Το καλοκαίρι του 2023 ήταν μια καταστροφική περίοδος για το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, το οποίο βρίσκεται στον Νομό Εβρου και συγκεκριμένα στον Δήμο Σουφλίου. Με το ξέσπασμα της φωτιάς, μια μεγάλη έκταση αυτού κάηκε ολοκληρωτικά. Παρ’ όλα αυτά, πριν το απρόσμενο γεγονός, το πάρκο αποτελούσε πόλο έλξης τόσο για τους Ελληνες όσο και για ανθρώπους από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, το Εθνικό Πάρκο αποτελούσε πάντα σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ασίας, Αφρικής, Ευρώπης, τη διαδρομή πολλών μεταναστευτικών πουλιών, αλλά και ασφαλές καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στο Πάρκο της Δαδιάς στεγάζεται ο συντροφικός και σπάνιος στη Βαλκανική Χερσόνησο και αναπαραγόμενος πληθυσμός του Μαυρόγυπα.

Το δάσος της Δαδιάς δεν αποτέλεσε μόνο πόλο έλξης για τα αρπακτικά πουλιά αλλά προσέλκυσε και αρκετούς ευρωπαίους επιστήμονες, για να μελετήσουν την περιοχή. Αυτοί ενδιαφέρθηκαν για την ιδιαίτερη μορφολογία του τόπου και μετά από ειδικές έρευνες, επισημάνθηκε η οικολογική αξία της και το 1980 την ανακήρυξαν ως προστατευόμενη περιοχή. Τον Αύγουστο του 1994 ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο ενημέρωσης δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, με σκοπό να προωθήσουν την προστασία της φύσης στην περιοχή.

Ακόμη, με τη βοήθεια της WWF το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς εντάχθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προσφοράς Εθελοντικής Εργασίας. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν ευρωπαίοι και έλληνες εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται για να συμβάλουν στην προστασία και βελτίωση του βιοτόπου, στην άμεση κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων, όπως και για την ανάδειξη της σπουδαιότητας διατήρησης της βιωσιμότητας του πόρου. Με την υλοποίηση αυτών των δράσεων το 2006 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.

Συνοψίζοντας, η γεωλογία, η μορφολογία, η χλωρίδα καθώς και η πανίδα δίνουν στο δάσος της Δαδιάς μια ξεχωριστή και εξωτική ομορφιά. Παρά την ξαφνική καταστροφή το δάσος υπέφερε τόσο πολύ ώστε σήμερα να πάρει δύναμη να αναγεννηθεί και πάλι. Με την αναγέννηση αυτή θα αποτελέσει ξανά καταφύγιο για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών της περιοχής, όπως και ένα προσβάσιμο και ευχάριστο τοπίο για τους επισκέπτες.