος πάντα υπάρχει. Δεν είναι τόσο το θέμα της πρεμιέρας αλλά η καινούργια σεζόν, όπου εμείς θέλουμε να είμαστε το ίδιο καλοί και ακόμα καλύτεροι από πέρυσι. Επειδή λίγο-πολύ ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε απέναντι, γι’ αυτό περισσότερο κοιτάμε κι εμείς να βελτιωνόμαστε, να είμαστε καλύτεροι» θα πει ο Ιορδάνης στο «Βήμα», με την Ανθή να συμπληρώνει πως αυτό το άγχος είναι δημιουργικό. «Είναι το άγχος που θέλεις να δώσεις ακόμα πιο πολλά στον τηλεθεατή, να βρεις το κάτι καινούργιο, αυτό το εύρημα που θα τον κρατήσει».

Τέταρτη σεζόν για την «Κοινωνία ώρα Mega». Tι αλλαγές θα δούμε στην εκπομπή εφέτος; Υπάρχουν στοιχεία ανανέωσης;

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Παρ’ όλο που το πολύ πρωινό δεν έχει μεγάλα περιθώρια αλλαγών, θα υπάρξουν νέες προσθήκες στη σκαλέτα της εκπομπής. Το βασικό στοιχείο της εκπομπής είναι η ενημέρωση. Αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις εντελώς, γιατί ο κόσμος που σε έχει αγαπήσει και σε παρακολουθεί με το που ξυπνήσει θέλει από εμάς μια πρώτη ενημέρωση. Εχουμε σκεφτεί κάποιες νέες στήλες, πάντα όμως στο πλαίσιο της ενημέρωσης».

Ανθή Βούλγαρη: «Η αλήθεια είναι ότι πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε κάτι διαφορετικό. Θα υπάρχουν νέες στήλες. Σίγουρα θα ασχοληθούμε πάρα πολύ με το περιβάλλον, με την κλιματική αλλαγή και με την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί θεωρούμε ότι είναι θέματα μεγάλα που θα απασχολήσουν πολύ την κοινωνία. Βέβαια θα έχουμε και στήλες που αφορούν απλές καθημερινές ερωτήσεις των τηλεθεατών, όπως το τι θα φάμε σήμερα, πού θα πάμε σήμερα, αυτά που απασχολούν την οικογένεια καθημερινά».

Η εκπομπή τις προηγούμενες σεζόν είχε πολύ καλές επιδόσεις στην τηλεθέαση. Ποια στοιχεία της εκπομπής θεωρείτε ότι εκτίμησαν οι τηλεθεατές;

Ι.Χ.: «Πάντα είχα την άποψη ότι η εκπομπή, και η κάθε εκπομπή, είναι μια καλή παρέα. Κατ’ αρχάς είναι οι άνθρωποι που την αποτελούν. Να είναι μεταξύ τους δεμένοι, να έχουν καλή χημεία. Αυτό με την Ανθή το έχουμε και το δείχνουμε, όπως και με τα υπόλοιπα πρόσωπα της εκπομπής, τους ρεπόρτερ μας. Είμαστε μια παρέα ρεπόρτερ που μεταξύ μας έχουμε μια καλή χημεία, θα έλεγα. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που έχουν εκτιμήσει οι τηλεθεατές είναι ότι είμαστε δυο πρόσωπα φιλικά, χαρούμενα, αισιόδοξα, που μπορούν να ξυπνούν τον άλλον ευχάριστα».

Α.Β.:  «Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη προς τους τηλεθεατές γιατί οι τηλεθεατές είναι αυτοί που σε επιλέγουν ή δεν σε επιλέγουν. Νομίζω η αμεσότητα, η χημεία και αυτή η αληθινή σχέση που έχουμε χτίσει με τον Ιορδάνη. Αυτό είναι ίσως που έχει κερδίσει τον κόσμο και προς το παρόν τουλάχιστον έχει δείξει να μας επιλέγει».

