Ραμμένη από μετάξια, ποτισμένη από τη μυρωδιά των πεύκων, τοποθετημένη μέσα σε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα είναι η ιστορία που ακολουθεί στην πορεία των αιώνων το ακριτικό Σουφλί.

Αυτά τα υπέροχα δάση του ωστόσο, τα πευκοδάση της παρθένας Δαδιάς, ήταν και εκείνα στα οποία έλαβε χώρα η τεράστια οικολογική καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 2023, στην οποία και κάηκαν 245.300 στρέμματα.

Για όλα αυτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Σουφλίου έκαναν ρεπορτάζ, πήραν συνεντεύξεις, μίλησαν με επιστήμονες, ερεύνησαν όλες τις πτυχές των τραγικών εκείνων δύο εβδομάδων, με μια ευσυνειδησία και ακεραιότητα που θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Στις επόμενες σελίδες, δημοσιεύεται εκτενής φάκελος με τα κείμενά τους.

Κατά τα άλλα, μπορείτε επίσης να διαβείτε τους δρόμους του μεταξιού που έκαναν γνωστό το Σουφλί από την περίοδο ακόμη της μεγάλης ακμής του τον 19ο αιώνα, να διαβάσετε ιστορίες με τα «κουκουλόσπιτα» που έθρεψαν τους μεταξοσκώληκες, για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, για τη σημασία της δημιουργίας σιδηροδρομικού σταθμού το 1872, για τα εργοστάσια της περιοχής.

Μαζί με τη γνωριμία της πόλης όμως, οι νέοι και οι νέες γράφουν για το πώς θα ήθελαν να γίνει ο κόσμος μας αν είχαν τη δυνατότητα να τον αλλάξουν, για το σχολείο τους και την παιδεία, για τα βιβλία, για τους επιστήμονες που τους ενέπνευσαν, για τα σχέδια που κάνουν για τη ζωή τους και τον τόπο τους.

Και πάμε να συναντήσουμε την άνοιξη του 2024 μαζί τους…