Τελευταία βλέπουμε εκπομπές με ψυχαγωγικό χαρακτήρα να έχουν κάνει μια στροφή προς την ενημέρωση. Πώς σχολιάζετε αυτή την αλλαγή στη θεματολογία τους;

Ι.Χ.: «Νομίζω πως από την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων μέχρι και την περίοδο του κορωνοϊού, όπου ο κόσμος ήταν «φυλακισμένος» στο σπίτι του, αυτές οι εκπομπές έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του αντικειμένου τους. Δηλαδή οι εκπομπές που λέγαμε παλιά lifestyle, που είχαν να κάνουν με την ευζωία, με την επίδειξη πλούτου, με διάφορα πράγματα, δεν έχουν τόσο πολλά θέματα πια, οπότε αναγκαστικά, επειδή υπήρχαν άλλα θέματα τα οποία ήταν πολύ πιο σοβαρά, έδωσαν τη θέση τους σε αυτά. Δεν γίνεται τώρα να έχεις την τραγωδία στα Τέμπη, που έπαιζε έναν μήνα ολόκληρο, με τόσους νεκρούς και εσύ ας πούμε να γυρνάς και να παίζεις τι λέει η τάδε celebrity και η τάδε influencer. Δεν έχει ενδιαφέρον αυτό το πράγμα και ο κόσμος πια είναι ψυλλιασμένος. Δεν είναι όπως παλιά όπου οι κατηγορίες ενημέρωση και ψυχαγωγία ήταν ξεκάθαρες. Ετσι κι αλλιώς η ενημέρωση στην τηλεόραση, και γενικότερα η τηλεόραση, έχει αλλάξει».

Α.Β.: «Οι εκπομπές είναι ζωντανοί οργανισμοί και θεωρώ ότι αφουγκράζονται την ανάγκη του τηλεθεατή. Ο τηλεθεατής τα τελευταία χρόνια έχει ανάγκη την ενημέρωση. Εχει ανάγκη να ακούει τι γίνεται, έχει ανάγκη να ρουφάει πληροφορίες. Οπότε αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι ψυχαγωγικές εκπομπές και γι’ αυτό έχουν κάνει αυτή τη στροφή προς την ενημέρωση και περισσότερο προς τα κοινωνικά θέματα. Πιάνουν από μια άλλη οπτική τα κοινωνικά θέματα και τα αναλύουν. Νομίζω ότι αυτό συνέβη, αφουγκράστηκαν αυτή την ανάγκη της κοινωνίας για ενημέρωση. Τώρα σωστό ή λάθος, ο τηλεθεατής το κρίνει».

Η προηγούμενη σεζόν ήταν αρκετά έντονη σε όλους τους τομείς. Ποια ήταν η πιο έντονη στιγμή για εσάς;

Ι.Χ.: «Το περιστατικό το οποίο ήταν πολύ έντονο και δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ καιρό να το αντιμετωπίσουμε ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Εκείνες τις ημέρες ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή παίξαμε το βίντεο μιας κοπέλας που χάθηκε στα Τέμπη, η οποία ήταν πολύ ωραία τραγουδίστρια. Το είδε στον αέρα η γιαγιά της και μας πήρε τηλέφωνο να μας ευχαριστήσει που δείχναμε την εγγονή της και την έβλεπε στην τηλεόρασή της. Μάλιστα ήθελε να το ξαναπαίξουμε για να τη βλέπει. Εγώ δεν μπορούσα να της πω τίποτε της γυναίκας, είχα χάσει τα λόγια μου».

Α.Β.: «Αναμφισβήτητα τα Τέμπη. Το λέω και ανατριχιάζω. Επειδή έχω κρατήσει επαφή με κάποιους από τους συγγενείς, δεν νομίζω ότι θα βγει ποτέ ούτε από τη μνήμη μας ούτε από το πετσί μας. Θυμάμαι και εγώ πολύ έντονα το περιστατικό που περιγράφει ο Ιορδάνης. Εκεί δεν υπάρχουν λόγια. Για εμένα είναι η εποχή προ και μετά τα Τέμπη. Για εμένα είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει. Ως δημοσιογράφος δεν έχω πάρει απαντήσεις για τα Τέμπη και δεν έχω δει αλλαγές. Αλλαγές που τις οφείλουμε ως κοινωνία στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα. Τώρα αν με ρωτάτε για τα θέματα που με βγάζουν εκτός εαυτού, είναι τα θέματα που αφορούν τα ζώα και την κακοποίησή τους. Οταν ειδικά ακούω να δικαιολογούνται κιόλας, εκεί δεν μπορώ να συγκρατηθώ πολύ εύκολα».

Πάντως η προηγούμενη σεζόν έκλεισε με εκλογές και με εκλογές ανοίγει η επόμενη…

Ι.Χ.: «Και θα κλείσει με εκλογές. Με τις ευρωεκλογές».

Σωστά, αναρωτιόμουν λοιπόν αν θα σας ενδιέφερε η ενασχόληση με την πολιτική. Σας έχουν γίνει προτάσεις;

Ι.Χ.: «Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μου γίνονται προτάσεις, αλλά όταν βλέπεις τα πράγματα από μέσα παίρνεις μια απόφαση και λες ότι δεν μπορείς να ασχοληθείς με κάτι που το ξέρεις από μέσα πώς είναι. Αυτό θέλει έναν ρομαντισμό, μια όρεξη, ένα μεράκι. Η αλήθεια είναι ότι πια έχω απομυθοποιήσει την πολιτική. Βλέποντας τα νέα τα παιδιά που κατεβαίνουν στην πολιτική, που έχουν όρεξη, κουράγιο, μεράκι να τρέξουν, εγώ δεν θα μπορούσα τώρα να το κάνω. Επίσης ως δημοσιογράφος είμαι της άποψης ότι αν ασχοληθείς με την πολιτική, μετά δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις στη δημοσιογραφία. Εμένα δεν μου αρέσει που κάποιοι συνάδελφοι πηγαίνουν με κάποιο κόμμα ή κάποια παράταξη και μετά αν δεν εκλεγούν ξαναγυρνάνε στη δημοσιογραφία σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πώς μπορείς μετά να βγαίνεις και να παίρνεις θέση; Το ίδιο συμβαίνει και με συναδέλφους που βγήκαν βουλευτές μια φορά και μετά δεν ξαναβγήκαν και επέστρεψαν στη δημοσιογραφία. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είχα πει, και το ‘ξερα κιόλας, ότι εάν πάω στην πολιτική δεν θα ξαναμπώ στη δημοσιογραφία. Αυτό το πράγμα ήταν που με κράτησε στη δημοσιογραφία. Γιατί εμένα η δημοσιογραφία μ’ αρέσει. Δεν μ’ αρέσει πιο πολύ η πολιτική. Αυτός ήταν ο λόγος δηλαδή που δεν έκανα τελικά το βήμα».

Α.Β.:  «Θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος, όσο είναι εν ενεργεία τουλάχιστον, δεν πρέπει να εμπλέκεται με την πολιτική και πρέπει να κρατάει μια στάση ουδέτερη όσο μπορεί. Μου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις απ’ έξω-απ’ έξω, αλλά θα σας το πω ευθαρσώς, δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή τη στιγμή η πολιτική. Μετά από δέκα χρόνια δεν ξέρω. Αλλά πιστεύω δεν θα ήμουν και καλή στην πολιτική, γιατί δεν είμαι καλή στη διπλωματία, αν και αυτό σπούδασα».

Ποιες οι προσδοκίες σας όταν ξεκινούσατε ως δημοσιογράφοι και τι εν τέλει αντιμετωπίσατε; Μετανιώσατε ποτέ που ακολουθήσατε αυτό το επάγγελμα;

Ι.Χ.: «Η δημοσιογραφία μού άρεσε από μικρός. Θυμάμαι ότι πάντα έλεγα, το είχα γράψει μάλιστα και σε μια έκθεση στο δημοτικό, ότι θα βλέπω τα πράγματα από μέσα για να μπορώ να τα μεταφέρω και στον κόσμο. Για να είμαι ειλικρινής οι προσδοκίες που είχα δεν προδόθηκαν. Στη δημοσιογραφία έκανα και επιτυχίες, έκανα και αποστολές πάρα πολλές και έκανα και αυτά που ήθελα. Δεν μπορώ να πω ότι άλλα ήθελα να κάνω και άλλα έκανα. Οταν ξεκινούσα, δεν είχα σκεφτεί να κάνω τηλεόραση. Ηρθαν όμως έτσι τα πράγματα που και στο ραδιόφωνο μπήκα και στην τηλεόραση».

Α.Β.:  «Για να είμαι ειλικρινής, ο στόχος μου ήταν να παρουσιάσω πρωινή ενημερωτική εκπομπή, κάτι που δεν το πίστευα ποτέ. Ελεγα «σιγά, πώς θα φτάσω εκεί». Μάλιστα λάτρευα την «Κοινωνία Ωρα Mega»» με τους Καμπουράκη – Οικονομέα. Το λάτρευα αυτό το δίδυμο. Αλλά ήξερα ότι ήθελε πολλή δουλειά για να φτάσω μέχρι εκεί. Οπότε έσκυψα το κεφάλι, έκανα πολύ ελεύθερο ρεπορτάζ και σιγά-σιγά, μπορεί να στάθηκα και τυχερή, υπήρχαν και κάποιοι άνθρωποι που πίστεψαν σε μένα, κι έτσι έφτασα μέχρι εδώ που έφτασα. Με πολύ κόπο πάντως. Αυτό το λέω και ως μήνυμα για τους νέους συναδέλφους. Θέλει πολύ ρεπορτάζ. Οπότε δεν μετάνιωσα ποτέ που ακολούθησα τη δημοσιογραφία. Το αγαπώ πάρα πολύ αυτό το επάγγελμα και αγαπώ και τις στιγμές που μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε συνανθρώπους μας ή μπορούμε να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες. Είναι το μεράκι μου η δημοσιογραφία».

Συνεργάζεστε σχεδόν έξι χρόνια και παρ’ όλο που είστε δυο διαφορετικές προσωπικότητες, έχετε δέσει ως δίδυμο. Τι εκτιμάτε ο ένας στον άλλον και τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Ι.Χ.: «Εκτιμώ τον ανοιχτό χαρακτήρα της Ανθής και το γεγονός ότι μπορεί να της πεις όλα τα πράγματα και να τα συζητήσεις μαζί της. Τώρα έχω την άποψη γενικότερα ότι ο καθένας δεν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του άλλου, απλώς το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον δεχτεί. Οπότε δεν θα άλλαζα κάτι στην Ανθή».

Α.Β.: «Εκτιμώ πάρα πολύ αυτή την ψυχραιμία και την εργατικότητα που έχει ο Ιορδάνης. Ισως να άλλαζα ένα μέρος της ψυχραιμίας του, γιατί κάποιες φορές είναι τέρας ψυχραιμίας. Κατά τ’ άλλα δεν θα άλλαζα κάτι, γιατί αυτή η αντίθεση που έχουμε είναι και αυτό που μας ενώνει».

Πρεμιέρα το Σάββατο για το «MEGA Σαββατοκύριακο»

Το «MEGA Σαββατοκύριακο» επιστρέφει στον στίβο της ενημέρωσης με τη μαχητικότητα, την ψύχραιμη ματιά και την πολυθεματικότητα που το κάνουν να ξεχωρίζει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη θέση της τηλεθέασης. Το επιτυχημένο ενημερωτικό magazino του Σαββατοκύριακου με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 06.00, στο MEGA. Κάθε Σάββατο και Κυριακή η εκπομπή καθρεφτίζει την επικαιρότητα, δίνει τον λόγο στους τηλεθεατές και αναδεικνύει τα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν. Τα highlights της εβδομάδας που πέρασε, ειδήσεις για την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, την υγεία και τον αθλητισμό, οι εγχώριες και οι διεθνείς εξελίξεις, χρηστικές πληροφορίες αλλά και η ατζέντα θεμάτων της εβδομάδας που ακολουθεί καταγράφονται, έρχονται στο προσκήνιο και αναλύονται διεξοδικά.